Rioolrenovatietechnieken met steeds minder hinder

Een nieuwe riolering met beduidend minder hinder voor het verkeer en de omwonenden? Het kan en wordt meer en meer gevraagd door besturen, bij voorkeur binnen een kortere doorlooptijd. Dat is ook het geval op de Avenue Blonden in Luik, waar het verkeer ondanks een ingrijpende rioolrenovatie niet de minste belemmering ondervindt.

In opdracht van A.I.D.E. en de stad Luik plaatst Sewer-Tec op de Avenue Blonden 110 lopende meter ovoïde GVP-elementen (glasvezelversterkte polyester). “Deze worden stuk per stuk ingevoerd vanuit een toegangsput en vervolgens met een op maat gemaakt transportmiddel in de koker gebracht”, vertelt Sofie De Deckere, directeur bij Sewer-Tec, dat deel uitmaakt van de Group Renotec. “Nadien wordt het geheel opgegrout en worden de aansluitingen overgekoppeld. Dit type werk is een primeur voor de stad Luik, en bovendien kan het verkeer gewoon blijven passeren, wat de hinder van deze noodzakelijke renovatie aanzienlijk vermindert.”

Ovoïde GVP-elementen riool

Weinig hinder, langere levensduur
Dat er meer en meer steden en besturen kiezen voor minder hinder valt echt op, benadrukt Sofie De Deckere. Zo plaatste Sewer-Tec onlangs een uv-kous voor de Stad Kortrijk. “Daarbij renoveerden we op enkele dagen tijd 150 lopende meter collector (diameter 700/1500), terwijl het verkeer op een vernauwde rijstrook kon blijven passeren. Kortom: een korte en beperkte hoeveelheid hinder, maar wel een fors verlengde levensduur van de collector.”

Ook de renovatie van de putten maakt meer en meer deel uit van de bestekken. Ondertussen heeft Sewer-Tec zich daar dan ook verder in gespecialiseerd. “Zo hebben we momenteel al een vijftal verschillende mogelijkheden om een put op een duurzame wijze te renoveren – van een verticale uv-liner over put-in-put met GVK of op maat gemaakte HDPE-putten tot een beschermende laag met een epoxycoating en renovatie door middel van versterkt spuitbeton. Voor elke put zoeken wij graag mee naar de meest duurzame en economische oplossing.”

Pipe bursting Sewer-Tec

Op naar sleufloze renovatie
Als het gaat om de renovatie van collectoren aan de hand van een minderhindertechniek, is een van de laatste Sewer-Tec-projecten zeker het vermelden waard. Sofie De Deckere geeft tekst en uitleg: “Met de robot rijden we tot op het niveau van een aansluiting, waar we per inversie een nieuwe liner naar binnen brengen. Deze laten we uitharden door middel van stoom. De binnenzijde van de collector wordt afgewerkt met een freesrobot en indien gewenst uitgerust met een hoedje. Het grote voordeel van deze techniek is dat we nu ook ondergrondse leidingen waterdicht kunnen maken zonder dat een directe toegang noodzakelijk is. Naast de technieken van het relinen en de GVP-elementen vinden ook meer en meer besturen hun weg naar de techniek van de pipe bursting. Daarbij wordt er een nieuwe leiding door een bestaande leiding getrokken en wordt de bestaande leiding gebroken en verdrongen naar de omliggende grond. Deze techniek passen we dagelijks toe, tot tevredenheid van onze klanten. Bovendien kregen we onlangs de vraag om een project (collector + aansluitingen) 100% sleufloos uit te voeren – dus niet met minder hinder, maar zonder hinder. Een hele uitdaging, maar geen brug te ver. Als alles goed gaat, zal dat project binnenkort van start gaan. Wanneer het aankomt op gespecialiseerde werken in en rond gebouwen, bouwconstructies en monumenten, gaan we geen enkele uitdaging uit de weg. We proberen zo veel mogelijk kennis inzake nicheactiviteiten in eigen huis te houden en investeren dan ook resoluut in de verdere uitbouw van onze knowhow.”

Tekst en beeld: Sewer-Tec