Vlaanderen heeft nood aan waterspaarbekkens en gecontroleerde overstromingsgebieden. De grote aanhoudende droogteperiodes en watersnood van de afgelopen jaren hebben nog maar eens aangetoond dat dit broodnodige projecten zijn. Bij zulke projecten is een partner met de nodige expertise dan ook een vereiste. Devagro verzorgt het grondverzet volgens de regels van de kunst.
Yves Faveere, operationeel directeur bij Devagro: “Het grondverzet gebeurt steeds samen met een erkende bodembeheerorganisatie. Met gps-gestuurde graafkranen tot 75 ton, messbulls en dumpers kunnen we heel wat projecten aan zoals, onder andere, de aanleg van grondtaluds, het bouwrijp maken van terreinen, grondstabilisatie, natuurtechnische en landschapsgrondwerken of het selectief ontgraven van bouwputten. Onze klanten zijn zowel private verkavelaars als gemeentebesturen of intercommunales, geen project is ons te groot. Deze zomer hebben we tevens ons 30-jarige bestaan gevierd en intrek genomen in onze nieuwe burelen.”
In 2012 werd er door de provincie West-Vlaanderen een meerjarenprogramma (2014 -2019) opgesteld met knelpunten en uit te voeren werkzaamheden. Het waterspaarbekken op de hoek van de Walsekerkestraat en de kleine Leiestraat in Anzegem kadert binnen dit programma en het Interreg V-project LYSE. Hierin willen de provincies West-Vlaanderen, Henegouwen en de Hauts-de-France (Frankrijk) een geïntegreerd beheer tot stand brengen om het overstromingsrisico in de risicogemeentes te verkleinen.
Dit gecontroleerd overstromingsgebied zal uiteindelijk een bufferende capaciteit – bij hevige regenval – hebben van 27.000 m3. Deze extra bufferende maatregelen zijn nodig om het water te vertragen dat vanuit Anzegem richting het industriegebied van Waregem loopt, zodat de Gaverbeek niet overbelast wordt. Daarnaast kan het tevens 11.500 m3 water vasthouden als waterspaarbekken, beschikbaar als beregeningswater voor de omliggende landbouwbedrijven. Yves Faveere: “Het project heeft ook een meerwaarde voor de omliggende natuur – vispaaiplaatsen, de aanleg van een broedheuvel, de hermeandering van de Maalbeek – en de geschiedenis van de regio zoals de heraanleg van de historische stuw ter aandrijving van de watermolen.”
Er werd zo’n 50.000 m³ grond verzet. “Ruimingswerken, herprofileren van de grachten, berschermingswerken aan de taluds, de aanleg van een broedheuvel … Het is vooral het grote grondverzet dat dit de ideale opdracht maakte voor Devagro. Dankzij onze volledig GPS-gestuurde intelligente graafkranen was het ook mogelijk het rendement aanzienlijk te vergroten. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen onnuttige bewegingen worden uitgevoerd,” aldus Yves Faveere.
Yves Faveere: “De grootste uitdaging was om de grondwerken, net als de bekleding met klei, uit te voeren in droge omstandigheden. Hiervoor diende de grondwaterdruk weggenomen te worden.” Bij Devagro gaan ze geen uitdaging uit de weg. Ook wordt er reeds naar toekomstige uitdagingen gekeken. Zo organiseert Devagro geregeld schoolbezoeken om leerlingen warm te maken voor een opleiding in de bouw. Een sector die gereld onderschat wordt, ondanks de vele recente innovaties. Tijdens deze werfbezoeken krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen en staat een werfleider hen te woord. “Hoe kunnen we de sector opnieuw aantrekkelijk maken voor de jongeren? Met deze acties hopen we hen een positief beeld te brengen van de bouwsector,” besluit Yves Faveere.