Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
24e Belgisch Wegencongres bracht 626 professionals rond wegenbouw samen in Leuven

24e Belgisch Wegencongres bracht 626 professionals rond wegenbouw samen in Leuven

Met zo’n 626 deelnemers aan in totaal 60 werksessies geleid door 150 nationale en internationale sprekers, eindigde donderdagavond het Belgisch Wegencongres (BWC). Weg- en netwerkbeheerders, aannemers, studiebureaus, onderzoekscentra, administraties en openbare instellingen actief in wegenbouw namen de nieuwste ontwikkelingen in de wegenbouw onder de loep.

De voorbije vier dagen ontmoetten 626 wegenbouwprofessionals elkaar op de Campus Gasthuisberg van de KU Leuven tijdens de 24e editie van het Belgisch Wegencongres (BWC). Dit congres – waarvan het eerste al in 1930 werd georganiseerd – is een belangrijk vierjaarlijks event voor de sector.

Maar liefst 150 nationale en internationale sprekers stelden scherp op vier centrale thema’s: innovatie en digitalisering, duurzaamheid, veiligheid en asset management. Tijdens 60 werksessies verkenden deelnemers nieuwe technologieën in wegenbouw, mobiliteit en databeheer en keken ze naar de laatste ontwikkelingen die raken aan duurzame mobiliteit, energie en klimaat. Ze gingen na wat de trends zijn op het vlak van veiligheid en handhaving, en het congres rondde af met een dag rond het duurzaam beheer van assets, inclusief nieuwigheden op het vlak van AI en big data. Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters sprak over aandachtspunten in haar beleid, met (werf)veiligheid voorop.

Naast de klassieke werksessies was er ook veel ruimte voor informele netwerking – zowel overdag als ’s avonds – met onder andere technische rondleidingen in de stad Leuven, een tentoonstelling met interactieve demo’s, productpresentaties en een hele reeks informele events zoals een een culturele avond in M Leuven en een slotreceptie.

Gisterenavond werden ook drie sprekers in de bloemen gezet. Ben Duerinckx (OCW) won voor de beste auditoriumsessie met het thema “Robotica voor de bouw en het onderhoud van onze weginfrastructuur”, Margo Briessinck (AWV) won voor de beste workshopsessie met het thema “Artificiële intelligentie en Assetmanagementsystemen” en Sven Gaens (AWV) won met de beste presentatie “Spitsstroken in Vlaanderen”. Zij werden door het publiek gekozen tot beste professionals.

Deze editie werd georganiseerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen met de Belgische Wegenvereniging (BWV) met de steun van de SPW Mobilité et InfrastructuresBrussel Mobiliteit, het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW), de Belgische Federatie van Aannemers van Wegenwerken (BFAW) en PIARC

De organisatoren danken alle sprekers van harte, net als al de sponsors, de leden van het programmacomité en het organisatiecomité. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details