Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gedetailleerd masterplan maakt herwaardering Rozemaaipark in Ekeren mogelijk

Gedetailleerd masterplan maakt herwaardering Rozemaaipark in Ekeren mogelijk

Dankzij het gedetailleerde masterplan van Groep Infrabo kunnen de bewoners van woonwijk Rozemaai sinds mei 2019 genieten van een groen en belevenisvol landschapspark. De Donkse Beek, die al sinds de jaren 50 onder de grond loopt, werd daarvoor opengelegd en het mobiliteitsnetwerk en de groenvoorziening van het park werden herbekeken. De opwaardering van het Rozemaaipark is een eerste stap in de langetermijnvisie van stad Antwerpen om de volledige wijk Rozemaai te revitaliseren.

Stad Antwerpen ging voor dit omgevingsproject in zee met Groep Infrabo, een multidisciplinair studiebureau uit Westerlo met expertise op vlak van water- en leefmilieu. “Onze opdracht was tweeledig. Enerzijds moesten wij het bestaande stedenbouwkundige masterplan, dat voor de wijk Rozemaai was gemaakt, verder detailleren en materialiseren. Anderzijds was het de bedoeling om bepaalde delen van dat masterplan in een concreet ontwerp- en uitvoeringsdossier uit te werken”, vertelt Filip Vandenbroucke, landschapsarchitect bij Groep Infrabo.

Dankzij het gedetailleerde masterplan van Groep Infrabo kunnen de bewoners van woonwijk Rozemaai sinds mei 2019 genieten van een groen en belevenisvol landschapspark.

 

Een masterplan ontwikkelen voor een hele wijk is niet simpel wanneer de gebouwen ervan in de toekomst afgebroken, verplaatst of gerenoveerd zullen worden. Filip Vandenbroucke: “Het plan zal in delen gerealiseerd worden. Omdat de renovatie van de volledige wijk nog twintig jaar zal duren, moesten we er rekening mee houden dat delen van de wijk in de toekomst met hetzelfde masterplan verwezenlijkt zullen worden. We moesten dus een basis maken om ook naar de toekomst toe een verdere uitwerking van ons masterplan te kunnen garanderen.”

Geherwaardeerde Donkse beek met een eendeneiland.

 

Natuurlijke bebossing

Om het overzicht te bewaren, verdeelde Groep Infrabo haar masterplan in vier ruimtelijke lagen. Het openleggen en herwaarderen van de Donkse beek was daarvan veruit het belangrijkste. Het studiebureau zette eveneens sterk in op waterbeheer. “Een netwerk van grachten dringt de woonwijk binnen en organiseert er het hele waterbeheer”, vertelt Filip Vandenbroucke.. Het neerslagwater dat neervalt op de wegen komt in die grachten terecht en kan zo stilaan afvloeien naar de poelen en de beek.”

Omdat het park jarenlang een opgespoten terrein was, raakte het gebied doorheen de jaren spontaan bebost. Filip Vandenbroucke: “Die natuurlijke bebossing heeft ook een natuurontwikkeling met zich meegebracht. We hebben die ontwikkeling in kaart gebracht en geprobeerd om deze zoveel mogelijk te respecteren.” Op plaatsen waar dit niet mogelijk was, voorzag Groep Infrabo nieuwe aanplantingen die aansloten bij het bestaande natuurbestand.

Sfeerzicht op fietsostrade met voetpad en verlichting.

 

Uitgewerkt mobiliteitsnetwerk

Het studiebureau voorzag in haar masterplan daarnaast een goed uitgewerkt mobiliteitsnetwerk met wegen voor snel en langzaam verkeer, verharde straten, en wandel- en fietspaden om het park voldoende te ontsluiten. “Aan de randzone van het park bevindt zich zelfs een stukje fietssnelweg. Die moet het volledige noordelijke havengebied van Antwerpen verbinden met Antwerpen-Centrum”, aldus Filip Vandenbroucke.”

Afgezien van lange wandelingen moet er ook iets te beleven zijn in het Rozemaaipark. Daarom voorzag Groep Infrabo op verschillende plaatsen speelaanleggingen, zitbanken, ligplaatsen, en picknickplekken. Een evenementenweide en uitkijkpunten met uitzicht over de bomen of het havengebied tegenover de snelweg maken het plaatje compleet. Filip Vadenbroucke: “Het is de bedoeling dat de omgeving nu veel intenser gebruikt gaat worden zodat het weer een belevingspark wordt dat aansluit op de woonwijk en de sociale behoeften van de bewoners beter invult.”

Westelijke parkontsluiting met het geherwaardeerd deel van de Donkse beek..

 

Goede kwaliteit

Groep Infrabo was de geknipte partner voor dit omgevingsproject. “We zijn een klein team. Dat maakt dat we correct met onze opdrachtgevers kunnen communiceren en de problematieken die in de dossiers opduiken zeer proactief kunnen benaderen. Met dat kleine team konden we eveneens een goede relatie onderhouden met onze partner voor het ontwerp, Buro Lubbers. Op die manier kunnen we de kwaliteit van het ontwerp strikt opvolgen en goede kwaliteit leveren aan onze opdrachtgever. Onze mensen worden daarnaast voortdurend opgeleid om altijd de juiste oplossingen te kunnen geven”, besluit Filip Vandenbroucke.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?