In Kortrijk (BE) is het eerste Zero Waste Schoolyard gerealiseerd bij de Sint Amandsbasisschool Zuid. Elke vierkante meter van het schoolplein is optimaal benut. Voor dit bijzondere project leverde keerwandenproducent Bosch Beton diverse keerwanden.
Het eerste Zero Waste Schoolyard in Vlaanderen is een unieke samenwerking tussen ouders en buurtbewoners. De saaie geasfalteerde speelplaats bij de school van 5.000 m2 onderging een ware metamorfose en veranderde in een groen park. Het schoolplein is er in de eerste plaats voor de schoolkinderen maar buiten de schooluren mag de buurt ook van het park gebruik maken.
De gedachte voor het nieuwe schoolplein is doordacht, duurzaam en educatief. Zo is het oude asfalt hergebruikt en elke regendruppel die valt, komt in een buffer terecht. Er is volop ruimte voor bomen, bloemen, beplanting, insecten en vlinders in het park wat het voor iedereen aangenaam maakt om er te vertoeven.
De schoolkinderen kregen een blanco tekenvel mee naar huis. Hierop konden zij aangeven hoe zij hun speelplaats willen zien. Met deze input maakte de landschapsarchitect vervolgens een prachtig ontwerp voor het nieuwe schoolplein. In het ontwerp staan de kleuren blauw, grijs en groen centraal.
De speelplaats heeft een pannavoetbalveld waar van Bosch Beton L-keerwanden van 1,25 en 1,50 hoogte zijn toegepast. Rondom staan L-keerwanden met hak van 1,75 meter hoog waarop zitbanken zijn gemonteerd. In de buitenklas zijn L-wanden van 1,75 en 2 meter hoogte toegepast in een perfect op maat gemaakte segmentboog. Voor een mooie aansluiting zaagde de keerwandenleverancier de keerwanden op maat onder de juiste graden op de kop. Om het geheel mooi af te werken is hier nog een aantal betonnen wanden geplaatst.
De levering en plaatsing van de wanden verliepen snel. Het maatwerk is goed afgestemd op de wensen van de klant. De uitzonderlijke MKI-waarde op de Bosch Beton keerwanden was zeker van meerwaarde voor het hele project.
Bekijk het eindresultaat https://www.boschbeton.be/projecten/saai-schoolplein-in-kortrijk-is-eerste-zero-waste-schoolyard/