Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hoe kleine ingrepen openbare ruimtes aangenamer maken

Hoe kleine ingrepen openbare ruimtes aangenamer maken

Ongeveer 10% van de bevolking lijdt aan een angststoornis, waaronder angst voor kleine ruimtes (claustrofobie) of pleinvrees (agorafobie). Door rekening te houden met deze fobieën kan een goed ontwerp een meerwaarde bieden aan de publieke ruimte. Eenvoudige ingrepen zoals het deels openmaken van afgesloten ruimtes en het breken van monotone vlaktes door meer organische vormgeving kunnen al heel erg efficiënt werken.

Vooral ondergrondse parkings geven vaak een benauwd gevoel. In stadscentra bieden deze parkings een oplossing voor bewoners en bezoekers. Ze houden auto’s uit het straatbeeld en zorgen voor ruimte bovengronds. Ruimte die gebruikt kan worden voor winkelen, wandelen, uitgaan, evenementen en culturele activiteiten. De meerwaarde van ondergrondse parkings is dan ook duidelijk, maar de stalen, betonnen en vooral volledig afgesloten catacomben zorgen niet voor het meest aangename gevoel.

Terramesh System®

Terramesh System® elementen staan berekend stabiel dankzij hun eigen gewicht, gecombineerd met de horzontale grondwapening.

Contact met buitenomgeving
Dat kan anders vindt Texion. Netjes met de hand gevulde en gestapelde Terramesh System® schanskorven bieden een aantrekkelijk alternatief om de zijkanten open te laten. De bezoeker voelt zich zo niet langer opgesloten, maar heeft contact met de buitenomgeving. Het gebruik van natuursteen legt het eerste contact met de natuur, terwijl de natuurlijke lichtinval samen met de buitenlucht een open gevoel geeft. Naast het open gevoel blijven ook met graffiti besmeurde muren achterwege, vangen schanskorven kleine zettingen op zonder breuk en zorgen ze voor een volledig drainerende structuur. 

Terramesh System®

De nieuwe parkings van de Technische Universiteit Twente worden aangelegd met een Accorder® die zorgt voor meer draagkracht en voor wateroplsag onder de bestrating.

Breek het vlak op pleinen
Terwijl industriële vloeren bij voorkeur zo vlak als een waterspiegel zijn, is het voor pleinen waar mensen elkaar ontmoeten beter om het loopvlak te breken. Kleine breuken in het loopvlak breken gevoelsmatig het ijs tussen de mensen. Over trappen en drempels wordt gestruikeld, maar niet over vloeiende hellingen die als een natuurlijke weide komaf maken met het monotone vlakke. Om de onderliggende grond te versterken op plaatsen waar een helling of berm wordt aangelegd, of een terp wordt
gebouwd, bieden Texions producten zoals Green Terramesh® een interessante oplossing. 

Terramesh System®

De hoeveelheid water die in de opslag onder de bestrating zit, wordt permanent gemonitord met intelligente peilbuizen. De historiek van het niveau is een maat voor het ontwerp van volgende projecten.

Buffer voor hemelwater
De steeds hevigere regenbuien hebben een negatieve impact op onze openbare ruimte. Het overtollige water stroomt naar rivieren en riolen, met overstromingen als gevolg. Een waterdoorlatende bestrating kan hierin een oplossing bieden. AquaBASE is een totaal­systeem dat wateropslag in de fundering mogelijk maakt, zonder dat de draagkracht van de oppervlakte afneemt. Hiervoor werd de Accorder® ontwikkeld, een geotextiel dat voorgevormd is tot een honingraatstructuur. Door de compartimentering is Accorder in staat om het ingestorte mineraal aggregaat goed op te sluiten, waardoor de constructie op een lager niveau zijn stevigheid behoudt en zo ook een betere weerstand tegen permanente vervorming krijgt. Met internet geconnecteerde peilbuizen wordt het niveau van de wateropslag gemonitord.

Meer informatie en advies over ontwerpen en toepassen met Texions producten? Neem contact op met Tina De Meerleer ([email protected]). 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?