Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Onderweg naar een cementvrije generatie
De komende jaren zal Bosch Beton doorwerken aan een verdergaande hybridevariant waarbij het cementaandeel wederom kan worden teruggebracht. Alles met als einddoel om straks een cementvrije generatie als standaard te kunnen gaan produceren.

Onderweg naar een cementvrije generatie

De duurzaamheidstransitie moet nu plaatsvinden als het aan Bosch Beton ligt. “In 5 stappen willen wij doorwerken naar een cementvrije generatie keerwanden. Cementvrij produceren is dan ook ons ultieme doel”, klinkt het overtuigend.

Welke stappen?

De komende jaren zal Bosch Beton doorwerken aan een verdergaande hybridevariant waarbij het cementaandeel wederom kan worden teruggebracht. Alles met als einddoel om straks een cementvrije generatie als standaard te kunnen gaan produceren. En ook die cementloze variant is al ‘geboren’ volgens CEO Brechtje Van den Beuken. “We hebben de eerste cementloze geopolymeer keerwanden al geproduceerd. Inmiddels draaien deze mee in proeftuinen zodat we ze kunnen monitoren. Ook de komende periode zullen er nieuwe pilotprojecten worden opgestart. We staan open voor klanten en opdrachtgevers die graag willen innoveren en verduurzamen, al dan niet in vorm van een pilot. Tussenvarianten of Customize-mengsels waarbij met duurzamere toeslagvarianten zoals puingranulaat of ecogranulaat wordt verwerkt behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden bij Bosch Beton en zijn nu al op aanvraag verkrijgbaar.” 

Afgelopen jaren heeft Bosch Beton fors geïnvesteerd in uitbreiding van de betonmengerij. Hierdoor zijn inmiddels diverse maatwerk projecten met een verbeterde mileukosten indicator (MKI) gerealiseerd.

Waar staan we nu?

De volgende winst in het stappenplan naar een cementvrije generatie is geboekt, want inmiddels heeft Bosch Beton de 3e generatie betonmengsel geïntroduceerd met een reductie van maar liefst 50 % cement. Dit mengsel is sinds 1 februari 2023 de nieuwe standaard voor alle infra-toepassingen.

“We zijn er trots op dat we deze extra stap kunnen zetten voor onze klant, vooral omdat we hiervoor géén extra kosten rekenen richting onze klanten”, vertelt Brechtje van den Beuken. “Wij willen aantonen dat duurzaamheid met de juiste intrinsieke motivatie haalbaar én betaalbaar is. Nu heeft duurzaamheid vaak het imago van ‘duur’ omdat het als ‘margemiddel’ in plaats van doel wordt ingezet. Maar wij willen de focus verleggen naar het ‘zaam’, het samen waarmaken. En dat is wat we hiermee doen!”

De volgende winst in het stappenplan naar een cementvrije generatie is geboekt, want inmiddels heeft Bosch Beton de 3e generatie betonmengsel geïntroduceerd met een reductie van maar liefst 50 % cement.

Afname van grondstoffen

“We willen onze klanten niet alleen de zekerheid bieden dat de gekochte keerwanden constructief vijftig tot honderd jaar kunnen meegaan, maar ook dat ze daarna gemakkelijk kunnen worden hergebruikt omdat we met schone grondstoffen werken”, gaat Brechtje van den Beuken verder. “Dit is ook uit noodzaak. We verbruiken in Europa ongeveer een kubieke meter beton per bewoner per jaar. Dàt zal niet afnemen, gezien de bevolkingsgroei, maar de beschikbare grondstoffen zullen wel verder afnemen.” 

Beton heeft goede constructieve eigenschappen en is een fantastisch betrouwbaar bouwmiddel met een zeer lange levensduur. Dat maakt het moeilijk goede alternatieven te vinden. Cement wordt gemaakt door onder andere kalksteen te verhitten in hoogovens. Dat kost niet alleen enorm veel energie, maar er komt ook veel CO2-uitstoot vrij. Naar schatting is zo’n 8 % van de wereldwijde CO2-uitstoot toe te schrijven aan de cementproductie. “Hier is dus winst te behalen”, klinkt het bij Bosch Beton.

Constructieve veiligheid

Momenteel vallen volledig cementloze constructieve keerwanden nog buiten de bouwnormen. Dit bemoeilijkt het proces. Vanuit het betonakkoord wordt er doorgewerkt aan de uitgangspunten voor ‘beton op prestatie’. Hierdoor wordt het alvast mogelijk om meerdere projecten van constructieve geopolymeer keerwanden te voorzien. En dat is echt nodig volgens Bosch Beton: “We hebben geen dertig jaar de tijd meer om alle normeringen uit te werken. We zullen pragmatischer te werk moeten gaan. Vanuit visie en ondernemerschap moeten zoeken naar nieuwe oplossingen. Maar ook nuchterheid moeten tonen als het aankomt op haalbaarheid en betaalbaarheid.” Uiteraard blijft veiligheid ten allen tijden voorop staan. “In ons eigen laboratorium zijn de mengsels dan ook uitgebreid getest op druk-en treksterktes  en zuuraantasting. We leveren weliswaar iets in op druksterkte, maar winnen daarvoor enorm veel CO2 winst terug. We kunnen volledig instaan voor de constructieve sterkte én veiligheid van onze keerwanden, want daar draait het tenslotte om: een duurzaam product wat zo lang mogelijk doet wat het moet doen. We verlenen immers niet voor niets tot 20 jaar garantie op onze producten”, besluit Brechtje van den Beuken.     

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Bosch Beton.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Grote Bosweg 1
3771 LJ Barneveld
Nederland
Telefoonnummer +31 (0)342 441050 E-mailadres [email protected] Website boschbeton.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?