Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Op weg naar urban farming

Op weg naar urban farming

Van onderhoudsvriendelijke planten, bomen en taluds tot berijdbaar gazon en halfverhardingen. Groen in de openbare ruimte wordt steeds belangrijker. “En ik verwacht in de toekomst nog hogere eisen voor het openbaar groen, wat zal leiden tot eetbare vruchten in de stad, gevelbegroeiing en urban farming”, zegt Bart Geerts, zaakvoerder van Terraviva uit Nazareth. 

Wanneer het gaat over groen in de openbare ruimte, lonken steden en gemeenten vandaag vooral naar duurzaam groen. “In de praktijk komt het er op neer dat men minder bomen plant, maar deze wel veel meer ruimte geeft zodat ze kunnen uitgroeien tot monumentale bomen”, vertelt Bart Geerts. “Bomen in smalle straten hebben een te grote onderhoudskost. Vooral plaatsen waar ze bovengronds zeer veel ruimte hebben en niet tussen een fietspad en de openbare weg staan, zijn populair.”

Berijdbaar gazon
Van alle mogelijke groene toepassingen is berijdbaar gazon momenteel erg in trek. Bart Geerts: “Het door ons ontwikkelde en gepatenteerde grindgazon wordt gebruikt voor periodiek berijdbaar gazon, zoals op dorpspleinen waar enkele keren per jaar een tent staat. Het TerraViva® grindgazon® is ook zeer waterdoorlatend, zodat geen afvoer van oppervlaktewater nodig is. De parking aan het Fort van Liezele, waarbij er ongeveer 6.000 m² is voorzien voor noodparking, is een mooi voorbeeld van deze toepassing. Ook onze laatste nieuwe variant, waarbij we naast gras ook microklaver inmengen, is zeer geliefd omdat men geen extra bemesting hoeft te voorzien. Dit werd onder andere toegepast in Nieuwpoort voor een parkeergelegenheid voor hulpdiensten.”  

Natuurlijke bosgrond
Terraviva verwacht dat de stadsbewoners in de toekomst alleen maar hogere groene eisen zullen stellen. “Dit zal leiden tot eetbare vruchten in de stad, maar ook tot gevelbegroeiing en urban farming. Momenteel is dit nog te vroeg. Daarvoor moeten eerst alle vervuilende wagens uit de stad verbannen worden”, aldus Bart Geerts, die met Terraviva zelf vasthoudt aan het cradle-to-cradle principe. “Koolstof die voor planten belangrijk is, kan je niet zomaar maken. Het is een proces dat tijd, water en zuurstof nodig heeft. Daarom gebruiken wij natuurlijke bosgrond afkomstig uit plagwerken van natuurgebieden, composteren we het groenafval van snoei en rooiwerken en proberen we gebruikte potgronden te hergebruiken.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?