Bij Steinzeug-Keramo, specialist in duurzaam (afval)waterbeheer en producent van gresrioleringssystemen, zitten duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid ingebakken in het DNA. “Met ons eindproduct, dat bestaat uit louter lokale grondstoffen, behoren we tot duurzaamsten van de klas en we zijn ook intensief bezig met duurzamer maken van het productieproces”, aldus Dieter Schreurs, sales engineer bij Steinzeug-Keramo.
“Lokale verankering en betrouwbaarheid zullen onze prioriteit blijven, samen met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit”, vertelde Dieter Schreurs nog in een vorige editie van GWW. Het zijn stuk voor stuk aandachtspunten die uiteraard ook vandaag nog steeds hoog op de prioriteitenlijst staan van de gekende gresproducent. Met klei, water en chamotte wordt gresmateriaal gemaakt van lokale grondstoffen. Dieter Schreurs: “En lokale, recycleerbare grondstoffen zonder additieven of kwaliteitsverlies zijn nu eenmaal dé oplossing om een duurzame samenleving op te bouwen.”
Steinzeug-Keramo zet op alle aspecten van de ecologische keten in: natuurlijk product, lokaal verankerd, eenvoudige recyclage zonder downcycling, uitermate resistent, performant en een onovertroffen levensduur. Dieter Schreurs: “Onze producten zijn eindeloos recycleerbaar, zonder kwaliteitsverlies. Gres is bovendien een materiaal met een serieuze staat van dienst en kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Ook wij geven gres een tweede leven. Zo wordt hoogwaardig keramisch afval opgekocht en in ons productieproces geïntegreerd.”
Op maximaal hergebruik na levensduur, een van de belangrijkste pijlers van circulariteit, scoort gres zeer hoog. Bij de opbraak van gresbuizen aan het einde van hun levensduur kan het materiaal zeer eenvoudig, duurzaam en zelfs ter plekke op de bouwwerf hergebruikt of gerecycleerd worden. Steinzeug-Keramo beschikt dan ook over een Cradle to Cradle certificaat, dat niet enkel kijkt naar de invloed van het materiaal op de gezondheid en het milieu, maar ook naar water- en energiebeheer. Gaande van CO2-emissies tot de impact op het watermilieu. Kortom, duurzaamheid in de brede zin van het woord. Dieter Schreurs: “Dankzij de combinatie van lokale verankering en een zeer compacte productieketen slaagt Steinzeug-Keramo er zo in de ecologische voetafdruk klein te houden.
Dat gres op zich een bijzonder duurzaam product is, zowel qua samenstelling als levensduur, betekent niet dat Steinzeug-Keramo daarnaast op de lauweren rust wat duurzaamheid betreft. Dieters Schreurs: “Eerst en vooral is alles wat we rond energiebeleid en duurzaamheid ondernemen third party controlled. Dat geeft ons zonder twijfel veel meer slagkracht en geloofwaardigheid. Verder kijken we ook heel erg naar optimalisaties van onze productieprocessen in de fabrieken. Zo zijn we al enkele jaren bezig met het reduceren van onze CO2-uitstoot. Momenteel maken we bijvoorbeeld al gebruik van 100 % groene elektriciteit en willen we in de toekomst voor het bakproces deels of zelfs volledig overschakelen op biogas. Het afvalwater van het productieproces wordt al grotendeels gerecycleerd.”
Wat het energiebeleid betreft, handelt Steinzeug-Keramo naar de ISO-norm 50001, een internationale norm voor organisaties in alle sectoren die efficiënter gebruik wensen te maken van energie door de implementatie van een energiemanagementsysteem. Dieter Schreurs: “Uiteraard worden ook die inspanningen onderworpen aan audits. We hebben een duidelijke roadmap die aangeeft waar we op het vlak van duurzaamheid en energiebeleid naartoe willen. De Blue Deal in België, de Europese Green Deal en ook het alarmerende IPCC-rapport indachtig, kunnen we niet anders dan ons steentje bijdragen. Zo mikken we al tegen eind 2023 op een verminderde CO2-uitstoot van 15,5 % ten opzichte van 2020. Verder zijn we ook actief bezig met de optimalisatie van warmterecuperatie en van onze van droog- en bakprocessen.”
Voor Steinzeug-Keramo is van groot belang om niet achterop te hinken. Een voortrekkersrol spelen is dan ook een bewuste keuze. “We zitten bijvoorbeeld in verschillende VLARIO-werkgroepen. Het is belangrijk om daar de nodige service en knowhow te etaleren. Dat kan alleen als je zelf als bedrijf de vinger aan de pols houdt. Daarnaast is het zeker ook een ideologische kwestie. Een duurzaam product verkopen na een vervuilend productieproces, dat strookt niet. Daarom bekijken we duurzaamheid en ecologisch verantwoord ondernemen over de volledige breedte en diepte van het bedrijf. Het feit dat we onze dieselheftrucks allemaal zullen vervangen door elektrische heftrucks is daar overigens nog een mooi voorbeeld van”, besluit Dieter Schreurs.