Het project, dat omgedoopt werd tot ‘ZIN in No(o)rd’, heeft de ambitie om een nieuwe standaard te zetten voor grootschalige gemengde gebouwen in Europa. De twee torens worden volledig gerenoveerd en zullen in de toekomst geflankeerd worden door een nieuw volume met veertien dubbelhoge verdiepingen. Een ingreep die een grondige versterking van de bestaande funderingen vereiste. Deze bijzondere, onuitgegeven opdracht werd toevertrouwd aan Franki Fondations.
Als alles loopt zoals gepland, dan zal ZIN in No(o)rd vanaf 2023 plaats bieden aan 70.000 m² kantoren, een coworkingspace van 5000 m², 127 appartementen, een hotel met 240 kamers, sport- en ontspanningsruimtes, winkels en veel groen. Het ontwerp voor deze renovatie/reconversie is van de hand van Jaspers-Eyers Architects, 51N4E en l’AUC.
“We hebben de bestaande funderingen versterkt om de belastingen van het nieuwe gebouw te kunnen opvangen, dat de twee torens zal verenigen tot één geheel”, vertelt Adrien Dumont, projectmanager bij Franki Foundations. “Gelet op de extra belasting hierdoor teweeggebracht, waren de bestaande funderingen onvoldoende draagkrachtig. Daarom moesten deze ondergronds versterkt worden tot op een diepte van 34 meter – het niveau van het Landeniaan – met 101 grondverdringende geïnjecteerde kokerschroefpalen met een diameter van 67 cm.”
Gezien de beperkte beschikbare ruimte, de hoge lasten en de uiterst veeleisende zettingscriteria bracht dit project enkele pittige uitdagingen met zich mee. Adrien Dumont: “We hebben onder beperkte hoogten van 2 m tot 2,20 m gewerkt, wat ons dwong om onze machines aan te passen. Samen met hoofdaannemer OPEN MINDS hebben we ook uitsparingen gemaakt in de verschillende verdiepingen, zodat we de buissegmenten met elkaar konden verbinden. Dit alles was mogelijk dankzij het grondige, vooraf verrichtte denkwerk om de procedure voor het aan elkaar lassen van de kokerpalen en hun betonnering op punt te stellen. Bovendien moest ook rekening gehouden worden met het te overbruggen niveauverschil van 17 m, tussen de niveaus 0 en -5.”
“In structureel opzicht heeft de engineering, die wij voor dit project hebben ontworpen en uitgevoerd, ertoe geleid de druksterkte van het beton te verhogen (~= 23 MPa in bedrijf), waar we in traditionelere projecten doorgaans te maken krijgen met druksterktes die slechts half zo hoog zijn”, zegt Grégory Laurent, hoofd van het studiebureau van Franki Foundations.
“Een ondergrondse versterking van bestaande funderingen op dergelijke diepte is bij mijn weten een primeur in België. Deze complexe opdracht hebben we kunnen realiseren dankzij onze technische expertise, de waardevolle input van ons intern studiebureau en onze ervaring in dit domein, die intussen al meer dan honderd jaar bestrijkt”, concludeert Adrien Dumont.