Bij de gepatenteerde productiemethode komt geen verlijming meer aan te pas en is de volledige put 100 % recycleerbaar. “Het is de bedoeling om met dit product op termijn het volledige gamma van PVC nazichtsputten te vervangen”, vertelt zaakvoeder Tom Henneman.
De nieuwe PE nazichtsput is een uniek product dat DS Plastics volledig in huis ontwikkelde. Tom Henneman: “De productietechniek hebben we dan ook gepatenteerd. We hebben een reeks modellen ontwikkeld als antwoord op de standaard inspectieputten uit PVC. Dat is de markt die we beogen. Voor de traditionele PVC putten met diameters 250 mm, 315 mm en 400 mm is er nu al een DS Plastics-alternatief in de markt. We willen uiteindelijk het gamma volledig uitbouwen om zo het aanbod aan PVC volledig te kunnen vervangen.”
De voordelen van PE ten opzicht van PVC zijn volgens Tom Henneman zeer duidelijk: “PE is een heel milieuvriendelijk materiaal. In tegenstelling tot PVC dat chloride bevat en dus een belastende productie kent. Bovendien is de recyclage van PVC nazichtsputten moeilijk en milieubelastend. Zo’n put bestaat vaak uit verlijmde elementen waardoor het geen zuiver materiaal is. Ecologisch betekenen de PE nazichtsputten dus een grote stap vooruit.”
Daarnaast zijn ook de functionele eigenschappen veel beter. Tom Henneman: “PVC putten worden steeds gemaakt uit een buis, gecombineerd met een assemblage van verschillende onderdelen om tot een eindresultaat te komen. De PE putten worden van nul opgebouwd, rekening houdend met de latere functie. De profielen worden zo volledige mogelijk uit één stuk gevormd en zijn dus geen samenraapsel van losse elementen. De PE modellen worden gekenmerkt door een betere profielbodem, die ongeveer al een halve buis vormt. De doorstroming is dus veel beter dan bij PVC, waar de aansluiting niet altijd goed aansluit op de profielbodem en er steeds een klein hoogteverschil is waar vuil zich kan ophopen.”
Verder wordt bij de PE sifonputten de sifon volledig geïntegreerd. “En dat is een stuk beter want door die volledige integratie kan de klep binnenin niet meer loskomen, iets wat een vaak voorkomend probleem is bij PVC nazichtsputten”, verduidelijkt Tom Henneman. “Een ander belangrijk voordeel is dat er bij PE nazichtsputten geen enkele verlijming nodig. Het risico op lekken is dan ook nihil. Verlijming is een manuele handeling en een productiefout is nooit uitgesloten. Tot slot is PE ook een veel flexibeler materiaal dan PVC. Iedereen die met PVC putten werkt, weet dat het materiaal bij koude temperaturen zeer fragiel is en kan breken door manipulatie of door een val. Bij het veel flexibelere PE wordt dat risico drastisch beperkt.”
Momenteel zitten de door DS Plastics gepatenteerde PE putten al in de courante verkoop. Tom Hennemans: “En het toepassingsgebied strekt zich uit van particuliere woningen tot grote projecten. We verkopen de PE nazichtsputten ongeveer sinds een jaar en breiden het gamma stelselmatig uit. Om de paar maanden lanceren we nieuwe modellen om het gamma te vervolledigen. Momenteel zijn het vooral de grote spelers in de rioleringssector die het product opnemen in hun assortiment. Het is belangrijk om nu ook het vertrouwen te winnen van de kleinere, lokale handelaar.”
Voor een project in Koekelare deed Deseure Bouwwerken een beroep op de PE nazichtsputten van DS Plastics. En dat om verschillende redenen. “De prijs-kwaliteitverhouding was een belangrijke factor voor Deseure Bouwwerken om voor onze PE nazichtsputten te kiezen. Een groot bijkomend voordeel voor de klant is zeker de profielbodem die standaard is ingewerkt in de put. De profielbodem vloeit mooi over in de vorm van de buis, met een betere vloei en geen kans op obstructies als positief gevolg. Doordat er geen verlijming is, is het putje ook waterdicht. En verder zijn ook plaatsingsgemak en -snelheid belangrijke factoren voor Deseure Bouwwerken want time is money. En opvallend: ook het esthetische werd in dit verhaal als groot voordeel beschouwd. De solide putjes geven ook qua uitzicht vertrouwen aan zowel architect, bouwheer als aannemer”, besluit Wouter Otte, accountmanager bij DS Plastics.