In 2019 testte wegenbouwspecialist Colas Belgium voor het eerst de HMP LFGpro uit, verdeeld door Lasertopo. Een dynamisch plaatproeftoestel om de verdichtingsgraad van een ondergrond of (onder)fundering te bepalen. “Een toestel waarmee je meteen aan de slag kunt, zonder extra kosten, zonder tijdsverlies. Het gebruiksgemak is voor ons een ongelooflijke meerwaarde”, vertelt Hans Van de Craen, technisch verantwoordelijke bij Colas Belgium. Vijf jaar later zijn er bij het bedrijf al zes in gebruik. Een verhaal van wederzijds vertrouwen.
Als alternatief van het statische toestel, is het dynamisch plaatproeftoestel sinds halfweg 2020 opgenomen in het standaardbestek 250 voor de uitvoering van openbare wegenwerken. Sindsdien zijn dan ook heel wat aannemers overstag gegaan voor de gebruiksvriendelijkheid van deze toestellen. Toen Colas Belgium in 2019 al voor de HMP LFGpro en Lasertopo koos was dat geen toeval. Er waren nog maar weinig bedrijven die deze technologie konden aanbieden. Bovendien had Lasertopo in het verleden – tot grote tevredenheid – al verschillende andere toestellen geleverd aan de wegenbouwspecialist. Een partnership dat sindsdien nog versterkt is door onder andere het voorzien van labomaterieel door Lasertopo’s zusterbedrijf HiLAB. Tijdens de eerste test in 2019 werd een dynamisch toestel naast een statisch model gebruikt. “Het toestel gaf ons op een snelle en eenvoudige manier de informatie die we nodig hadden, zodat we onmiddellijk konden beslissen om al dan niet extra te verdichten”, herinnert Van de Craen zich.
Een sterke troef want met een standaardtoestel is het veel omslachtiger werken. Lasertopo zaakvoerster Fiona De Smet legt uit: “Je verliest al gauw een kwartier met de opbouw van de proef. Je hebt immers een tegengewicht nodig zoals een vrachtwagen of een kraan. Wie het dynamisch toestel gebruikt, heeft al die extra’s niet nodig. Het is compact en kan dus op moeilijk bereikbare plaatsen ingezet worden en je hebt slechts één operator nodig om het te bedienen. Door zijn intuïtieve menunavigatie heeft dit toestel echter weinig uitleg of voorkennis nodig. Gebruikers hoeven simpelweg de instructies op het display te volgen”, aldus De Smet. Het gevolg is een uiterst snelle proef die amper twee minuten in beslag neemt. Bij grote projecten worden soms tientallen plaatproeven per dag genomen. Met het dynamisch plaatproeftoestel is die klus op een paar uur geklaard. Aannemers besparen op die manier tijd en geld en het bevordert de kwaliteit van het werk.”
Dat gebruiksgemak is voor een groot stuk te danken aan het digitale karakter van het toestel. “We kunnen de resultaten van onze proeven meteen aflezen op het veldboek, afdrukken met behulp van de thermische printer of exporteren naar de smartphone of PC. Met de speciaal ontwikkelde smartphone-app en/of desktop software, kunnen we eenvoudigweg visuele rapporten maken. Dat is snel en efficiënt”, laat Van de Craen optekenen. “Ook het feit dat dit toestel met een ingebouwde GPS-module werkt, laat toe om bijvoorbeeld via Google Maps een overzicht te krijgen van waar we proeven namen.” En ook dat heeft weer voordelen. “Zo is achteraf geen discussie mogelijk”, vult De Smet aan.
Colas viel niet alleen voor de efficiënte manier van werken met de HMP LFGpro, maar ook voor de service van Lasertopo. Die bestaat uit in-house kalibraties, onderhoud en herstellingen en opleidingen. De ervaringen leidden tot een groot wederzijds vertrouwen. Dat blijkt ook uit de samenwerking die Colas intussen aanging voor labomaterieel met zusterbedrijf HiLAB. “Binnenkort levert HiLAB er een asfaltanalysator, een Pavelab 50 Pro van Controls. Een grote investering, maar ze weten wat onze service waard is”, besluit De Smet.
Neem dan rechtstreeks contact op met Lasertopo BVBA.
Contact opnemen