Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Meer dan 600 betonliefhebbers verzamelen voor Concrete Day

Meer dan 600 betonliefhebbers verzamelen voor Concrete Day

In het Constantin Van Den Stock-stadium in Anderlecht verzamelde het kruim van de betonsector op 18 oktober voor de jaarlijkse Concrete Day, een organisatie van de Belgische BetonGroepering (BBG). Veiligheid en infrastructuur, beton 4.0, circulair bouwen, geen topic werd uit de weg gegaan tijdens de bijna dertig lezingen op het programma. Meer dan 600 betonliefhebbers lieten zich de Concrete Day welgevallen.  

Traditiegetrouw werd de Concrete Day voorafgegaan door de persconferentie van Febelcem. Daar onderstreepten voorzitter en directeur Eddy Fostier en André Jasienski het belang van de cementsector, zowel in eigen land als wereldwijd. “De mondiale productie van cement bedroeg in 2016 4,56 miljard ton, waarvan de helft geproduceerd in China”, stak Eddy Fostier van wal. “Met een verbruik van 6,25 miljoen ton en 547 kg per inwoner behoort België in Europa tot de goede leerlingen van de klas.” Hij benadrukte verder ook de inspanningen van de sector om de ecologische impact te beperken. André Jasienski wees dan weer op de dalende investeringen in betonverhardingen, wat de sector verontrust. 

Veiligheid en infrastructuur
Beton kwam het voorbije jaar geregeld in een negatief daglicht te staan. Denk maar aan de Morandi-brug, het falen van de kerncentrales, de Brusselse tunnels…  Dat is ook de BBG niet ontgaan. Veiligheid en infrastructuur was dan ook een belangrijk thema op de Concrete Day. Voorzitter Luc Taerwe benadrukte bij de opening van de Concrete Day dat betonstructuren nog altijd de meest duurzame en economische bouwoplossing zijn. “Robuustheid is vandaag een ‘hot issue’ in de betonbouw”, zei hij. “Risico’s zijn er altijd wanneer je bouwt, maar die kan je beperken door meer te investeren in monitoring, inspectie en onderhoud. Wat aanbestedingen betreft, is de laagste prijs nog altijd hét criterium. Kwaliteit zou echter voorop moeten staan.” 

Paul Meekels, hoofd van de afdeling Expertise Beton en Staal bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, kwam op de Concrete Day uit de doeken doen hoe het is gesteld met de bruginfrastructuren in Vlaanderen en hoe aan inspectie wordt gedaan. In de vorige editie van Grond/Weg/Waterbouw kwam al uitvoerig aan bod hoe de Vlaamse overheid robuust ontwerpen vooropstelt.

Nog met het oog op veiligheid kwam Benoit Parmentier van het WTCB een nieuwe testmethode toelichten om de gevoeligheid van beton voor scheuren te meten. Dorothée De Pauw presenteerde Diamonds, een software om snel en efficiënt de brandweerstand te berekenen voor T-vloeren en in beton gestorte profielen. Veilig transport van beton kwam aan bod in de lezing van Tom Michiels, HSE Manager bij CRH Europe Materials. 

Concrete Day

Pascale Hardy, verantwoordelijke Vorming bij de BBG, met de winnaar van de Studieprijs Sezan Özel.

Beton 4.0
Dat digitalisering ook een meerwaarde kan betekenen voor infrastructuurwerken, werd duidelijk tijdens de voorstelling van de SiteVision door Jan De Bièvre van de firma Arkance Systems. SiteVision is een augmented reality-oplossing die toelaat een BIM-model te visualiseren op de werf. “Je koppelt simpelweg een smartphone aan een Trimble GNSS en via Trimble Connect zie je alle data die in het 3D-model vervat zitten, geprojecteerd in de realiteit”, legde hij uit. “Zo kan je bijvoorbeeld ondergrondse kabels en leidingen of nog te bouwen structuren visualiseren op het terrein.” 

Rob Piosik van Command Alkon kwam dan weer een digitale toepassing voorstellen die realtime-meting van betoneigenschappen tijdens het transport uitvoert. 

Workshop voor architecten
De Belgische BetonGroepering organiseerde samen met FEBE, het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en Infobeton tevens een workshop voor architecten. Tijdens deze sessie zijn ‘De 10 geboden van prefabbeton’ toegelicht, tien basisregels die tijdens het ontwerp, de uitvoering en de nazorg gerespecteerd moeten worden om te komen tot goed architectonisch beton. 

Concrete Day

Pascale Hardy, verantwoordelijke Vorming bij de BBG, met de winnares van de Studieprijs Eva Ramon.

Prijzen voor studenten
Ook dit jaar heeft de BBG een Studieprijs uitgereikt voor het meest verdienstelijke eindwerk op het vlak van beton. De prijs bekroont een eindwerk ingediend in 2018 aan een Belgische onderwijsinstelling in de studierichtingen burgerlijk bouwkundig ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect of industrieel bouwkundig ingenieur. De twee winnaars van de Studieprijs waren Eva Ramon en Sezan Özel, allebei van de Universiteit Gent.

Voor de elfde keer organiseerde de Belgische BetonGroepering samen met Infobeton de Infobeton Student Contest. Onder de noemer ‘Double Impact’ werden studenten uitgedaagd om beton te maken dat het best voldoet aan de opgelegde voorwaarden. De opdracht bestond erin om twee teststukken te maken waarbij het tweede een sterkte heeft die dubbel zo groot is als het eerste. Ook hier schoot het de Universiteit Gent de hoofdvogel af met het team Schoonmeersen. De tweede en derde plaats waren voor Team Concreet van de UAntwerpen en het Poutrix-team van de UGent.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?