De aanleg van een betonnen voetpad in het Waalse dorp Marloie zorgde voor de nodige uitdagingen. Door de aparte vorm van de fundering eronder bleek vooral de wapening van het beton niet evident. Aannemer TS deed daarom een beroep op Adfil, gerenommeerd producent van micro- en macrovezels. “Omwille van de complexiteit van het project bleken onze macro-synthetische vezels een ideaal alternatief voor de traditionele stalen wapening”, vertelt Steven Anseeuw, Technical sales manager bij Adfil.
Het bijzondere ontwerp van het 80+ m lange voetpad zette de aannemer in Marloie voor een moeilijk vraagstuk. Om het betonnen voetpad te wapenen moesten volgens de traditionele wapening twee stalen netten verticaal geplaatst worden, met daar nog een net horizontaal bovenop. Steven Anseeuw: “Omdat de fundering van het voetpad kronkelt zou het uitzetten van die wapening enorm complex worden en vooral zeer veel tijd in beslag nemen. Daarom ging de aannemer op zoek naar een efficiënt alternatief en zo kwam Adfil in the picture.”
Voor de wapening van het beton werd in dit project dus afgestapt van de traditionele staalwapening en gekozen voor vezelversterking. Het Vlaamse Adfil – ontwikkelaar en producent van hoog performante vezels voor de wapening van stortklaar beton, spuitbeton en prefab elementen – pleit al jaar en dag voor het gebruik van vezels als duurzaam alternatief. De toepassing van de vezels in dit project, toont aan dat de vezels ook in de infrasector een grote meerwaarde zijn. Steven Anseeuw: “Onze vezels zorgen niet alleen voor een grote tijdwinst, maar zijn ook ecologischer dan staalwapening. Dus ook op milieuvlak is er winst te boeken. Het voetpad in dit project werd uitgevoerd in zichtbeton en het resultaat mag er zijn. De vezels zie je zo goed als niet zitten, dus ook op esthetisch vlak is het een meerwaarde.”De kegelvormige fundering onder het gestorte beton, zorgt ervoor dat het midden van het fietspad – met een betondikte van 15 cm – het meeste stress krijgt te verwerken. Om scheurvorming te vermijden op de punt van die kegel werd er daarom gekozen voor een dosering van 5 kg vezels per kubieke meter beton. Steven Anseeuw: “Normaliter is 3 tot 4 kg voldoende, maar in deze bijzondere situatie werd het zekere voor het onzekere genomen. Onze vezels zijn uitermate flexibel en kunnen het risico op scheurvorming tot 100% opvangen/verminderen. Het voetpad werd 80+ m in de lengte gegoten. Als extra bescherming tegen scheuren werd besloten om het beton om de 3 m te zagen.”
Voor het voetpad in Marloie werden de Durus Easyfinish vezels toegepast. Deze polypropyleen macro-synthetische vezels van Adfil zorgden voor een revolutie in de betonbouw. De macro synthetische vezels bieden superieure prestaties, kostenbesparingen en veiligheidsvoordelen voor betonleveranciers, aannemers en ontwerpers. Durus EasyFinish is uiterst eenvoudig te verwerken en toe te passen. De wapening wordt kant-en-klaar in het beton gemengd. Een groot voordeel ten opzichte van wapeningsnetten, dat niet goed of verkeerd kan worden geplaatst. De vezels zijn inert, de alkaliteit van het beton en het vocht heeft geen effect op de wapening en het beton blijft hierdoor 100 % roestvlek en betonrot vrij. Dit zorgt voor een lange levensduur. Durus EasyFinish heeft ook aanzienlijk minder opslagruimte nodig dan stalen wapening en elimineert het risico op letsel door struikelen, vallen en snijden, zoals bij stalen wapeningsnetten.
“De vezels zijn ATG-gekeurd en worden doorgaans in de centrale al gemengd zodat het beton BENOR-gecertificeerd en met een garantie op de juiste Adfil-dosis op de werf toekomt. Onze vezels kunnen in veel toepassingen gebruikt worden. Ze worden onder andere in Druklagen, vloerplaten, sleuffunderingen, punt funderingen, en kelderwanden voorzien. De besparing op tijd en kosten enerzijds en de duurzaamheid winst anderzijds is in veel uiteenlopende projecten enorm”, besluit Steven Anseeuw.