Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bedrijven ontdekken potentieel van gezuiverd afvalwater
Nu we weer kurkdroge maanden beleven, rijst opnieuw de bezorgdheid rond de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen. (Foto: Frederik Beyens)

Bedrijven ontdekken potentieel van gezuiverd afvalwater

Wist je dat gezuiverd afvalwater een prima basis is als structurele waterbron voor vele toepassingen? Je kan het opwaarderen tot elke gewenste kwaliteit. Hergebruik wordt sterk aangemoedigd door Aquafin, waar je terechtkan met vragen over kwaliteit, hoeveelheden en het tot stand komen van een afname. 

Nu we weer kurkdroge maanden beleven, rijst opnieuw de bezorgdheid rond de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen. Nochtans zijn er bronnen genoeg naast de klassiekers grondwater en oppervlaktewater: over het jaar bekeken valt er genoeg regen die kan opgevangen worden én er is een constante stroom aan gezuiverd afvalwater. Hergebruik van dat laatste lijkt nu ook echt zijn intrede te doen in de industrie. Vanuit de Blue Deal werd hiervoor eerder dit jaar nog een oproep gelanceerd.

Gezuiverd afvalwater van Aquafin is constant van kwaliteit en altijd voorradig.

Strenge normen

Ook Aquafin moedigt hergebruik van gezuiverd afvalwater, ofwel effluent, sterk aan. “In meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over heel Vlaanderen zuiveren we dag in dag uit het huishoudelijk afvalwater van meer dan 5 miljoen Vlamingen”, klinkt het. Het effluent moet voldoen aan strenge Vlaamse en Europese normen. Niet alleen het debiet, maar dus ook de kwaliteit is uiterst stabiel.

Na zuivering komt het in een waterloop terecht, van waar het met de stroom mee wordt genomen en uiteindelijk in zee terechtkomt. “Zonde, toch? Want hoewel het ‘maar’ beekwaterkwaliteit heeft, is gezuiverd afvalwater wel een prima basis om na verdere zuivering te gebruiken in oneindig veel toepassingen. Zelfs tot drinkwater toe. Interesse in effluent als duurzame waterbron voor jouw bedrijf? Wij bekijken graag met jou de mogelijkheden en voorwaarden”, aldus Aquafin.

Grondwater sparen

Gezuiverd afvalwater van Aquafin is constant van kwaliteit en altijd voorradig. Bovendien kan het opgewerkt worden tot eender welke kwaliteit. Daardoor is het een prima alternatieve waterbron voor allerlei toepassingen zodat de druk op het grondwater daalt. Tijdens droge periodes in de voorbije jaren werd het meermaals duidelijk: de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen is dramatisch laag. We leven met velen op een beperkte oppervlakte en de uiteenlopende economische activiteiten vragen ook veel water. Op dat moment wordt er al snel gegrepen naar grondwater als alternatief, waardoor de waterbeschikbaarheid nog verder daalt. 

Het gezuiverd afvalwater dat Aquafin na zuivering in een beek of rivier loost profileert zich als een belangrijke potentiële waterbron. In totaal vloeit er zo op jaarbasis 800 miljoen m³ gezuiverd water via de waterlopen naar de zee. Door het zoveel mogelijk te hergebruiken, wordt een bijkomende waterbron gecreëerd.

In meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over heel Vlaanderen zuivert Aquafin dag in dag uit het huishoudelijk afvalwater van meer dan 5 miljoen Vlamingen. (Foto: Frederik Beyens)

Toepassingen

Het afvalwater voldoet na zuivering aan alle geldende Europese en Vlaamse normen. “Het heeft daardoor een kwaliteit die voldoet om te lozen in beken en rivieren maar het is géén drinkwater”, is Aquafin duidelijk. Daarom zullen de meeste toepassingen een extra zuiveringsstap vragen in functie van de vereiste kwaliteit. De mogelijkheden zijn eindeloos: irrigatie, spoelwater, koelwater, proceswater …. tot zelfs drinkwater.

Voor het hergebruik van gezuiverd afvalwater wordt een Europese verordening momenteel vertaald in Vlaamse wetgeving. Daarin zullen strenge kwaliteitseisen worden opgenomen waardoor het vanaf 2023 onmogelijk wordt om tijdelijke afnames tijdens droge periodes te organiseren.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?