Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
InfraTech 2023: met een duurzame blik vooruit
Zowel de Nederlandse als de Vlaamse economie – en dus ook hun infrabranche – moeten in 2050 al volledig circulair zijn.

InfraTech 2023: met een duurzame blik vooruit

Aantal exposanten groeit laatste maanden hard

InfraTech, Nederlands grootste en meest toonaangevende vakbeurs voor de infrasector, timmert al weer hard aan de weg. Met nog een half jaar voorbereiding groeit het aantal exposanten voor de lustrumeditie van januari 2023 ondertussen met de dag. Ook de programmacommissie draait inmiddels warm: de thema’s zijn bekend en de invulling van de verschillende pleinen krijgt vorm. Een vooruitblik.

Net als voorgaande edities kent InfraTech 2023 weer een aantal hoofdthema’s.

Net als voorgaande edities kent InfraTech 2023 weer een aantal hoofdthema’s. Komende januari zijn dat ‘Mobiliteit en Logistiek’; ‘Vervanging en Renovatie’; ‘Digitale Infra’; ‘Human Capital’ en ‘Klimaat en Verduurzaming’. 

Vooral het laatste thema zal in januari in Rotterdam Ahoy veel aandacht krijgen. Want de organisatie van InfraTech 2023 wil dat deze 15e editie duurzamer wordt dan voorgaande jaren.  

Waarom? 

Omdat InfraTech al bijna 30 jaar dé plek voor de gehele keten is om laagdrempelige ontmoetingen en open gesprekken te hebben. Deze ontmoetingen zijn cruciaal voor samenwerkingen waarmee de noodzakelijke veranderingen in de infrasector gerealiseerd kunnen worden. 

Een van die noodzakelijke veranderingen is verduurzamen. Verduurzaming leeft in de infrasector, maar is ook een transitie in de hele economie​. We lopen achter op de doelen uit het Klimaatakkoord (49% minder uitstoot in 2030), de energie- en grondstoffenmarkt zijn ernstig verstoord en infra- en bouwprojecten staan onder druk, net in de laatste plaats vanwege de stikstofcrisis. InfraTech neemt dit serieus en wil een forse bijdrage leveren aan een circulaire infrasector, emissiereductie en de energietransitie. 

InfraTech is al jaren een magneet voor jong talent en zal ook in 2023 weer een brugfunctie vervullen tussen opleidingen en werkgevers.

Noodzaak

Zowel de Nederlandse als de Vlaamse economie – en dus ook hun infrabranche – moeten in 2050 al volledig circulair zijn. En ook provincies, gemeenten en waterschappen hebben vergaande ambities die niet alleen het aangezicht maar ook de werkwijze van de infrabranche voorgoed zullen veranderen.

Zelden was de noodzaak om ketenbreed te vernieuwen, te innoveren en te zorgen voor de juiste schaalgrootte voor die veranderingen zo groot als nu. Zelden was de noodzaak voor samenwerking tussen opdrachtgevers en de markt, tussen publiek en privaat, zo nadrukkelijk aanwezig. 

Routekaart

Circulair, klimaat- en energieneutraal en duurzaam: dat zijn de drie kernbegrippen die de komende decennia boven alles zullen gaan. De infrasector kan aan de basis staan van een routekaart naar nieuwe wegen. Wegen die minder en schonere energie vragen, ewn wegen gemaakt van herbruikbare grondstoffen. InfraTech is hét belangrijkste platform waarop alle ideeën, kennis en innovaties samen gebracht zijn.

Met nog een half jaar voorbereiding groeit het aantal exposanten voor de lustrumeditie van januari 2023 ondertussen met de dag.

Bouwhubs

Maar natuurlijk krijgen ook de andere thema’s de aandacht die ze verdienen. Onder de noemer Mobiliteit en Logistiek zullen bijvoorbeeld bouwhubs rond steden aandacht krijgen, en elektrisch bouwvervoer, maar natuurlijk ook Mobility as a Service (MAAS) en de mogelijkheden om bouwlogistiek al in de aanbestedingsfase te belonen. 

Het thema Vervanging en Renovatie is een belangrijke. Nederlandse kunstwerken zullen de komende jaren grondig onder handen genomen worden. Rijkswaterstaat zet daarbij in op combinatie contracten. Maar hoe organiseer je dat slim? Verder zullen natuurlijk standaardisatie en circulair bouwen de nodige aandacht krijgen op de beursvloer. 

Dan het thema Digitale Infra. Dat gaat al lang niet meer alleen over kabels en leidingen en bits en bytes. Nee, onze wegen en vervoersmiddelen worden steeds slimmer en adaptiever. Dus is extra asfalt dan wel altijd de beste oplossing?

Human Capital tenslotte, dat is naar duurzaamheid en circulariteit misschien wel de grootste opgave voor de komende jaren. Want waar vind je in deze tijd van arbeidskrapte de juiste mensen om al dat werk te klaren? En hoe behoud je goed geschoolde medewerkers? InfraTech is al jaren een magneet voor jong talent en zal ook in 2023 weer een brugfunctie vervullen tussen opleidingen en werkgevers. Op de verschillende pleinen zullen jonge infraprofessionals met open armen ontvangen worden. Nieuw dit jaar is de Infra Career Lounge, waar exposanten van InfraTech een eigen meetingpoint hebben om jonge talenten te ontvangen. Studenten en Young Professionals kunnen bij de meetingpoints informeren over de carrièremogelijkheden en hun CV en wensen bespreken met de recruiter. Vervolgens kan de recruiter de jongeren doorsturen naar de beursstand van een InfraTech exposant. Daarnaast is er een speciale Safari over de beursvloer: een tour langs verschillende stands.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?