Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nog steeds een van de meest gebruikte bouwmaterialen
Valérie Pollet

Nog steeds een van de meest gebruikte bouwmaterialen

Beton blijft een van de meest gebruikte materialen in de bouwsector. Het wordt toegepast bij de bouw van kolommen en balken in huizen, in bepaalde funderingen, in waterdichte constructies en in veel kunstwerken.

Gezien zijn basissamenstelling – beton is een mengsel van cement gemaakt op basis van klinker, water en granulaten  – heeft dit materiaal een vrij grote impact op het milieu, ook al loopt België al jaren voorop met het massale gebruik van hoogovencement met gegranuleerde hoogovenslak in stortklaar beton. Momenteel worden nieuwe cementen ontwikkeld om deze milieu-impact nog verder te verminderen en minder afhankelijk te zijn van de hoogovenslakken en vliegas die massaal in cementen worden gebruikt. Buildwise werkt samen met het Onderzoekscentrum der Cementnijverheid tre (OCCN) en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) om deze cementen te ontwikkelen als onderdeel van een onderzoeksproject met de naam NEOCEM.

Sinds enkele jaren worden in beton ook gerecycleerde granulaten gebruikt ter vervanging van natuurlijke granulaten. Deze hoeveelheden zijn momenteel laag in structureel beton, maar naarmate de productieprocessen voor gerecycleerde aggregaten en de betonnormen (EN 206 en NBN B 15-001) evolueren, kunnen we verwachten dat deze trend zal toenemen. Hoewel het gebruik van gerecycleerd zand nog niet is toegelaten in de betonnormen, worden ook op dit vlak toekomstige ontwikkelingen verwacht om het dreigende tekort aan zand voor beton op te vangen. Het gebruik van gerecycleerde granulaten en zand, of kunstmatige/secundaire granulaten, betekent een duidelijke daling van de winning van primaire grondstoffen zoals natuurlijke granulaten, kalksteen, zand …

Onlangs heeft de Concrete Sustainability Council (CSC) een CO2-label gecreëerd om betonmixen met een lage ecologische voetafdruk te identificeren, als een manier om transparantie te creëren rond de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de productie van beton. Het label heeft 4 niveaus. Niveau 1 is niet van toepassing in België omdat het niet streng genoeg is. Maar met niveau 4 is het mogelijk om een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken van meer dan 60 % in vergelijking met een referentiesamenstelling op basis van portlandcement. 

Er wordt ook steeds meer aandacht besteed aan de duurzaamheid van beton. Naleving van de betonnormen moet het mogelijk maken om de duurzaamheid van structuren te verhogen en de vroegtijdige risico’s op aantasting door vorst, ASR … Circulaire aspecten, zoals de mogelijkheid tot hergebruik, lange levensduur … kunnen dus een positieve bijdrage leveren, zowel op economisch en sociaal vlak als op het vlak van de economische balans van een project. Betonnormen bevatten tal van eisen om deze circulaire aspecten te dekken.

Maar voor aannemers en klanten is het niet eenvoudig om betonnormen te gebruiken om beton te bestellen. De BETON-app werd daarom ontwikkeld om de correcte specificatie van beton volgens NBN EN 206 en NBN B15-001 mogelijk te maken. Deze app biedt een eenvoudige en praktische oplossing om de juiste specificatie te bepalen door eenvoudigweg een reeks vragen te beantwoorden over de werf (type element, type omgeving, betonstortmethode …). Het maakt ook het gebruik van gerecycleerde granulaten mogelijk. De toepassing levert vervolgens alle gegevens die moeten worden vermeld in de specificaties en wanneer de bestelling wordt geplaatst: omgevingsklasse(n), consistentieklasse, grootste korrelafmeting …

De app werd bijgewerkt om rekening te houden met de wijzigingen in de nieuwe versie van NBN B15-001. Ze is gratis beschikbaar op betonapp.buildwise.be en in via Google Play en App Store. De applicatie werd ontwikkeld in samenwerking met de volgende partners: FEDBETON, FABA-FEGC, ADEB-VBA, BE-CERT, FEBELCEM, BBG en vzw BENOR.     

Valérie Pollet,
R&D coördinator Buildwise

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?