Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Innovatief klepsysteem maakt verloren boorpunt overbodig

Innovatief klepsysteem maakt verloren boorpunt overbodig

Harde werkers met een innovatie geest, die vinden we in heel Vlaanderen en zeker ook bij Olivier Industrie. Als leverancier van funderingstoebehoren heeft het bedrijf uit Rumbeke belangrijke producten ontwikkeld. Dat begon ooit met de Olivier-paal van Gerdi Vankeirsbilck en is recentelijk vervolmaakt met het klepsysteem voor de boorkop van de grondverdringende schroefpaal.

Dat Olivier Industrie ook nu nog een innovatief bedrijf is, bleek maar weer in 2017. In dat jaar werd octrooi verkregen op een product dat wereldwijd voor een enorme besparing gaat zorgen: het klepsysteem voor de boorpunt van grondverdringende schroefpalen. Die innovatie begint steeds meer zijn weg te vinden naar funderingsbedrijven en dat is hard nodig. Want wist u dat er, alleen al in België, jaarlijks ongeveer 150.000 grondverdringende schroefpalen op bouwwerven in de grond worden geboord? En wist u dat daar voorheen telkens een verloren boorpunt bij nodig was om de boorbuis af te sluiten?

Die metalen verlorenboorpunt zorgt er namelijk voor dat, voor de boorbuis met beton is gevuld en kan worden teruggeschroefd, er geen grond en water in terecht komen. Want dat zou een enorm verlies aan draagkracht opleveren. Hij heeft dus een prima functie, maar tegelijkertijd laat het zich raden welke kostenpost en materiaalverlies al die verloren boorpunten opleveren. Om dat grote nadeel te overkomen heeft Olivier Industrie een klepsysteem ontwikkeld. Hierdoor gaat de boorpunt niet verloren, maar is hij gewoon weer opnieuw te gebruiken. In 2017 werd deze innovatie internationaal gepatenteerd. Vandaag de dag is er dus geen verloren boorpunt meer nodig bij grondverdringend schroeven. Tijdens Matexpo vorig jaar was het klepsysteem dan ook de grote primeur op de stand van Olivier Industrie.

Meer voordelen

De inzet van het klepsysteem bij grondverdringende schroefpalen heeft meer voordelen dan enkel kosten- en materiaalbesparing. Zo ervaren gebruikers bijvoorbeeld, dat met het nieuwe systeem de boor veel preciezer kan worden gepositioneerd. Ook de veiligheid gaat fors omhoog: doordat er geen verloren boorpunt meer met de hand onder de boor moet worden geplaatst, vervalt het risico op arbeidsongevallen. Een andere positieve ervaring is dat bij het boren van een Olivier paal d36/56 tot d56/76 met het gepatenteerd systeem de volle wapening en de betonmortel probleemloos kunnen worden geplaatst. De dubbele grondverdringende Olivier boorkop zorgt ervoor dat er weinig of geen grond mee naar boven komt. Dat dankt hij mede aan zijn schroefvormige schacht.

Funderingstoebehoren

We kennen Olivier Industrie al ruim een kwart eeuw als producent van boorgereedschap voor funderingen. Die boorgereedschappen werd in eerste instantie gemaakt voor de eigen aannemingswerkzaamheden. Aangezien dat deel verleden tijd is, kan het bedrijf uit Rumbeke tegenwoordig het beschikbare funderingstoebehoren aanbieden aan alle funderingsbedrijven. We hebben het dan over de Olivier boorkoppelingen in drie maten, de boorkoppen voor de Olivier schroefpaal en gladde paal, de boorbuizen en tot slot het nieuwe klepsysteem. De productie en het onderhoud vinden plaats in het eigen atelier te Rumbeke, waar op aanvraag en specificatie van klanten ook soortgelijke funderingstoebehoren kunnen worden gemaakt.

Altijd innovatief bezig

We moeten terug naar 1996, het jaar waarin Gerdi Vankeirsbilck octrooi aanvroeg voor zijn Olivier-paal, genoemd naar zijn toenmalige bedrijf Olivier Betonfabriek en Funderingstechnieken. Met name in de lage landen met hun ‘zachte’ ondergrond van klei en leem komt de Olivier-paal goed tot zijn recht. Door zijn schroefvormige schacht is hij met name geschikt voor het bouwen op weinig draagkrachtige grondlagen. Bij de Olivier-paal is sprake van een metalen buis, die trillingvrij de grond in wordt geschroefd. Daarbij wordt de grond zijdelings verdrongen. Essentieel is dat hierbij geen grond naar de oppervlakte wordt getransporteerd. Vandaar de naam: grondverdringende schroefpaal.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?