Het recycleren van slooppuin is sinds 1990 sterk geëvolueerd en de kwaliteit van de betongranulaten werd steeds beter. Hoogwaardige granulaten werden ontwikkeld en worden toegepast, maar er is nog altijd een hele weg te gaan. “Stortklaar beton zorgt vandaag nog voor 4 tot 5 % van de CO2-uitstoot wereldwijd. Er moeten en kunnen inspanningen gebeuren”, vertelt Willy Goossens van vzw Groen Beton Vert.
Op 19 september 2013 zag Groen Beton Vert het levenslicht. Het initiatief werd genomen door enkele leden van de vzw Federatie van Producenten van Recycling Granulaten (FPRG). “Sinds 1990 ben ik voorzitter van de FPRG”, vertelt Willy Goosens. “Het was al enige tijd duidelijk dat we granulaten moesten opwaarderen en met een aantal leden van de FPRG besloten we daarom Groen Beton Vert op te richten. Het gebruik van hoogwaardige betongranulaten in stortklaar beton was een erg belangrijk aandachtspunt en daarin hebben we al heel wat stappen in de juiste richting gezet.”
BENOR-merk
Het groene aspect is in eerste instantie gelinkt aan de vermindering van de CO2-uitstoot van de productie van het stortbeton, door het gebruik van gerecycleerde granulaten. Een winst van 20 tot 30 % op het deel granulaten. Willy Goossens: “Een aanzienlijk aandeel. Technisch kan het, maar ook de klanten moeten het accepteren en overtuigd zijn van de kwaliteit. In België wordt stortklaar beton gecertificeerd onder het BENOR-label. Om ook beton met gerecycleerde granulaten onder het BENOR-merk te krijgen, moet het product ook toegelaten zijn onder de Belgische betonnorm. We hebben jarenlang inspanningen geleverd om dat voor mekaar te krijgen en het is gelukt. Bij de meest klassieke toepassingen in de bouwsector is het nu toegelaten om tot 20 % van de grove granulaten te vervangen door hoogwaardige betongranulaten.”
Alternatief bindmiddel
Hoogwaardige betongranulaten kunnen op het vlak van milieu een verschil maken, maar het grootste aandeel van de CO2-uitstoot van beton wordt ingenomen door de productie van cement. De CO2-uitstoot van de cementindustrie wereldwijd bedraagt 8 tot 9 % van de globale uitstoot van de industriële activiteit. Tegen 2030 kan dat zelfs oplopen tot 25 %. “De productie van 1 ton cement is gelijk aan 900 kg uitstoot. Het is dus van groot belang om op zoek te gaan naar alternatieve bindmiddelen”, aldus Willy Goossens. “Met Groen Beton Vert promoten we dan ook het gebruik van onder meer gemalen hoogovenslakken, vliegassen en geopolymeren. Er zijn alternatieven, maar op een gegeven moment moet de kwaliteit aangetoond worden en daar wringt soms nog het schoentje. Zoiets vraagt heel wat inspanningen naar proefprojecten en dergelijke toe. Het WTCB nam zo al een reeks alternatieven op in hun Circular Concrete-programma.”
Circulaire economie
Op onderzoeks- en productieniveau beweegt er heel wat, maar zijn ook de voorschrijvers mee met het verhaal? “Ook dat komt stilaan op gang. In het nieuwe standaardbestek voor de wegenbouw (SB 250 versie 4.1) wordt de toepassing van hoogwaardige betongranulaten uitvoerig beschreven. Grote opdrachtgevers hebben de boodschap zeker begrepen”, aldus Willy Goossens, die de circulaire kwaliteiten van beton benadrukt. “Met beton kan je de cirkel mooi rond maken. Een spectaculair voorbeeld daarvan is de circulaire landbouwweg in Veurne, een project van de firma De Brabandere uit Veurne. Zaakvoeder Pieter is ondervoorzitter van Groen Beton Vert. Een oude landouwweg werd volledig gerecycleerd in de nieuwe. De grondstoffen waren ter plekke beschikbaar en ook de verwerking gebeurde on site waardoor ook de transportafstanden tot een absoluut minimum werden beperkt. Dat levert een enorme ecologische winst op.”
Green Deal Circulair Bouwen
Samen met 230 andere deelnemende publieke en private organisaties ondertekende Groen Beton Vert op 22 februari de Green Deal Circulair Bouwen, een nauwe samenwerking van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers om in Vlaanderen tegen 2050 een circulaire economie te hebben. “Een mooi en belangrijke stap. Omdat heel wat bedrijven ideeën kunnen uitwisselen en vooral omdat de overheid erbij betrokken is. Zo kan er eventueel een politieke agenda gecreëerd worden. Tegen 2030 alle vrijkomende beton recycleren in stortklaar beton zou bijvoorbeeld een doelstelling kunnen zijn. In Nederland is dit al het geval.”