Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
5 jaar BENOR-wegenbeton: een mijlpaal
De zelfcontrole, aangevuld met het onafhankelijk toezicht door de keuringsinstelling, kan niet-conforme resultaten vermijden na plaatsing.

5 jaar BENOR-wegenbeton: een mijlpaal

Zowel voor openbare als privé projecten biedt het BENOR-merk al meer dan 50 jaar kwaliteitsgarantie voor een brede waaier aan bouwproducten. Met het invoeren van het Standaardbestek 250 versie 3.1 in 2014 nam het Vlaamse gewest het voortouw tot de BENOR-certificatie van cementbetonverhardingen en lijnvormige elementen. 5 jaar later bieden 37 productie-eenheden geografisch verspreid in Vlaanderen BENOR- gecertificeerd wegenbeton aan en heeft zo zijn meerwaarde voor kwaliteit en duurzaamheid voor de verschillende stakeholders bewezen.

“Bij de opstart 5 jaar geleden werd de praktische uitwerking van de BENOR-certificatie aan COPRO toevertrouwd die hiervoor door de vzw BENOR aangeduid werd als sectororganisme (OSO)”, verduidelijkt Luc Verbustel, certification manager bij COPRO. Samen met BE-CERT neemt COPRO ook de taak van certificatie-instelling (OCI) op zich.

Vandaag bieden 37 productie-eenheden geografisch verspreid in Vlaanderen BENOR- gecertificeerd wegenbeton aan.

Met de verschillende stakeholders, zowel de openbare besturen, aannemers, producenten als experten, en met steun van BE-CERT werd ook een Sectorale Commissie samengesteld die de voorschriften (PTV 850) en reglementen (TRA 50, RNR50-1, RNR50-2) op punt stelt en steeds verder verbetert. Luc Verbustel: “Deze reglementen hebben betrekking hebben op de ‘volledige’ productcertificatie waarbij  de kwaliteit en de conformiteit van het product worden vooropgesteld. Voor producten waarvan niet alle proefresultaten gekend zijn op het ogenblik van de levering is het onontbeerlijk het productiesysteem te controleren. De zelfcontrole, aangevuld met het onafhankelijk toezicht door de keuringsinstelling, kan niet-conforme resultaten vermijden na plaatsing. Vandaar dat de certificatie alle noodzakelijke facetten dient te omvatten gaande van controle op grondstoffen, voorstudie, fabricagecontrole tot controle van de eindproducten.”

Het certificaat versterkt de reputatie van beton als duurzame en onderhoudsarme oplossing in de wegenbouw.

Versterkte reputatie

Het certificaat versterkt de reputatie van beton als duurzame en onderhoudsarme oplossing in de wegenbouw. Luc Verbustel: “Een belangrijk element in de certificatie is onder andere het uitvoeren van een voorstudie van betonmengsels waarbij zowel het type grondstoffen als de eigenschappen op vers en verhard beton in een verantwoordingsnota vastgelegd worden. In deze voorstudie wordt de duurzaamheid van de wegenbeton met de bepaling van de vorst-dooizoutenbestandheid specifiek geëvalueerd. Na goedkeuring van deze verantwoordingsnota door de certificatie-instelling wordt het mengsel geregistreerd bij de overheid en wordt door de producent aan de hand van een sjabloon een technische fiche opgemaakt die dan op het extranet raadpleegbaar is.”

Ondertussen bestaat deze certificatie reeds 5 jaar en hebben reeds 37 productie-eenheden het BENOR-merk voor wegenbeton bekomen. Er werden in tussentijd reeds 475 mengsels gecertificeerd en geregistreerd. “De gecertificeerde producenten liggen niet alleen zeer goed geografisch over Vlaanderen verdeeld maar beschikken ook over mengsels gespreid over de verschillende bouwklassen en over mengsels voor lijnvormige elementen”, vertelt Luc Verbustel. “Hierdoor is overal in Vlaanderen kwaliteitsvol wegenbeton beschikbaar. Verschillende van deze mengsels bevatten ook circulaire materialen zoals hoogwaardig betongranulaat. Hierdoor wordt ook ingespeeld op de toenemende tendens van circulariteit in de bouwwereld.”

Er werden intussen reeds 475 mengsels gecertificeerd en geregistreerd.

Stijgende lijn

De productie van gecertificeerd wegenbeton zit in stijgende lijn. Vorig jaar werd +/- 200.000 m³ gecertificeerd wegenbeton in Vlaanderen geleverd. Het aantal producenten die hun aanvraag tot het bekomen van het BENOR-merk indienen blijft toenemen. Luc Verbustel: “Een belangrijke taak blijft natuurlijk weggelegd voor de opdrachtgevers die in hun bestekken de gecertificeerde en geregistreerde betonmengsels voorschrijven. Bij de uitvoering van de werken moet ook nagegaan worden dat het voorgeschreven betonmengsel inderdaad bij de uitvoering correct geleverd en geplaatst wordt. Een controle die relatief eenvoudig kan gebeuren: met de snelcode op de leveringsbon kan de technische fiche van elk mengsel op het Extranet worden gedownload.”

Aangezien primaire grondstoffen in de sector schaarser worden en klimaatambities worden opgeschroefd is een volgende stap de zoektocht naar het gebruik van duurzame vervangingsmaterialen. “Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan een verhoging van de vervangingspercentages hoogwaardig betongranulaat en de uitbreiding van de toepassingen van betonmengsels met gebruik van hoogwaardig betongranulaat, gebruik van andere bindmiddelen …”, besluit Luc Verbustel.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details