Kunststof afvoerbuizen garanderen vertraagde lozing regenwater

Verhuurder van bouw- en tuinmachines Wim Verhuur merkte dat veel klanten op zoek waren naar opslagruimtes voor de stockage van materiaal en machines. Toen achter het verhuurcentrum een grote loods op een terrein van 3,5 hectare vrijkwam, hoefde het dan ook niet al te lang na te denken. Wim Verhuur kocht de hangar en vormde hem om tot een opslagcentrum.

Wim Van Nuffelen van Wim Verhuur: “Een vierde van het gebouw gebruiken we zelf. We stockeren en onderhouden er onze machines. Enkele vergaderzalen verhuren we voor meetings en evenementen. In de toekomst zullen we ze ook gebruiken als trainingscentrum en zullen we er opleidingen rond veiligheid en veilig gebruik van machines geven. De resterende oppervlakte hebben we opgedeeld in verschillende kleine en grote opslagunits, die we verhuren aan onze klanten en leveranciers.”

Bufferen en vertraagd afvoeren
De loods werd volledig getransformeerd. Ze bestond uit één grote hal met toegangspoorten en laadkades. De buitenmuren verdwenen en maakten plaats voor een toegangspoort per unit, inclusief nieuwe buitenbekleding. “Ook de riolering is vernieuwd”, vertelt Wim Van Nuffelen. “We plaatsten een gescheiden afvoerstelsel en een buffersysteem voor het regenwater dat van het dak en de parking komt. Omdat we volgens de bouwvoorschriften slechts 20 liter regenwater per seconde per hectare in de aangrenzende beek mogen lozen, kozen we voor PP Ribwall met een diameter van 800 mm. Zo bufferen we het regenwater over de ganse lengte van het stelsel en lozen we het vertraagd in de beek. Ribwall is ook efficiënter te plaatsen én goedkoper dan gewone riolering met een betonnen bufferbekken.”

 

“Dankzij de 6 meter lange buizen konden we het volledige rioleringssysteem zeer snel plaatsen”, aldus Wim Fransen.

 

Uitwerking van het stelsel
“Toen ik de plannen van Wim Verhuur onder ogen kreeg, nam ik meteen contact op met de studiedienst van Deschacht”, vertelt Wim Fransen van aannemer A.G.W.P. “Zij hebben het volledige stelsel uitgewerkt en ervoor gezorgd dat we aan de opgelegde voorschriften van 20 l/s/ha voldoen. Omdat het terrein een afvloeihoogte van slechts 80 cm heeft, voorzag Deschacht ook pompen om het water naar de beek te pompen. En dankzij de 6 meter lange buizen konden we het volledige rioleringssysteem zeer snel plaatsen. De vestiging van Deschacht in Aartselaar ligt bovendien vlak bij ons bedrijf in Niel en de werf in Sint-Katelijne-Waver. Door de stipte leveringen bleven we altijd perfect op schema.”

 

Tekst en beeld: Deschacht