Als de naam Koers valt, denkt men vrijwel direct aan Koersmix, de halfverhardingen van Koers welke een steeds groter begrip vormen in België. Koers is een Nederlands bedrijf van oorsprong, maar maakte een uitbreiding naar het zuidelijk buurland in het jaar 2014, nu zo’n 8 jaar geleden. Ondertussen zijn er al duizenden vierkante meters aan Koersmix halfverhardingen aangelegd in België.
De paden van Koers zijn veelal terug te zien in recreatieve omgevingen zoals (natuur)parken of in het bos, maar het wordt ook steeds vaker toegepast als alternatief voor beton en asfalt in dorpen en steden. In tegenstelling tot laatstgenoemde verhardingen, houden de halfverhardingen van Koers geen warmte vast en wordt regenwater goed afgevoerd. Maar hoe is Koersmix eigenlijk tot stand gekomen, hoe wordt het geproduceerd en wat is het verhaal achter Koers? In dit artikel, blikken we graag met u terug naar het succes van het familiebedrijf dat intussen al meer dan 100 jaar bestaat.
Meer dan een eeuw geleden is het familiebedrijf Koers ontstaan als beurtschipper in het jaar 1918. Nadat de tweede generatie in beeld kwam, werd het schip dat destijds veelal in gebruik was, verkocht en kwamen er vrachtwagens voor terug in de plaats. Vanaf dat moment veranderde Koers van een beurtschipper in een transportbedrijf. Toen vijftig jaar geleden de derde generatie aan het roer kwam, ontstond er naast de transportonderneming een handelsonderneming. Dit begon met een eigen zandafgraving in Noord-Nederland welke uitgroeide tot een 60 hectare productielocatie, die tot de dag van vandaag een grote rol speelt in het bedrijf. Het bedrijf besloot een overstap te maken om meer activiteiten zélf te gaan uitvoeren in plaats van voor anderen aan het werk te zijn. Zo begon Koers met het zelf ontwikkelen, produceren en tevens verkopen van eigen producten.
Momenteel wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie, die zich vooral begon te focussen op de verduurzaming in de verdere vormgeving van zowel het bedrijf als haar producten. Van de reststoffen die het bedrijf inzamelt om het milieu te ontlasten, worden nieuwe producten gemaakt die bijdragen aan een duurzame en klimaatbestendige samenleving. Ruim 20 jaar geleden, ontwikkelde het bedrijf een milieuvriendelijke halfverharding, destijds KFP-mix genoemd (Koers Fiets Paden Mix). Dit product ontstond doordat er op de productielocatie reststoffen overbleven welke eigenlijk ‘weggegooid’ zouden worden. Bij Koers kregen deze secundaire bouwstoffen een tweede leven en werden ze als nieuwe grondstoffen gezien welke uiteindelijk tot nieuwe producten uitgroeiden. Vanwege milieuredenen werden steeds minder schelpen uit de zee gevist wat ervoor zorgde dat de vraag naar KFP-mix steeds groter werd. Wegbeheerders en natuurorganisaties moesten op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor schelpenpaden en kozen steeds meer voor de producten van Koers. Door de jaren heen werd de KFP-mix van Koers doorontwikkeld en kwam men met nieuwe soorten halfverhardingen op de markt, elk met hun eigen eigenschappen onder de namen: “KoMex (BIO)”, “DurEko-mix (BIO)” en “KoTRec BIO”.
De halfverhardingen van Koers worden in eigen beheer ontwikkeld door opgeleide specialisten en het bedrijf beschikt over een eigen laboratorium en computergestuurde mengcentrale. De producten worden geproduceerd op een CO2-neutrale productielocatie in Nederland. Daarnaast houdt het bedrijf het transport ook milieuvriendelijk doordat alle vrachtwagens en machines op GTL (Gas To Liquid) rijden, een schone brandstof met een minimale uitstoot.
Wat de halfverhardingen van Koers onderscheidt, is het zelfherstellend vermogen, de hoge erosiebestendigheid en de grote draagkracht. Bovendien zijn ze onderhoudsarm, rolstoelvriendelijk, scheuren ze niet onder invloed van bijvoorbeeld boomwortels en hebben ze minder last van ingroei van onkruid. Zo kan het gebruik van onkruidverdelgende middelen meteen drastisch gereduceerd worden. Koersmix is niet alleen een uitstekend alternatief voor schelpenpaden, maar ook voor paden van dolomiet. Dolomiet bestaat vrijwel geheel uit kalk, welke schadelijk is voor planten en bomen. Daarnaast spoelt het materiaal uit na een langdurige regenval en blijft het aan de schoenzolen plakken. Enkele jaren geleden kwam de BIO-variant, die ook water opneemt, op de markt. Deze halfverharding wordt gebonden middels een plantaardig bindmiddel en heeft een natuurlijke uitstraling. De BIO-variant is geschikt voor vele toepassingen, waaronder trage wegen, maar ook zwaarder verkeer vormt geen probleem.
Inmiddels zorgt de Koersmix voor een groot gedeelte van de omzet van het bedrijf. De sterke kant van Koers is dat het bedrijf de producten door en door kent én dat ze producten op maat en wens van de klant kan produceren. Nadat Koers honderd jaar bestond, mocht het bedrijf het Predicaat Hofleverancier van de Nederlandse koning Willem-Alexander ontvangen. Dat is een speciale titel voor kleine- en middelgrote bedrijven die minstens honderd jaar bestaan en een onberispelijke reputatie hebben. Momenteel wordt de vijfde generatie in het bedrijf opgeleid zodat de huidige werkprocessen doorgezet kunnen worden en in de familie kunnen blijven.