Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
3D-machinesturing is ontegensprekelijk de toekomst van de sector
De Robot Plotter werkt op basis van digitale tekeningen met stuurlijnen, en wordt aangestuurd via RTK-GNSS of een totaalstation.

3D-machinesturing is ontegensprekelijk de toekomst van de sector

Enkele jaren geleden richtten 3D-Consult en Luyckx de joint venture Ultimated op. Op die manier werden de krachten van twee gevestigde waarden gebundeld: 3D-consult als expert in landmeten en 3D-machinesturing, Luyckx als specialist in distributie en service van machines en Topcon Diamond Dealer. 

Ultimated is de eerste onestopshop die bedrijven in de (wegen)bouw en grondverzet een à-la-carte begeleiding biedt rond plaatsbepaling. Klanten kunnen bij Ultimated terecht voor advies, huur, aankoop en installatie van 2D- en 3D-machinesturing, Robot Plotters en landmeetkundige apparaten. Ook de omzetting van plannen en volumemetingen met drones is opgenomen in het aanbod. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Brecht, ondersteunt bedrijven bij het inzetten van geavanceerde technieken – inclusief opleidingen – zodat ze deze optimaal kunnen inzetten en er ook echt de vruchten van plukken.

Ultimated ondersteunde Colas bij de heraanleg van verschillende bochten op het F1-circuit van Abu Dhabi (Yas Marina Circuit).

2D is passé, lang leve 3D

Bedrijven die grond verzetten, baggeren of infrastructuurwerkzaamheden uitvoeren, doen nog vaak een beroep op ‘traditionele’ methodes om hun graafmachines te sturen. Dat kan anders en beter. Sam van Campenhout, algemeen directeur Ultimated: “Met machinesturing hoef je afmetingen en niveaus niet meer manueel uit te zetten. Zo bespaar je tijd en geld. En garandeer je een grotere precisie en veiligheid. Daarvoor bieden we graafindicatiesystemen aan op GPS en/of LPS, of systemen die halfautomatisch werken. Daardoor kan de machinist op een volstrekt ontzorgde manier functioneren.”

“2D is al enkele jaren op de terugweg. Terecht, want 3D-machinesturing is ontegensprekelijk de toekomst van de sector. Het versnelt en vergemakkelijkt het werk van de machinist, vermindert het aantal verplaatsingen en graafbewegingen, en vergroot het rendement van machines. De ‘technologie van morgen’ aanbieden en gebruiken kan ook zonder grote investeringen. Daarom hebben we enkele zeer toegankelijke huurformules opgezet.”

Graafindicatiesystemen die op GPS en/of LPS, of systemen die halfautomatisch werken.

Robot & Harry Plotter

Slimme technologie en robots zijn al een hele tijd aan een flinke opmars bezig in de uiteenlopendste sectoren. Zo ook in de (wegen)bouw en infrastructuur. Een recente ontwikkeling is de Robot Plotter: een geavanceerde robot die autonoom stuurlijnen uitzet. 

Sam van Campenhout: “De Robot Plotter – wij bieden die van Tyker aan – is een compacte, autonome en zelfrijdende robot. Hij werkt op basis van digitale tekeningen met stuurlijnen, en wordt aangestuurd via RTK-GNSS (Real Time Kinetic – Global Navigation Satellite System) of een totaalstation. De Robot Plotter bewijst zijn diensten vooral bij het aanbrengen van stuurlijnen of het uitzetten van markeringen op asfalt of een andere ondergrond. De machine spuit de stuurlijnen snel en precies op de weg. Ondertussen houdt de bestuurder de robot op veilige afstand in het oog.”

“Maar dat zijn vrij gespierde investeringen en eigenlijk enkel geschikt voor bedrijven die hier dagelijks mee werken. Voor eenmalig of sporadisch gebruik kunnen klanten bij Ultimated terecht voor een resem services rond de Robot Plotter, toepasselijk Harry Plotter genaamd. Van het inmeten van belijning en het omzetten van modellen tot het uitzetten van stuurlijnen en as-built controles van wegmarkeringen. Kortom, een service op maat die aansluit bij de noden van de klant.”

Dankzij machinesturing functioneert een machinist op een volstrekt ontzorgde manier.

De groeimarkt in het Midden-Oosten

Sam van Campenhout: ”We zijn, naast België en Luxemburg, tegenwoordig ook actief het Midden-Oosten, om daar de straffe groeimarkt te kunnen counteren. We gingen daar bijvoorbeeld aan de slag met SmoothRide van Topcon. Dat is een workflow die bestaat uit scannen, het maken van een model, frezen en asfalteren voor de (her)aanleg van wegen/circuits/start- & landingsbanen op luchthavens. Het meest recente project is de ondersteuning van onze klant Colas bij de heraanleg van verschillende bochten op het F1-circuit van Abu Dhabi (Yas Marina Circuit). Een geslaagde onderneming!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details