Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Riolering & Ondergronds

​Specialist bedenkt aangepaste oplossing om rioolbuizen in poreus beton te kuisen

Het onderhoud van rioleringen heeft geen geheimen voor Group Peeters uit Herentals, specialist in industriële reiniging.

DSC_0095

Tekst | Wouter Polspoel

Beeld | Group Peeters

14 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Behalve de klassieke activiteiten zoals reinigen, visueel inspecteren, luchtdichtheidstesten en renoveren, kan je bij het familiebedrijf ook terecht om beton uit leidingen te halen en geaccrediteerde deformatiecontroles of ander maatwerk te laten uitvoeren. “De recente toepassing van rioleringsbuizen uit poreus beton, die mee de strijd tegen te lage grondwaterstanden moet voeren, biedt ook nieuwe uitdagingen”, klinkt het.

Group Peeters’ voornaamste cliënteel is de industrie rond de havens van Antwerpen, Gent en Rotterdam. Het bedrijf biedt totaaloplossingen op vlak van reiniging, afvalbeheer, stralen en schilderen en rioolbeheer. Die laatste activiteit kent de laatste jaren een bijzondere groei, zowel in de breedte als in de verscheidenheid aan oplossingen voor elk probleem.

Als VCA P-, ISO 9001-, ISO 14001- en ISO 17025-gecertificeerd bedrijf, met uitsluitend SIR-gekeurde wagens met ADR-certificaat, legt Group Peeters de lat altijd hoog. Ook toen enkele jaren geleden voor het eerste de vraag kwam een oplossing te bedenken om rioolbuizen uit poreus beton niet alleen vrij te maken van inwendig slib, maar ook de poriën vrij te maken zodat de drainerende functie wordt hersteld. 

Roterende spuitkoppen

“Roterende spuitkoppen zien we eerder zelden in rioleringen, omdat die van origine gebouwd zijn om harde vervuilingen te verwijderen – zoals kalk, ijzerafzettingen of coatings – onder hogere druk (250-3.000 bar), terwijl rioleringen moeten ontdaan worden van slib, wat klassiek gebeurt met een vaste spuitkop met lage druk en hoog debiet die het slib ‘meeneemt’ naar de zuigslang”, vertelt Ken Wuyts, Business Unit Manager bij Group Peeters. “De poreuze betonbuizen kunnen daar echter hun drainerend effect door verliezen. Daarom zijn wij toch gaan kijken in de richting van roterende spuitkoppen. Door een doordachte positionering van verschillende lanzen op de roterende kop, zowel ten opzichte van de buiswand als t.o.v. elkaar, creëren we lokaal een significant vacuüm. Door dit vacuüm wordt het slib, dat door de eerste rij lanzen is losgespoten, uit de poriën gezogen en vervolgens door de tweede rij lanzen afgevoerd. De kop wordt gemonteerd op een centralizer, een op maat van de leiding te maken geleidingssysteem dat de afstand van de lanzen tot de wand gelijk houdt.”

De roterende koppen werken met water of perslucht of zijn oliegeremd. Ken Wuyts: “Voor verschillende diameters en verschillende vervuiling kan steeds geschakeld worden tussen verschillende aandrijvingen. Hiervoor ontwikkelden wij verschillende tabellen die de operatoren kunnen raadplegen om een optimaal resultaat in elke situatie te bereiken. Hoewel we al ver staan in het aanreiken van een oplossing, staan wij steeds open voor input van alle belanghebbenden, om samen een optimale dienstverlening te bereiken.”   


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details