Twee jaar geleden studeerde hij af en kreeg hij meteen een contract aangeboden. Jorn Kuipers houdt zich binnen Cnossen Infra bezig met alles wat met digitalisering te maken heeft. Daarbij maakt hij gebruik van Infrakit, onmisbaar volgens hem.
“In mijn functie als werkvoorbereider houd ik me bezig met digitalisering en maatvoering. Het laatste jaar hebben we flinke stappen gezet op het gebied van digitalisering. We zijn overgestapt op 3D-machinebesturing en sporen onder andere kabels en leidingen op”, opent Kuipers het gesprek.
Kuipers merkt op dat er binnen de GWW behoefte is aan hulp bij digitalisering. “3D-machinebesturing is voor een leek zeer complexe materie, bedrijven zien soms door de bomen het bos niet meer. Om deze bedrijven te helpen heeft Cnossen Infra een nieuwe bedrijfstak opgezet, namelijk 3D GWW. Die afdeling valt onder mijn competentie. Onder de digitale diensten die we aan andere bedrijven aanbieden, vallen onder andere maatvoering, inmeten, uitzetten en het maken van 3D-modellen voor de GPS gestuurde grondverzetmachine. Daarnaast kunnen we door middel van grondradartechniek kabels en leidingen opsporen.”
“Toen ik nog stage liep, was hier het meeste nog analoog. Men wachtte op tekeningen die terugkwamen van de bouw om de revisies te maken. Dan was het een verrassing of je iets kreeg en in welke staat. Toen een rioolreconstructie als project in Leeuwarden in beeld kwam, werden we geconfronteerd met een aantal eisen. Zo moesten we elke maandag van de nieuwe week een hoeveelhedenstaat aanleveren. Het was zaak dat de daarvoor benodigde informatie zo snel mogelijk van het project naar kantoor ging. Toen kwam Infrakit in beeld. Zij keken mee over onze schouder en gaven advies hoe hun software te gebruiken, zodat we zo snel mogelijk data en beeld op kantoor konden krijgen.”
Met Infrakit is de aantoonbaarheid perfect, is de mening van Kuipers. “Onze mensen in het veld kunnen de benodigde hoeveelhedenstaten ter plekke maken, sturen dit meteen door naar de cloudomgeving van Infrakit en het kantoor kan daar meteen bij. Vervolgens kan men de factuur maken. Een voordeel van deze werkwijze met een maximale en feilloze aantoonbaarheid is dat de rekening veel sneller betaald wordt. Er ligt immers een ‘hapklare brok’ op het bureau van de opdrachtgever, onderbouwd met beeld en tekeningen.”
“Wij gebruiken de fototool in Infrakit voor de eerste schouwing op locatie en tijdens de uitvoering van werkzaamheden, om afwijkingen te registreren. Verder maken de jongens op het project van elke aangebrachte huis- en kolkaansluiting een foto, hierdoor kan na afloop een digitaal fotoboek worden samengesteld als naslagwerk”, vertelt Kuipers. “Tenslotte gebruiken wij de foto-tool ook nog om zogenaamde deelopdrachten uit te werken. Tijdens de vooropname van zo’n deelopdracht sturen wij bijvoorbeeld een voorman stratenmaker op pad met een tablet. Deze zal zijn bevindingen noteren over de condities van de bestaande verharding. Na afloop worden de opnamelocaties op een ondergrondtekening gezet en wordt er tevens een fotoboek en hoeveelhedenstaat opgesteld. Dit kan allemaal worden bekeken door kantoor.”
3D-modellen voor machinebesturing werd voorheen via een usb-stick op locatie overgedragen op de machine. “Dat werkte wel bij de start, maar voor elke wijziging moest er iemand met een usb-stick naar de bouw rijden. Met Infrakit sturen we data rechtstreeks naar de betreffende machine, via de cloud. Tevens houden we op deze manier een goede controle over de voortgang. Dat betekent een enorme tijdsbesparing en minder fouten. Infrakit werkt zo snel dat je daarmee stilstand van de machine tot een ongekend minimum beperkt.”
Werken met Infrakit biedt ongekende mogelijkheden. Kuipers licht toe: “We laten bijvoorbeeld de machine ‘as built’ punten meten, om de 5 tot 10 m. Deze informatie wordt direct naar de Infrakit cloudomgeving gestuurd. Op kantoor kan men live meekijken naar het model en zo tijdig signaleren of er iets niet goed gaat. We werken met Infrakit betrouwbaarder dan ooit. Theoretische dwarsprofielen uit een bestek zetten we om in 3D-modellen voor de machine. Afwijkingen in het bestek komen daardoor zeer snel aan het licht. De as built-data worden door kantoor tevens gebruikt om revisies te doen.”
Om zo compleet mogelijk te zijn maakt Cnossen Infra ook nog gebruik van een voorman, die op het werk voor de zekerheid nog eens inmeet, gekoppeld aan Infrakit. De gegevens gaan rechtstreeks naar de digitale hoeveelhedenstaat. “Aan het eind van de dag zijn we in staat om de gehele productie van die dag te bekijken. En het fijne aan Infrakit is: iedereen gebruikt dezelfde data. Ook daarmee voorkom je fouten”, besluit Kuipers.