Tijdens de zomer van 2018 nam DCA de firma Grondrecyclage De Kempen n.v. over. Met die overname onderstreept het groeiende bouw- en wegenbouwbedrijf uit Beerse zijn slogan ‘Meer dan Bouwen’. De recyclagefirma fungeert als een zelfstandige dochteronderneming van DCA en opereert onder de nieuwe naam DC Recycling. “De meerwaarde voor beide bedrijven is groot” vertelt de nieuwe bedrijfsleider Bart Geeraerts.
Vanuit zijn ervaring bij DCA en als projectleider infra bouwt Bart Geeraerts de activiteiten van DC Recycling verder uit. Hij wordt daarbij ondersteund door Paul Van Den Heuvel, de voormalige eigenaar van GR De Kempen. “We hebben in het verleden al nauw samengewerkt met dit familiebedrijf”, aldus Bart Geeraerts. “Ik heb de leiding overgenomen, maar ook de vorige eigenaar is hier nog steeds actief, in een adviserende rol. In totaal werken we hier met een zestal mensen.”
Recyclage en grondverwerking
DC Recycling beschikt over alle nodige milieuvergunningen om haar activiteiten uit te voeren tot 2031. Die bestaan voornamelijk uit de recyclage van materialen en grondverwerking (met C-Top). De corebusiness van het bedrijf is niet veranderd sinds de overname. Bart Geeraerts: “Gronden komen binnen, worden verwerkt en gezeefd, en kunnen vervolgens weer verhandeld worden als bouwstof of afgevoerd worden naar een stortplaats. Daarnaast verwerken we ook grachtenspecie en slib.”
“De recyclage-afdeling is een breekwerf waar afbraakmaterialen, zoals beton en menggranulaat, onder het toeziend oog van Tracimat gebroken worden om als secundaire grondstof weer in de cyclus terecht te komen”, gaat de zaakvoerder verder. “Al dan niet behandeld met cement door onze vaste centrale. Die betoncentrale is onze derde afdeling op de site. Sinds kort beschikken we over een nieuwe vaste centrale met ook vijf bunkers en uitbreidmogelijkheden naar de toekomst toe. Aan de inplanting van die nieuwe centrale hebben zowel de bouw-als wegenbouwafdeling van DCA meegewerkt. Een voorbeeld dat mooi de synergie tussen beide bedrijven illustreert.”
DC Recycling is strategisch gelegen aan de Industrieweg in Grobbendonk. Het terrein van ongeveer 3 ha grenst aan de E313 en heeft 200 m kaaimuur langs het Albertkanaal. “Het terrein is eigenlijk in tweeën gesplitst”, verduidelijkt Bart Geeraerts. “Op 2 ha gebeurt de C-Top en op 1 ha bevindt zich het recyclagegebeuren, samen met de vaste centrale. Aangezien we tegen het Albertkanaal liggen, is het voor ons ook heel belangrijk dat wij grondstoffen of granulaten kunnen binnenhalen via het water. Zoals bijvoorbeeld zeezand. Verder worden ook heel veel gronden per schip afgevoerd naar Nederland.”
Grote meerwaarde voor beide bedrijven
Dat GR De Kempen en DCA elkaar vonden in een overname, was geen toeval. Het recyclage- en grondverwerkingsbedrijf was op zoek naar een bijkomende vaste partner en DCA is als divers bouw- en wegenbouwbedrijf steevast op zoek naar de juiste opportuniteiten om uit te breiden. Bart Geeraerts: “GR De Kempen zocht een wegenbouwer als partner om de afzetmarkt te vergroten. DCA kende het bedrijf en zou met deze dochteronderneming nog meer bedrijvigheid in eigen handen hebben. We kwamen dan ook al vrij snel tot een consensus. Voor alle duidelijkheid: dit bedrijf heeft ook nog andere bedrijven en aannemers als klant. DC Recycling is een dochteronderneming van DCA, maar blijft wel autonoom werken. De meerwaarde voor DCA is duidelijk. Zo kunnen we voor onze eigen werven nu zelf containers plaatsen en gronden afvoeren.”
De grootste meerwaarde ligt volgens Geeraerts bij de infra-afdeling van DCA. “En dan denk ik vooral aan de beschikbaarheid van een C-Top breekwerf op een vaste locatie. Daarnaast zijn ook de watergebonden activiteiten een grote plus. Dankzij onze ligging aan het Albertkanaal kan er per schip vervoerd worden. Hierdoor vergroten de afzetmogelijkheden en kunnen we het transport over lange afstanden per schip laten uitvoeren, terwijl dit vroeger over de rijweg gebeurde. Wij geloven sterk dat deze recente uitbreiding de diensten van DCA versterkt, wat een rechtstreekse meerwaarde zal betekenen voor onze klanten.”
Ecologische bijdrage
Met een dochteronderneming in de recyclage- en grondverwerkingssector heeft DCA nu een belangrijke tak in eigen huis. “Het belang van een bedrijf als DC Recycling mag zeker niet onderschat worden. Omdat we van een afvalproduct een secundaire grondstof maken, leveren we een belangrijke ecologische bijdrage. Heel vroeger werd alles gestort en werden primaire zanden gekocht. De zandputten die daaruit ontstonden zijn ze nu weer aan het vullen met andere grond. Dus zowel op economisch als ecologisch vlak brengen we een meerwaarde. En dat is voor mij persoonlijk ook de grote drijfveer”, besluit Bart Geeraerts.