Al jaren zien we in de openbare ruimte een sterke opmars van waterdoorlatende bestrating. Een klimaatbestendige inrichting is hierbij het hoofdargument. Ontharding gaat immers het risico op overstroming en uitdroging van de bodem tegen. Bovendien maakt ontharding plaats voor groen, wat zorgt voor een aangenamere beleving.
Waterdoorlatende bestrating vormt een antwoord op de vraag naar ontharding waarbij gebruiksgemak, veiligheid en mobiliteit niet uit het oog verloren worden. Zo combineren waterdoorlatende betonproducten het beste van twee werelden: verharding en de nodige infiltratiecapaciteit. STRADUS, toonaangevend speler in dit segment, brengt met regelmaat nieuwe modellen op de markt en legt hierbij de focus op een aantal aandachtspunten, zoals begaanbaarheid en toegankelijkheid.
“Daarnaast focussen we op vernieuwende vormen die de ontwerper zoveel mogelijk vrijheid bieden om te komen tot een leuk ontwerp”, klinkt het bij STRADUS. “In tegenstelling tot klassieke grasbetontegels, die weinig creativiteit toelaten, zijn heel wat hedendaagse waterdoorlatende modellen wel creatief toe te passen, conform met de identiteit van de buitenruimte.”
Waterdoorlatende bestrating gaat hand in hand met vergroening. Meer groen zorgt voor een aangenamere beleving en daarom vormt ook die beleving bij STRADUS een aandachtspunt binnen het innovatieproces: “Een natuurlijke inrichting van overgangen tussen verharding en groen komt de sfeer in een ruimte sterk ten goede. Daarom ontwierp STRADUS bijvoorbeeld het Hydro Lineo-concept, waarmee de creatie van organische overgangen tussen open, halfopen en gesloten verharding een makkelijke oefening wordt.”
Ook het spelen met groene lijnen en patronen brengt sfeer. “En daarom verdient Hydro Lineo, net als het grote broertje Hydro Lineo XL, opnieuw een pluim. Want met deze concepten, elk bestaande uit drie combineerbare modellen met verschillende voegbreedte, speelt u vlotjes met lijnen en patronen, gaande van neutraal tot zeer expressief”, besluit STRADUS.