Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BIM in de praktijk
3D weergave via Deschacht Revit-Bibliotheek.

BIM in de praktijk

De Belgische onestopshop voor bouwproducten legde zijn oor te luisteren bij Hannes Benaets, BIM-manager bij Dethier en verantwoordelijk voor de BIM-implementatie en de leiding van het BIM-team.​

Bouwbedrijf Dethier geldt als een van de eerste gebruikers van de BIM-bibliotheek en template van Deschacht. Hoe kwam het bedrijf in contact met deze software? Hannes Benaets: “Wij stellen continu vragen aan onze partners om zaken in BIM aan te leveren. Wij geloven bij Dethier heel sterk in die werkmethodiek. Want dat is het eigenlijk, eerder dan een software is het een echte werkmethodiek. Hoe meer partijen volgens die methodiek werken, hoe beter het resultaat moet zijn. Je kunt in BIM van een gebouw van alles gaan uitwerken en volledige technische installaties uittekenen. Maar als er één schakel ontbreekt, iets dat niet in BIM is uitgewerkt zoals een afvoersysteem, en dat moet mee in die schachten, dan kun je toch weer voor verrassingen komen te staan. Dus hoe vollediger het totale plaatje is, hoe beter.”

BIM als werkmethodiek impliceert dat er gerichter en meer naar de noden van de andere betrokken partijen gewerkt wordt. “BIM gaat onder andere ook over nakijken hoe de samenwerkingsverbanden vlotter kunnen verlopen”, aldus Hannes Benaets. “Vroeger werd er vaak een resem plannen doorgestuurd naar bijvoorbeeld onderaannemers of leveranciers met bij wijze van spreken de impliciete boodschap ‘zoek het maar uit’, terwijl we nu veel gerichter kijken naar wat de andere partij exact nodig om haar werk te kunnen doen. Niet te veel informatie, maar ook niet te weinig. We kunnen nu veel gerichter informatie doorsturen. Ook om ‘rework’ te vermijden. Bijvoorbeeld zaken die opnieuw getekend moeten worden. We trachten ook het aantal revisies serieus te reduceren.

“Met de template van Deschacht kunnen we in veel gevallen het volledige rioleringssysteem in één keer uitwerken.”

Het hele rioleringsassortiment

Deschacht is geen producent, maar een verdeler. Toch stelt de onestopshop een BIM-bibliotheek ter beschikking voor het geheel van het rioleringsassortiment. Hannes Benaets: “Het voordeel van de template die Deschacht heeft opgebouwd is dat hij vrij uitgebreid is. Hij dekt zowat alles wat een rioleringssysteem behelst. Het beperkt zich niet tot bepaalde producten van een bepaalde fabrikant. Fabrikanten beperken zich tot het opmaken van een bibliotheek voor hun producten. Dat wil zeggen dat je je voor elke fabrikant moet gaan verdiepen in hoe die objecten werken. Op den duur moet je een samenraapsel gebruiken van zaken die je overal gaat halen, wat ook de bestanden enorm zal verzwaren. Met de template van Deschacht kunnen we in veel gevallen het volledige rioleringssysteem in één keer uitwerken.”

“De elementen zijn op elkaar afgestemd en een aantal zaken zijn voorbereid, zoals planweergaves en hoe je het eruit kunt trekken Het is de bedoeling dat je, eenmaal het model uitgetekend is en op een aantal zaken gecontroleerd, daar dan allerlei informatie uit kunt halen: plannen, bestellijsten … Ik heb begrepen dat er bij Deschacht gewerkt wordt aan een koppeling waardoor we automatisch een bestandje kunnen genereren dat we kunnen inladen in de webshop van Deschacht en zo automatisch producten bestellen. Hoe minder manuele handelingen er in het proces zitten, hoe minder fouten er kunnen gemaakt worden. Wat niet wil zeggen dat het met de computer nooit fout kan gaan, maar toch. Neem nu productnummers. Als je die manueel moet intikken, kun je fouten maken. Als dat allemaal rechtstreeks uit een gegenereerd bestand komt, is dat uitgesloten.

Dethier doet zelf een aantal automatische modelcontroles, bijvoorbeeld of er leidingen elkaar kruisen of dat het rioleringssysteem kruist met bepaalde stabiliteitselementen. Hannes Benaets: “Eens dat helemaal op punt staat, en eventueel ook door de architect gereviseerd, wordt zo’n productlijst gegenereerd en kan dat zo opgeladen worden. Ook de productietekeningen voor de rioleringsputten die op maat gemaakt worden, vloeien ook automatisch uit dat model.” 

De opleiding door Deschacht verliep vlot. “Filip Roels is bij ons een halve dag training komen geven en heeft ons onze eerste stappen in de BIM van Deschacht laten zetten. Er is een goeie communicatielijn met hen. Als er iets niet klopt of ontbreekt dan reageren ze heel snel. Dat is natuurlijk van belang als je bij het uittekenen op iets vastloopt. Die directe korte lijn is heel prettig om te werken”, besluit Hannes Benaets.     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?