De fontein kreeg de vorm van een labyrint, een knipoog naar het kasteel dat vroeger het park sierde. Fonteinbouwer Aquafontal vertaalde het ontwerp van het gerenommeerde bureau OMGEVING naar technische uitvoeringsprincipes.
Tekst | Liesbeth Verhulst Beeld | OMGEVING
De nieuwe fontein kwam er ter vervanging van een bestaande waterpartij die erg in trek was bij de buurtbewoners maar niet was voorzien van waterbehandeling. De stad Antwerpen schreef daarop een aanbesteding uit voor een nieuwe fontein op dezelfde plek. Het DBM-contract werd gegund aan Aquafontal in samenwerking met Willemen Infra en OMGEVING. Aquafontal stond in voor het technische luik, van de pompen tot de besturingskasten, WIllemen Infra nam de bouwwerken voor zijn rekening en OMGEVING tekende het ontwerp.
“In navolging van onze populaire fontein in Park Spoor Noord hebben we ook hier gekozen voor een speelfontein met ligweide”, vertelt Sam Storme, zaakvoerder van Aquafontal. “De fontein kreeg de vorm van een doolhof, als verwijzing naar de vroegere kasteeltuinen. Paadjes in het beton leiden naar een centrale cirkel. De spuitkoppen leiden de bezoekers als het ware door het labyrint.”
Aquafontal bouwde een zogenaamde droge fontein. Dat betekent dat het oppervlak droog is wanneer de fontein niet spuit. “Er is geen open waterbassin, alleen een waterreservoir ondergronds omdat we werken met een gesloten circuit”, legt Sam Storme uit. “De verharding is in ter plaatse gestort beton uitgevoerd, in een concave vorm naar het midden toe. Ook de grasperken – waar buurtbewoners kunnen verpozen – kregen eenzelfde profilering. De spuitkoppen zijn vervat in goten met rvs-afwerking.”
De fontein heeft verschillende scenario’s en wordt bediend met een drukknop. “Niets zo jammer als een spectaculair stralenspel als er niemand in de buurt is om het te zien”’, verklaart Sam Storme die keuze. Wegens corona werd de ingebruikname van de fontein uitgesteld van Pasen naar het begin van de zomervakantie, maar hij heeft zijn start niet gemist. “De bedieningsknop wordt zeer intens gebruikt, tot wel 1.000 keer per dag”, zegt een tevreden zaakvoerder. “Het resultaat mag er zijn en dat is te danken aan de vruchtbare samenwerking met zowel Willemen Infra, OMGEVING als de stad Antwerpen.”