Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
​Specialist bedenkt aangepaste oplossing om rioolbuizen in poreus beton te kuisen

​Specialist bedenkt aangepaste oplossing om rioolbuizen in poreus beton te kuisen

Behalve de klassieke activiteiten zoals reinigen, visueel inspecteren, luchtdichtheidstesten en renoveren, kan je bij het familiebedrijf ook terecht om beton uit leidingen te halen en geaccrediteerde deformatiecontroles of ander maatwerk te laten uitvoeren. “De recente toepassing van rioleringsbuizen uit poreus beton, die mee de strijd tegen te lage grondwaterstanden moet voeren, biedt ook nieuwe uitdagingen”, klinkt het.

Group Peeters’ voornaamste cliënteel is de industrie rond de havens van Antwerpen, Gent en Rotterdam. Het bedrijf biedt totaaloplossingen op vlak van reiniging, afvalbeheer, stralen en schilderen en rioolbeheer. Die laatste activiteit kent de laatste jaren een bijzondere groei, zowel in de breedte als in de verscheidenheid aan oplossingen voor elk probleem.

Als VCA P-, ISO 9001-, ISO 14001- en ISO 17025-gecertificeerd bedrijf, met uitsluitend SIR-gekeurde wagens met ADR-certificaat, legt Group Peeters de lat altijd hoog. Ook toen enkele jaren geleden voor het eerste de vraag kwam een oplossing te bedenken om rioolbuizen uit poreus beton niet alleen vrij te maken van inwendig slib, maar ook de poriën vrij te maken zodat de drainerende functie wordt hersteld. 

Roterende spuitkoppen

“Roterende spuitkoppen zien we eerder zelden in rioleringen, omdat die van origine gebouwd zijn om harde vervuilingen te verwijderen – zoals kalk, ijzerafzettingen of coatings – onder hogere druk (250-3.000 bar), terwijl rioleringen moeten ontdaan worden van slib, wat klassiek gebeurt met een vaste spuitkop met lage druk en hoog debiet die het slib ‘meeneemt’ naar de zuigslang”, vertelt Ken Wuyts, Business Unit Manager bij Group Peeters. “De poreuze betonbuizen kunnen daar echter hun drainerend effect door verliezen. Daarom zijn wij toch gaan kijken in de richting van roterende spuitkoppen. Door een doordachte positionering van verschillende lanzen op de roterende kop, zowel ten opzichte van de buiswand als t.o.v. elkaar, creëren we lokaal een significant vacuüm. Door dit vacuüm wordt het slib, dat door de eerste rij lanzen is losgespoten, uit de poriën gezogen en vervolgens door de tweede rij lanzen afgevoerd. De kop wordt gemonteerd op een centralizer, een op maat van de leiding te maken geleidingssysteem dat de afstand van de lanzen tot de wand gelijk houdt.”

De roterende koppen werken met water of perslucht of zijn oliegeremd. Ken Wuyts: “Voor verschillende diameters en verschillende vervuiling kan steeds geschakeld worden tussen verschillende aandrijvingen. Hiervoor ontwikkelden wij verschillende tabellen die de operatoren kunnen raadplegen om een optimaal resultaat in elke situatie te bereiken. Hoewel we al ver staan in het aanreiken van een oplossing, staan wij steeds open voor input van alle belanghebbenden, om samen een optimale dienstverlening te bereiken.”   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details