Plantsubstratenproducent opent derde site in Sint-Gillis-Waas

Bijna tien jaar na de introductie van de TerraViva-plantsubstraten wordt het nog eens tijd om andere oorden te verkennen, vindt zaakvoerder Bart Geerts. Sinds deze maand heeft producent Acterra er dan ook een derde productiesite bij, naast de vertrouwde sites in Deinze en Maaseik. En die bevindt zich vlak bij Antwerpen: een handige locatie voor het bedrijf én zijn klanten. 

In 2008 vormden Acterra’s substraten voor een berijdbaar gazon de oplossing waar hoveniers en wegenbouwers al geruime tijd op wachtten: een organisch product dat niet alleen een langdurig gezonde bodem garandeert, maar tegelijk ook voldoende draagkracht biedt voor een berijdbare ondergrond. Bart Geerts: “Onze ‘levende’ substraten en mengsels hebben de voorbije tien jaar bewezen dat ze tuin- en wegenbouwers heel wat werkuren kunnen besparen: minder uitval, minder verzakkingen en dus een mooi, groen gazon dat prima berijdbaar is. Zowel bij tijdelijke als permanente toepassingen. Dat is het resultaat van veel experimenteren, wat ons in staat stelt om een volledig assortiment van legbed, fundering en vulsubstraten aan te bieden.”

Strategische locatie 
Het succes van de plantsubstraten bracht wel een belangrijk aandachtspunt met zich mee: de nood aan een derde productiesite was hoog. Met name de regio rond Antwerpen vormde een probleem: “Er zijn in en rond Antwerpen een hoop infrastructuurwerken aan de gang. Dat bemoeilijkt de levering, net als de transportkosten: met vestigingen in Deinze en Maaseik lopen die al snel hoog op. Om nog maar te zwijgen over de milieu-impact. De beslissing om in de regio een nieuwe vestiging te openen, was dan ook snel gemaakt. Daarbij kozen we bewust voor Sint-Gillis-Waas, een strategische locatie langs de E34, op slechts twintig minuten van Antwerpen. Zo kunnen zowel wij als klanten de ellenlange files op de E17 makkelijk vermijden”, legt Geerts uit.

TerraViva-plantsubstraten

Krachten bundelen 
In Maaseik werkt Acterra hand in hand met distributeur Dockx en co, die onder meer meststoffen, graszaden en bestrijdingsmiddelen verdeelt. “Dat werkt goed, dus ook in Sint-Gillis-Waas besloten we de krachten te bundelen met een van onze distributeurs. Dat werd Intergrow, waar we al lange tijd mee samenwerken. Zij waren eerst gevestigd in een nabijgelegen dorp, maar die site was inmiddels te klein geworden. Nu betrekt Intergrow de eerste twee loodsen van onze site, waardoor hoveniers meteen ook aanverwante tuin- en landproducten kunnen aankopen. Daarnaast kunnen ze er ook terecht om groenafval te storten. Hoewel de site kleiner is dan de andere vestigingen, kunnen we dus ook in Sint-Gillis-Waas een totaalassortiment aanbieden”, vertelt Geerts.

Stijgende omzet 
Sinds 1 september is de nieuwe vestiging in Sint-Gillis-Waas officieel open. En al sinds dag één loopt het verbazingwekkend vlot, volgens Geerts: “Veel klanten uit de regio die onze producten normaal laten leveren, komen ze nu zelf ophalen met eigen vrachtwagens. Vroeger moesten ze immers algauw 40 kilometer rijden naar de dichtstbijzijnde groothandel om soortgelijke producten te vinden. Dat biedt zeker voordelen voor ons: onze omzetcijfers per klant zijn op nog geen maand tijd al flink gestegen.”

Een grindgazon aangelegd

Nieuwe kraanwagen 
Dat het aantal transporten vermindert nu de nieuwe site er is, weerhoudt Acterra er niet van om te blijven investeren in technieken die de levering vergemakkelijken: “Sinds kort beschikken we ook over een kraanwagen. Zo kunnen we losse producten over de haag gooien, waarna klanten het zelf kunnen spreiden. Dat is niet alleen goedkoper dan een blaasinstallatie, maar ook efficiënter bij kleine tuinen: daar beschikken we vaak niet over de mogelijkheid om producten in bulk te lossen vanop de straat. Vroeger moesten hoveniers het product eerst zelf opscheppen en vervolgens via een tuinpoortje naar binnen brengen”, geeft Geerts nog mee.

Tekst: Frie Van der Planken    |   Beeld: Acterra