Wie graafwerken uitvoert, loopt het risico op onvoorziene kabels of leidingen te stuiten. Maar dat risico kan worden vermeden door voorafgaand de ondergrondse utiliteit op te sporen. Radiodetection ontwerpt en ontwikkelt testapparatuur die wordt gebruikt bij het installeren, beschermen tegen graafschades en onderhouden van infrastructuurwerken.
Radiodetection is een mondiale speler, met een hoofdkantoor in Bristol en ondersteunende filialen in Europa, Amerika en Azië. “En we zijn actief in iedere sector waar een spade in de grond wordt gestoken of graafwerken aan te pas komen”, vertelt Roberto Pattiwael, national sales manager Central Europe. “Riolerings- en elektriciteitswerken, de olie- en gasindustrie, de telecomsector… Kortom, iedereen die utiliteit in de grond heeft en dat wil opsporen en/of onderhouden. Wat betreft de kabelzoekers gebeurt het ontwerpen en ontwikkelen allemaal intern.”
Het terugdringen van graafschade wereldwijd is het hoofddoel. Roberto Pattiwael: “Op het vlak van apparatuur zijn we uiteraard mee met de nieuwste innovaties, maar de technologie op zich verandert niet zozeer. Het hele supportplatform eromheen wel. Denk maar aan bluetoothconnecties en GPS-ontwikkelingen die het mogelijk maken om te pinpointen en een gedigitaliseerde kaart te creëren of de mogelijkheid om vanachter een bureau real-time te checken waar een field engineer metingen uitvoert en of deze metingen correct worden uitgevoerd.”
Zo is er bijvoorbeeld het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP). Een KLIP-aanvraag is verplicht voor iedereen die grondwerken wil uitvoeren. “Maar vaak zien we dat de werkelijkheid toch afwijkt van de kaart”, aldus Roberto Pattiwael. “Een meterafwijking is niet uitzonderlijk. Bijkomende onderzoeken met de juiste testapparatuur zijn dan ook aangewezen.”
De producten van Radiotection bereiken de markt via verschillende kanalen. Roberto Pattiwael: “Via verdelers waaronder Centraal Europa, Nederland, België en Duitsland. Anderzijds staan we met heel wat klanten ook rechtstreeks in contact. Meestal grotere eindgebruikers zoals BPO (Belgian Pipeline Organisation), Fluxys, Proxymus, Gasunie… Op het vlak van support en service kunnen we onze klanten heel snel en accuraat bijstaan. We voorzien bovendien ook trainingen voor aannemers, engineers…”
Een belangrijk onderdeel van het opsporen van ondergrondse kabels en leidingen is de opvolging en vastlegging van het afgelegde tracé via een programma/app. “Graafteam A heeft daar gemeten, met bijvoorbeeld een CAT4+ en was een uur bezig. Al deze info kan gelogd worden en voor de klant is dit een tool om aan te tonen dat de werken volgens het boekje zijn uitgevoerd. Samen met de accuraatheid – tot op de centimeter nauwkeurig – van onze apparatuur zijn de bewezen levensduur en de bewezen technologie de grootste troeven van Radiodetection”, besluit Roberto Pattiwael.