Veelzijdig vakmanschap met focus op eigen beheer

Bots je in regio-Brussel op een werf, dan is de kans groot dat er vakmannen van Dekempeneer aan het werk zijn. Het bedrijf profileerde zich aanvankelijk als een klassieke wegenbouwer, maar groeide gaandeweg uit tot een veelzijdige speler met een eigen breekwerf, betoncentrale, zeefinstallatie en vervoersfirma. Iets meer dan een jaar geleden richtte het bovendien een afdeling op die zich toelegt op het importeren van diverse soorten siergrind. In al deze activiteiten ligt de nadruk steevast op eigen beheer. 

In 1975 richtten Herman, Ferdinand en Wilfried Dekempeneer hun eigen wegenbouwbedrijf op. Iets meer dan veertig jaar later is de kleine familieonderneming van weleer een begrip in de Brusselse regio, voert ze jaarlijks grote en kleine openbare en private werken uit met een maximumbedrag van 5.330.000 euro (erkenning C-klasse 7) en telt ze een negentigtal werknemers. De hoofdzetel is gelegen in Diegem, waar zich behalve kantoren ook een bijhorende werkplaats, stalplaatsen voor vrachtwagens en wegenbouwmachines en een moderne breekinstallatie bevinden. “Deze laatste is actief sinds 1985 en staat bekend als het Brussels Recycling Center”, legt Thierry De Greef uit. “We breken er bouw- en slooppuin tot verschillende fracties granulaten, die nadien opnieuw bruikbaar zijn voor nieuwe toepassingen in de wegenbouw. Al onze gerecycleerde granulaten zijn uiteraard COPRO-gekeurd.”

Dekempeneer Brussel

Gouden combinatie
Met zijn breekwerf profileerde Dekempeneer zich als een absolute voorloper en speelde het meer dan twintig jaar geleden al in op een tendens die zich de voorbije jaren alsmaar sterker heeft doorgezet – het omvormen van (wegen)bouwafval tot (her)bruikbare granulaten. Hetzelfde geldt voor de betoncentrale die het in 1993 in gebruik nam. “Onze eerste betoncentrale bevond zich langs de Vilvoordselaan in de Brusselse havenzone (op de rechteroever). In 2000 zijn we echter verhuisd naar een site op de linkeroever – vlak langs het kanaal, zodat de meeste materialen per schip kunnen worden geleverd. Daar hebben we een volledig computergestuurde betoncentrale gebouwd, waarmee we jaarlijks ongeveer 90.000 ton produceren. De locatie van onze eerste betoncentrale gebruiken we sinds 2012 voor het zeven van grond, zand en stenen. Kortom: we beschikken over een eigen breekinstallatie voor bouw- en slooppuin, een grondzeefinstallatie en een betoncentrale – stuk voor stuk gelegen in de Brusselse regio, waardoor we onze vervoerskosten en CO2-uitstoot tot een minimum kunnen beperken. Dankzij deze gouden combinatie zijn we onze concurrenten steeds een stap voor”, aldus Thierry De Greef.

Van veel markten thuis
Als het aankomt op wegeniswerken, beschikt Dekempeneer over een zestal ploegen, waarvan er drie gespecialiseerd zijn in algemene wegenwerken, één in rioleringswerken en één in asfaltwerken. “We hebben eveneens een eigen atelier, waar we zowel ons eigen wagen- en machinepark onderhouden als laswerken uitvoeren”, vult De Greef aan. “Dankzij onze breekwerf, grondzeefinstallatie en betoncentrale hebben we een concurrentieel voordeel bij aanbestedingen, en los van onze eigen behoefte bedienen we ook externe klanten. Met DKP beschikt Dekempeneer tevens over een eigen firma voor het vervoer van grondstoffen in bulk (zand, beton, asfalt …). Tot slot voeren we ook regelmatig veeg- en strooiwerken uit en hebben we een eigen containerdienst. We zijn dus van veel markten thuis.”

Dekempeneer grondverzet

Afdeling siergrind
Op 1 juli 2016 breidde Dekempeneer zijn activiteitenaanbod nog wat verder uit. Het richtte toen immers DK Mineralux op, dat sindsdien fungeert als exclusief invoerder van verschillende soorten siergrind voor de Belgische markt. “Momenteel verdelen we diverse types siergrind met verschillende kleuren vanuit twee groeven in Frankrijk en één in Luxemburg (Parkgoud, Kasteelwit, Provence, Clairette de Champagne, Blanc de Bourgogne …), maar in samenspraak met onze klanten zijn we steeds op zoek naar nieuwe opportuniteiten”, verduidelijkt De Greef, die aan het hoofd staat van DK Mineralux. “Onze klanten – voornamelijk bouwpunten, zandhandels, tuincentra … – zijn verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. In 2016 realiseerde DK Mineralux een omzet van circa 30.000 ton. Geen slechte start, zeker omdat we in een zeer specifieke markt acteren. We hebben er alle vertrouwen in dat we het marktaandeel van DK Mineralux de komende jaren verder zullen kunnen uitbouwen.”