Hoe minder aanspreekpunten op de werf, hoe beter. En dat geldt ook voor monitoring. Een van de weinige totaalaanbieders van volautomatische monitoring in België is MEET HET, dat in tien jaar tijd een uitgebreid franchisemodel heeft opgebouwd. “De combinatie van verschillende gespecialiseerde meetinstrumenten binnen een volautomatisch monitoringnetwerk zorgt voor een grote meerwaarde”, vertelt Liesbet Van der Burght.
In 2010 begonnen drie pas afgestudeerde landmeters/geografen hun eigen praktijk. Een samenwerking die vandaag is uitgegroeid tot een franchise die zowat heel Vlaanderen dekt. “We zijn het franchisemodel gestart omdat we merkten dat een landmeter als zelfstandige vaak op een eilandje zit”, vertelt Bram Van Londersele, een van de drie bezielers van MEET HET. “En dat terwijl de kracht net zit in samenwerking. Het geeft de mogelijkheid om niet alledaagse en grotere projecten te doen. Je kan als individu nu eenmaal geen expert zijn in alles.”
Volautomatische monitoringnetwerken
Dankzij deze samenwerking kan een breed gamma aan landmeetkundige diensten aangeboden worden, uitgevoerd door vakspecialisten in hun domein. Bram Van Londersele: “Onze waaier aan diensten is erg breed. Volautomatische monitoring is een unit die sterk groeit en waarin we ons specialiseren. Meedenken met de klant, een meetconcept uitwerken, sensoren correct plaatsen, realtime dataweergave en processing… Ieder project binnen monitoring is maatwerk. Wat ons uniek maakt, is dat we van a tot z alles in eigen beheer hebben: gespecialiseerde meetapparatuur, een in-house ontwikkeld online dashboard en medewerkers met de juiste technische kennis.”
Nieuwe kracht
Eén van die medewerkers is Liesbet Van der Burght, een geologe met een achtergrond in geotechniek en sinds kort aan het hoofd van de monitoring binnen MEET HET. “Mijn meerwaarde vertaalt zich hoofdzakelijk in de technische kennis”, vertelt Liesbet Van der Burght. “Er zijn veel technieken en het is vaak zoeken naar een geschikt systeem. Geen twee werven zijn hetzelfde en een pasklare oplossing is er nooit. Mijn ervaring met ingenieursgeologie en geotechnische berekeningen biedt ons de mogelijkheid om nog beter aan de vraag van de klant te kunnen beantwoorden.”
Hyperflexibel
Hyperflexibiliteit is volgens MEET HET een cruciale eigenschap. Bram Van Londersele: “Te vaak wordt monitoring in de startfase van een project over het hoofd gezien. We moeten dus meer dan eens snel schakelen. Die flexibiliteit wordt voor een stuk opgedrongen door de markt, maar dankzij ons sterk team en een uitgebreide pool aan meetinstrumenten en apparatuur, kunnen wij aan die snelle vraag beantwoorden. Ons dashboard hebben we in eigen beheer. Het is zo opgebouwd dat we mits kleine aanpassingen nagenoeg alle sensoren kunnen koppelen. Als we morgen de vraag krijgen om stuifmeelpollen te meten en zo’n sensor bestaat, dan kunnen we daarmee perfect aan de slag.”
Internationalisering
De grootste uitdaging bij het uitvoeren van volautomatische monitoring zijn de projecten op plekken die moeilijk bereikbaar zijn, waar interventies niet zomaar kunnen. “Zo was er het project in de Kennedytunnel”, vertelt Bram Van Londersele. “Daar hebben we op één dag tijd alles geïnstalleerd, om het een half jaar later weer op te pikken. Zonder tussentijdse interventies. Je moet kunnen vertrouwen op je materiaal. Dat betekent investeren, maar we plukken er wel de vruchten van. We kunnen indien nodig ingrijpen van op afstand en werken daardoor ook steeds vaker in het buitenland.
Innovatie
De technologie staat in de bouwsector nooit stil en dat is ook op het vlak van monitoring niet het geval. De mogelijkheid om verschillende meetinstrumenten zoals totaalstations, extensometers, inclinometers, trillingsmeters, tiltmeters en waterpeilmeters te combineren op één projectsite is een grote meerwaarde. Liesbet Van der Burght: “We bieden onze klanten de mogelijkheid om gegevens te combineren en hun correlatie te toetsen. Dat is zeer waardevol. Alleen zo kom je tot een goed resultaat in de geotechniek. Klanten kunnen de data zelf raadplegen en hebben met MEET HET slechts één aanspreekpunt. Dat wordt erg gewaardeerd.”
Bram Van Londersele besluit: “We houden steeds onze ogen open voor nieuwe technologieën. Momenteel zijn we bezig met een project in de Rotterdamse haven, waarbij we de druk op en beweging van een ondergrondse leiding monitoren met glasvezelkabels. Omdat ze vlak ernaast een spoorwegbrug bouwen en de ondergrondse leidingen absoluut niet beschadigd mogen worden, blijven we een stap vooruit dankzij de integratie van een minder conventionele techniek”.