Cubirock® prefab schanskorven

Prefab in de bouw past u toe vanwege een verhoging van efficiëntie en dus verkorting van de bouwtijd. Elementen die in gecontroleerde omstandigheden in een fabriek worden gemaakt, zijn meestal beter van kwaliteit dan deze gemaakt op de bouwplaats. Regen en wind zorgen ervoor dat een bouwplaats snel herschapen wordt in een modderpoel. Zelfs de stoerste bouwvakkers ondervinden ongemak van de weersomstandigheden, met als gevolg een lager rendement. Als aannemer heeft u er alle belang bij om zoveel mogelijk prefab toe te passen en het werk op de bouwplaats te beperken tot lossen, monteren, plaatsen.

Een schanskorf is een van de oudste bouwmaterialen. De farao’s gebruiken reeds schanskorven, geweven van wortels van planten, langsheen de Nijl 5000 AC. Julius Caesar gebruikte schanskorven als versterking tijdens zijn tochten door Gallië. Vandaar de naam schanskorf, een korf gevuld met stenen of grond, om zich achter te verschansen. Deze toepassing wordt ook vandaag gebruikt rond kampementen van legereenheden en rond controleposten in oorlogsgebied. Vanaf 1970 worden schanskorven veel gebruikt in België, vooral in de waterbouw. Voordelen als soepelheid en stroombestendigheid zijn hier belangrijk. In al deze toepassing wordt de stenen los aangevoerd en op de werf in de schanskorven geplaatst. Voor waterbouwtoepassingen is het aanvaardbaar de stenen in de korven te storten met een kraan en hier en daar wat bij te passen met de hand. Voor grondkeringen en architecturale toepassingen dienen de stenen aan de dagzijde met de hand geschikt, een arbeidsintensief proces.

Texion brengt nu prefab schanskorven op de markt. In de steengroeve worden de korven gevuld, met de hand bijgeschikt en op een triltafel geplaats om een optimale verdichting van de stenen te bekomen. Aldus ontstaan mooie geometrische elementen, klaar voor transport naar de werf. Deze Cubirock® schanskorven zijn voorzien van versterkte zijkanten en een hijssysteem, zodat de vorm blijft behouden tijdens het transport, lossen en plaatsen.

Cubirock® schanskorven bieden alle voordelen van prefab: kwaliteit van vullen, goede verdichting van de stenen, strakke kubusvorm, snel en eenvoudig te lossen en te plaatsen. U kiest tussen gevlochten zeskant vlechtwerk of gepuntlaste panelen. In elk geval zijn de draden beschermd met een Zn95Al5 (Galfan) legering met eventueel, indien gewenst, bijkomend een kunststof coating.

Cubirock® past u toe als grondkering, als architecturaal element, als landhoofd, onder water gestapeld als oever. De perfecte balkvorm maakt deze schanskoren uitstekend geschikt voor de bouw van kademuren voor de binnenvaart, tot 5m verticaal. Gecertificeerde rekenprogramma’s worden ter beschikking gesteld voor de stabiliteitsberekening.

Tekst en beeld: Texion