Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Efficiënter werken met behulp van topografisch seininrichtingsplan
“Het grote voordeel is dat we dan een duidelijk beeld krijgen met een laag sporen, een laag kabels en een laag bovenleidingspalen.”

Efficiënter werken met behulp van topografisch seininrichtingsplan

Door alle toestellen en kabels nauwgezet in kaart te brengen, kan Infrabel seininrichtingsprojecten nog beter en efficiënter opvolgen en faseren. “Het is een meerjarenplan waarvan we op termijn een zeer grote meerwaarde zullen ervaren”, vertelt Filip Bogaert, e. ing. bij Signalling.

De dienst seininrichting van Infrabel bekommert zich over het elektrische verhaal van wissels, seinen, overwegen en spoordetectiesystemen. Filip Bogaert: “En daar horen heel wat seintoestellen en kilometers kabels bij. Tot op heden hebben we geen topografisch plan dat aangeeft waar de toestellen en kabels exact liggen. En dat zorgt geregeld voor uitdagingen wanneer er werken gepland staan om wissels te verleggen. Vaak is het pas heel laat duidelijk of er kabels in de weg liggen. In vergelijking met de dienst seininrichting staan de diensten sporen en bovenleiding verder op dat vlak. Daar is wel een volledig plan op basis van Lambertcoördinaten beschikbaar.”

Er zijn heel wat werven bij Infrabel. Wanneer je niet exact weet waar de kabels in de grond liggen, kan dat een project vertragen. Een oplossing om beter en efficiënter met seininrichtingswerken om te gaan, drong zich dan ook op. En zo kwam Infrabel bij Topcon terecht. “Het is nu ruim een jaar geleden dat de samenwerking van start ging”, vertelt Joost D’heer, support specialist bij Topcon. “Toen werd door Infrabel een eerste GNSS-ontvanger van Topcon aangekocht. Vanuit Topcon bieden we dan standaard een supportcontract van een jaar en een opleiding om het toestel te leren gebruiken. Zo’n supportcontract houdt in dat wij, wanneer er problemen zijn op het terrein, het scherm van op afstand kunnen overnemen en zo de mensen ter plekke kunnen begeleiden.”

Meerjarenproject

Voor Infrabel was het een absolute must dat de gegevens van de GNSS-ontvanger moeiteloos getransfereerd kunnen worden naar het tekenprogramma Autocad. En aan die vraag beantwoorden de toestellen van Topcon. Filip Bogaert: “We beschikken over een professioneel tekenbureau dat werkt met Autocad. Tussensoftware die nodig is om de gegevens van de ontvanger om te zetten naar Autocad wilden we dan ook absoluut vermijden. De GNSS-ontvanger werd in eerste instantie gekocht om ervaring op te doen en een werkmethode te bepalen. En dat is een leerproces. Wat meten we op? Hoe doen we dat? We beschouwen het als een meerjarenproject om alles te inventariseren voor de area Noordwest.”

De implementatie van de werkmethode is een verhaal van lange adem. De focus ligt in eerste instantie dan ook bewust op de zones waar er in de nabije toekomst wijzigingen gepland staan. Deze zones staan bovenaan de lijst om een topografisch plan op basis van Lambertcoördinaten te implementeren. “Het grote voordeel is dat we dan een duidelijk beeld krijgen met een laag sporen, een laag kabels en een laag bovenleidingspalen”, vertelt Joris Verbeke, industrieel ingenieur bij Infrabel. “Wanneer er dan een studie wordt gemaakt om bepaalde wissels te verleggen, weten we ook meteen waar alle kabels liggen en kunnen we problemen vermijden. Zo ver zijn we vandaag nog niet, maar we boeken wel vooruitgang.”

Gefaseerd

Een goede voorbereiding is cruciaal voor de uiteindelijke werking en daarom wordt er gefaseerd te werk gegaan. Joris Verbeke: “We spreken over een alfa-fase, een bèta-fase en de uiteindelijke uitrol. De alfa-fase is eigenlijk de opstart. Wat steken we in de bibliotheek? Welke blokken koppelen we? Hoe gaat de synchronisatie met Autocad in zijn werk? We werken hiervoor samen met een softwarespecialist met zeer veel ervaring in de spoorsector. Die alfa-fase is op een paar punten en komma’s na afgerond en dan starten we met de béta-fase. In die fase zullen we het programma van het tekenbureau uitvoerig testen zodat alles wat we in de bibliotheek voorzien hebben ook goed wordt geïmplementeerd. Ik verwacht daar nog redelijk wat complicaties, maar we nemen de tijd om het helemaal op punt te zetten. Het belangrijkste is dat de bibliotheek, de lagenstructuur en de algemene manier van werken nu volledig vastligt.” 

Drie ontvangers

Ruim een jaar na de eerste aankoop beschikt Infrabel vandaag al over drie Topcon GNSS-ontvangers. Topcon is opgetogen dat Infrabel vertrouwen toont. “Het is zeker onze ambitie om dergelijke gerespecteerde organisaties te begeleiden en te voorzien van de juiste producten. Als referentie kan deze samenwerking zeker tellen. Dat er intussen al drie GNSS-ontvangers werden aangekocht, toont aan dat het vertrouwen aanwezig is”, besluit Joost D’heer.     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?