Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
4000 grondverdringende schroefpalen voor nieuw gevangenisdorp in Haren

4000 grondverdringende schroefpalen voor nieuw gevangenisdorp in Haren

Vanaf 2022 zullen de verouderde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael plaatsmaken voor een splinternieuw gevangenisdorp in Haren. Het “dorp” zal bestaan uit een tiental gebouwen met kleinere leefeenheden, wat de leefbaarheid van de gedetineerden ten goede moet komen. In amper een half jaar tijd voorzag De Waal Solid Foundations het hele terrein van maar liefst 4000 trillingsvrije dubbel grondverdringende schroefpalen.

De Waal Solid Foundations, ooit begonnen als een afdeling van de Nederlandse moedermaatschappij De Waalpaal, heeft intussen al meer dan 60 jaar ervaring met het plaatsen van funderingspalen en beschoeiingen. Al staan ze in de sector vooral bekend om hun dubbel grondverdringende schroefpalen: sinds ze 30 jaar geleden hun eigen systeem ontwikkelden, inclusief aangepast machinepark, zijn de gvs-palen min of meer het handelsmerk van de firma geworden. “Uiteraard bieden we daarnaast nog andere oplossingen aan, maar we kiezen er bewust voor om ons in een beperkt aantal technieken te specialiseren. Zo blijft iedereen gefocust, worden er minder fouten gemaakt en hoor je bij de besten in het vak”, zegt Olivier Rens, gedelegeerd bestuurder bij de overkoepelende Groep De Waal.

Op de werf van het nieuwe gevangenisdorp in Haren plaatste De Waal Solid Foundations 4000 gvs-palen met een lengte tussen 8 en 22 meter.

 

10 gebouwen, 4000 palen

Begin dit jaar was De Waal Solid Foundations één van de eerste bouwfirma’s die voet zetten op de werf van de nieuwe gevangenis van Haren. Het voormalige terrein van de failliete stoomketelfabriek Wanson telt zo’n 15 hectare, en zal over enkele jaren plaats bieden aan 1190 gedetineerden. Olivier Rens: “Voor ons een heel interessant project, omdat het niet om een klassiek gevangenisgebouw gaat. Het zogenaamde gevangenisdorp is opgedeeld in ongeveer 10 gebouwen op verschillende niveaus. De grond ligt immers op een helling: het verschil tussen het hoogste en laagste niveau bedraagt bijna 8 meter. Na een uitgekiend grondonderzoek moesten we dan per gebouw de juiste paallengtes berekenen in functie van de sondering. Uiteindelijk hebben we 4000 gvs-palen geplaatst met lengtes tussen 8 en 22 m. Geen eenvoudige opdracht, maar wel eentje om trots op te zijn.”

Snel inzetbaar

“In onze sector leef je van vandaag op morgen”, zegt Olivier Rens. “Vaak hebben we weinig zicht op wat er gaat komen en kijken we maar een paar weken vooruit. Als je weet dat gvs-palen de meest aangewezen oplossing zijn voor 99 % van de bouwprojecten op de Belgische markt, is het logisch dat je snel inzetbaar moet zijn.” Omdat De Waal Solid Foundations over voldoende mankracht beschikt, kan de firma flexibel inspelen op nieuwe aanvragen. Maar dan is een goede organisatie wel van groot belang: “In België kunnen we dagelijks 30 ploegen uitsturen, wat neerkomt op zo’n 100 krachten. Als je je dan flexibel wil opstellen naar klanten toe, is een gestructureerde planning uiteraard onmisbaar.”

Ook voor funderingswerken in bestaande gebouwen heeft De Waal Solid Foundations oplossingen in huis.

 

Multinational De Waal

Intussen kan je Groep De Waal, met De Waal Solid Foundations als basis, een ware multinational noemen: naast De Waal Solid Foundations en studiebureau Sondex heeft de groep ook twee dochterondernemingen die actief zijn aan de andere kant van Europa. “Dat is voor ons geen onbelangrijke markt. Met de kennis en ervaring die we de afgelopen decennia in eigen regio hebben opgedaan, kunnen we in landen als Polen en Roemenië de concurrentie voorbijsteken. Al willen we ook in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk blijven groeien. We hebben hier dan ook een mooie reputatie opgebouwd: mensen weten dat we kwaliteit leveren, dat we niet voor het minste met meerprijzen afkomen en dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Hier liggen onze roots.”    


De Waal Solid Foundations NV

Voshol 6a, 9160 Lokeren

T +32 9 340 55 00

E info@dewaal.eu

www.dewaal.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details