Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Pidpa legt met circulaire watersystemen de fundamenten voor de toekomst
Via real-time volume- en drukmetingen ongewenste waterverliezen tegengaan.

Pidpa legt met circulaire watersystemen de fundamenten voor de toekomst

Zeg je Pidpa? Dan denk je aan water. Al meer dan 100 jaar is Pidpa hét integraal waterbedrijf voor de provincie Antwerpen. Een integrale aanpak betekent ook meedenken, adviseren en bouwen aan oplossingen voor de klimaatuitdagingen van morgen. Hun missie is samen vorm geven aan de toekomst van onze natuurlijke rijkdom: water. Met innovatieve en duurzame projecten maken ze het verschil.

Pidpa is producent en leverancier van drinkwater voor meer dan 1,2 miljoen klanten in 64 gemeenten van de provincie Antwerpen. Daarnaast is zij rioolbeheerder in 42 gemeenten, een aantal dat nog voortdurend aangroeit. Pidpa wil ervoor zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van voldoende zuiver water. Dat de klimaatwijziging nieuwe uitdagingen met zich meebrengt op het vlak van waterbeheer, hoeft geen betoog. Praktijkvoorbeelden brengen in beeld hoe Pidpa alles in het werk stelt om waterschaarste tegen te gaan. Van grootschalige regenwateraftakkingen tot het bouwen van waterbuffers.

Watertorens vormen een onderdeel van de drinkwaterinfrastructuur

Klimaatrobuust denken

Pidpa pompt grondwater op, dat ze zuivert en tot bij huisgezinnen brengt. Dit onttrekkingsproces gebeurt op voldoende diepte – zo’n 60 à 70 m – waardoor er zich op korte termijn geen bevoorradingsprobleem vormt. Maar voor het waterbedrijf is dit geen reden om op de lauweren te rusten. De periodes van extreme droogte enerzijds en overvloedige regenval anderzijds, wijzen nog maar eens op het belang van waterbuffering. 

Duurzaamheid als rode draad

Voor Pidpa is duurzaamheid geen trend of modewoord. Bewijs hiervan: voor het vierde jaar op een rij behaalde het waterbedrijf het VOKA-charter voor Duurzaam Ondernemen. “Een duurzaam beleid is de enige mogelijk weg om zuiver water als natuurlijke grondstof veilig te stellen voor toekomstige generaties”, zo luidt hun visie. “Essentieel binnen een goed beheer van de watercyclus is een efficiënte opvang en behandeling van regen- en afvalwater”, voegt Alain T’Syen, Manager Communicatie en CSR hieraan toe.

Monitoring via innoverende technieken

Dankbaar om hemelwater

Om waterschaarste tegen te gaan, werkt Pidpa op verschillende fronten. “Als de hemelsluizen opengaan, willen we vermijden dat het water direct naar rivieren stroomt richting zee en dus niet in het watercircuit terecht komt”, licht Alain T’Syen toe. “In ons circulair systeem vangen we het water op via bufferbekkens, gaan we dat terug filteren en zuiveren met het oog op nieuwe toepassingen of infiltreren we het om het grondwater op peil te houden.”

Direct hergebruik biedt eveneens een alternatief. Een mooi voorbeeld hiervan is het project in de gemeente Vorselaar. Een verdeelnet onder het marktplein dient om regenwater centraal op te vangen en te verdelen naar onder andere woon- scholen- en kloostergemeenschap. De verschillende gebruikers benutten elke liter optimaal zoals voor spoeling van de toiletten. Een technisch huzarenstuk dat een nieuw licht werpt op circulair waterbeheer en -gebruik.

Pidpa, zowel experts op het terrein als in nieuwe technologie

Waardevol afvalwater 

Sinds 2005 is Pidpa gestart met adequate rioleringsoplossingen. Het aantal aangesloten gemeenten groeide stelselmatig. Vandaag beheert Pidpa maar liefst 4.187 km rioleringen en is uitgerust met 1.500 behandelingsinstallaties. Het waterbedrijf zorgt voor de afvoer en waar mogelijk de recuperatie van het afvalwater. Zo maakt Pidpa van de watercyclus een quasi gesloten systeem en biedt ze oplossingen op maat aan.

“Pidpa heeft niet alleen alle knowhow in huis om water optimaal te hergebruiken, maar bundelt ook de krachten met steden, gemeenten en tal van strategische partners. Samen bouwen we aan waterdichte oplossingen voor de toekomst. Elke druppel telt”, besluit Alain T’Syen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?