Corda Campus in Hasselt ontstond begin jaren 2000 op de site van de voormalige Philips-fabriek. Bijna 20 jaren later is de campus het kloppend businesshart van Limburg. Voor de buitenaanleg van de laatste gerealiseerde gebouwen Corda 1, Corda 2 en Corda 3 werd beroep gedaan op materialen van Ebema, fabrikant van hoogwaardige betonnen bestratingsmaterialen. “De gekozen materialen beantwoorden volledig aan de noden van het project”, vertelt Geert De Clerck van architectenbureau eld, dat al op de site actief was in de tijd van Philips.
Na het sluiten van de fabriek van Philips werd in samenwerking met de Stad Hasselt en LRM de ‘Research Campus Hasselt’ (RCH) opgericht, met de bedoeling om de fabrieksterreinen om te vormen en te herwaarderen tot een campusmodel. Naast de renovatie van een aantal bestaande gebouwen rees een eerste nieuwbouw op de locatie van de vroegere conciërgewoning, vandaag gekend als Corda 5. “Parrallel heeft eld toen ook een masterplan voor de ganse site ontwikkeld in opdracht van RCH”, aldus Geert De Clerck.
Na de bouw van het huidige Corda 4 in de periode 2003-2004 volgde een periode van windstilte. Geert De Clerck: “Op basis van een herziene versie van het masterplan werd dan in 2013-2014 Corda 1 gerealiseerd, de centrale spil van de campus. Al snel daarop volgde de vraag naar uitbreiding en werden twee bijkomende kantoorgebouwen ontworpen, met een gemeenschappelijke ondergrondse parking van 247 plaatsen. Deze twee gebouwen, Corda 2 en Corda 3 werden in 2018 en 2019 opgeleverd.”
Buitenaanleg
In het kader van die drie laatste realisaties werd ook de buitenaanleg opnieuw aangepakt en door eld, in samenwerking met internationaal ingenieurs- en milieuadviesbureau Antea Group, verder uitgewerkt in de lijn van de aanleg rondom Corda 1. “Kort samengevat werd voor de bestrating rond de drie gebouwen gebruik gemaakt van dezelfde soorten materialen, maar telkens op een andere manier”, vertelt Pol Kinnart van Antea Group, dat op Corda Campus gevestigd is. “Van een ruim verharde zone gaat het via brede looppaden uiteindelijk over in een zone waar groen de bovenhand neemt. Voor de materialen deden we beroep op Ebema, een erg betrouwbare partner. Al snel werd gekozen voor de grote elementen van 1 m op 1 m. En van daaruit zijn we dan op zoek gegaan naar bijpassende, kleinere stenen.”
Het uitgebreide gamma van Ebema, dat eerder ook al een fonteinelement leverde voor Corda Campus, voldoet aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen en keurmerken. “Ebema heeft in dit project diverse types van verhardingen geleverd”, legt Geert De Clerck uit. “Van gladde grootformaattegels (100×100 cm) voor de primaire verbindingen tussen de 3 gebouwen, over gestraalde tegels (50×50 cm) voor de looppaden doorheen de site, alsook de meer klassieke betonklinkers, al dan niet waterdoorlatend, voor wegen en parkeerplaatsen. Dankzij deskundig advies en het ad hoc aanleveren van diverse stalen door Ebema, zijn we tot een gedegen materiaalkeuze gekomen die de noden van het project dekt.”
Organische benadering
Vanuit een totaalvisie op een nieuwe beleving van de werkomgeving werd voor Corda Campus een ontwerp uitgewerkt met niet alledaagse vormentaal en materialen. Het resultaat is een organische benadering die toch met vrij strakke lijnen en volumes gerealiseerd werd. Geert De Clerck: “Natuurlijke looplijnen worden maximaal uitgewerkt in functie van de verbindingen tussen de verschillende gebouwen. Tussen de diverse verhardingen van Ebema wordt een maximaal aan groen gerealiseerd door middel van een mix tussen strakke grasvlakken alsook perken met meer spontane hogere grassen en bloembollen, wat resulteert in een constant variërend uitzicht doorheen de seizoenen.”
Opmerkelijk grasdak
In de toekomst staat ook nog een verdere herinrichting van buitenaanleg rondom de oudere gebouwen op het programma. “En ook de ontwikkeling van nieuwe gebouwen is zeker niet ondenkbaar. Maar we kunnen zeker nu al spreken over een mooi totaalproject. Een project met ook heel wat uitdagingen. Door de combinatie van de bijzondere dakvorm en het spievormige grondplan was de uitwerking van de structuur niet evident. Daarnaast was Corda 1 ook het eerste grasdak van dergelijke omvang en met een toch aanzienlijke hellingsgraad. Dit was vooral een uitdaging op het vlak van waterhuishouding en het opvangen van de afschuifkrachten”, besluit De Clerck.