Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
“Beton heeft een mooie toekomst voor zich”

“Beton heeft een mooie toekomst voor zich”

Op dinsdag 17 oktober vond de jaarlijkse hoogmis van de betonsector plaats in het Brussels Arena Lotto Park (het voormalige Constant Vanden Stock Stadion) in Anderlecht. De 39ste editie van de Concrete Day, een organisatie van de Belgische Betongroepering (BBG-GBB), lokte meer dan zevenhonderd professionals en studenten met een identieke passie: kwalitatief en duurzaam beton, dat jaar na jaar verrijkt wordt met behulp van innovatieve technologieën.  

In zijn welkomstwoord verduidelijkte Johan Vyncke als kersvers voorzitter eens te meer de voornaamste doelstelling van de Belgische Betongroepering: de promotie van beton in al zijn aspecten en kennisuitwisseling tussen specialisten van diverse pluimage. Om dit voor elkaar te krijgen, organiseert de BBG tal van activiteiten, waaronder opleidingen (zie programma hiernaast), studiedagen en werfbezoeken. De Concrete Day is doorheen de jaren uitgegroeid tot een begrip binnen de sector. Als vanouds had de BBG het stadion van Anderlecht afgehuurd om de vele bezoekers een boeiend programma met allerhande workshops (in de vorm van parallelsessies) te kunnen aanbieden, met onderzoek, innovatie, standaardisatie en praktijktips als inhoudelijke rode draad. 

 

Johan Vyncke plaatst zijn welkomstwoord.

Studenten op post

In de traditionele Infobeton Student Contest ging de hoofdprijs dit jaar naar de studenten van de ULiège. Zij haalden het nipt van hun collega’s van de Hogeschool van de Provincie Luik. De studenten van de KU Leuven en de UGent kaapten samen de Studieprijs 2019 weg met hun eindwerk over een vezelbeton met een uiterst hoge performantie en de optimalisatie van 3D-printen in beton. 

Concrete 4.0

Beton is een materiaal dat perfect binnen de meest recente technologische en digitale
(r)evoluties past. Een van de vier parallelsessies was dan ook integraal gewijd aan deze thematiek. Kwamen onder meer aan bod: het gebruik van macrosynthetische polypropyleenvezels om beton te versterken, de link tussen beton en BIM (eerst in theorie en vervolgens via een casestudy van Crematorium Stuifduin in Lommel), CSC-certificatie, een softwareoplossing om een 3D-structuurmodel om te zetten in een analysemodel voor calculatie en dimensionering, een software voor de nauwkeurige berekening van wapening, enzovoort. “Het is vandaag immers onmogelijk om technologische innovatie te negeren als we het potentieel van beton ten volle willen benutten en de kwaliteit verder willen bevorderen. Afgaande op alle nieuwe ontwikkelingen, kunnen we stellen dat beton een mooie toekomst voor zich heeft”, aldus de BBG. 

Traditiegetrouw werd tijdens de Concrete Day de door infobeton.be gesponsorde studentenwedstrijd georganiseerd.

Cursus betonwegen

De Concrete Day is de ideale gelegenheid om kennis te maken met nieuwigheden en knowhow uit te wisselen, maar daar blijft het niet bij. Zo ging in november de cursus ‘Betonwegen’ van start, een initiatief van de BBG in samenwerking met de Federatie van de Belgische Cementnijverheid (FEBELCEM) en met steun van de Federatie van Stortklaar Beton (FedBeton), het Opzoekingcentrum voor de Wegenbouw (OCW) en FEBESTRAL. Daarin worden de verschillende facetten van betonwegen belicht: verhardingen in platenbeton en doorgaand gewapend beton, de samenstelling van beton voor de wegenbouw, het onderhoud en de herstelling van het wegdek, esthetische bekledingen in gekleurd uitgewassen beton en printbeton, cementgebonden funderingen … Al wie betrokken is bij het ontwerp, de uitvoering en de controle van betonwegen – lees: ingenieurs, aannemers, verantwoordelijken van betoncentrales, studiebureaus, controle- en certificatieorganismen en ingenieurs van technische diensten in de gemeenten, provincies en gewesten – komt in aanmerking. De cursus omvat zowel een theoretisch gedeelte als een interactief praktisch luik met oefeningen (in de vorm van een groepswerk), verbeteringen en discussies. “Dit vereist een actieve deelname van de studenten, waardoor ze een zo groot mogelijk voordeel uit de cursus zullen kunnen halen, zeker in combinatie met de feedback van de aanwezige experten”, besluit de BBG. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?