Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
60 m hoge verbrandingsoven succesvol gezaagd en neergehaald
In amper zes dagen werd de 60 meter hoge schouw in stukken gezaagd en op de grond verbrijzeld en afgevoerd.

60 m hoge verbrandingsoven succesvol gezaagd en neergehaald

De verweerde schouw van de verbrandingsoven in Oostende is afgebroken. Het beton vertoonde scheuren en het risico dat er na verloop van tijd stukken naar beneden zouden komen of de schouw zou omvallen werd te groot. In amper zes dagen werd de 60 meter hoge toren in stukken gezaagd en op de grond verbrijzeld en afgevoerd. Voor de zaag- en boorwerken deed Verhelst Aannemingen een beroep op specialist Zabo. “Omwille van de omliggende gebouwen was zagen de optie die voor het minste hinder zou zorgen”, vertelt Geert Vanderyse van Zabo.  

De ene kraan bracht onze mensen op de juiste hoogte om de zaagwerken te kunnen uitvoeren. De tweede kraan zorgde ervoor dat het stuk werd opgehouden en veilig naar beneden gebracht werd.

Zabo profileert zich al jaar en dag als specialist in het uitvoeren van gespecialiseerde betonbewerkingen zoals zagen, boren, schuren, frezen … “We streven ernaar dat klanten ons als de perfecte partner zien om dergelijke opdrachten uit te voeren. Een snelle en stipte interventie, correcte afspraken, een kwalitatieve uitvoering en dit steeds gekoppeld aan een correcte prijszetting”, klinkt het enthousiast.

12 stukken

Met die mindset pakt Zabo ieder project aan en dat was in Oostende niet anders. Maar hoe breek je een oude schouw af zonder schade te berokkenen aan de onderliggende of aangrenzende gebouwen? Geert Vanderyse: “Daar ging menig denkwerk aan vooraf. Uiteindelijk kozen we voor een systeem waarbij de toren met een hoogte van 60 m met een kabelzaag in 12 stukken werd gezaagd. We spreken hier telkens over stukken van 12 tot zelfs 30 ton. Voorafgaand hebben we gaten geboord om de gezaagde stukken te kunnen hijsen. De werken werden uitgevoerd door onze mensen vanuit een container die we hadden omgebouwd. Zo stond het materieel vast in de container en voorzagen we veiligheidslijnen om aan de harnassen van onze mensen vast te maken.”

Om de zaagwerken uit te voeren werd geopteerd voor een kabelzaag. Deze techniek omvat het zagen van massieve en zwaar gewapende betonconstructies met behulp van een staalkabel voorzien van diamantparels. Deze kabel wordt door middel van een aandrijfwiel in beweging gebracht en via verschillende geleidingswielen in zijn zaagroute geleid. Tijdens het zagen wordt de kabel steeds op spanning gehouden door pneumatische cilinders. Geert Vanderyse: “Zo kunnen wij, afhankelijk van de aanwezige wapening, tot 2 m² per uur zagen. Deze techniek stelt ons ook in staat om ronde openingen te zagen tot een diameter van 3 meter en meer indien gewenst. Dit alles gebeurt uiteraard watergekoeld, trillingvrij en met een minimum aan geluidshinder.”

Alle machines en bedieningselementen stonden vast, zodat ze niet kunnen verschuiven.

Twee kranen

Op de werf werden twee telescopische kranen geplaatst. Geert Vanderyse: “De ene kraan bracht onze mensen op de juiste hoogte om de zaagwerken te kunnen uitvoeren. De tweede kraan zorgde ervoor dat het stuk werd opgehouden en veilig naar beneden gebracht werd. Bij projecten waar er voldoende bewegingsruimte is en geen rekening gehouden moet worden met omliggende gebouwen zou zo’n toren in één keer neergehaald of kapotgeschoten worden. Maar dat was hier geen optie. Rond de toren staan gebouwen en passeren er vuilniswagens die afval komen leveren. Er mocht dus zeker geen puin naar beneden vallen. In samenwerking met Verhelst Aannemingen hebben wij dan dit systeem bedacht.”

De afgezaagde stukken werden beneden geplaatst en ter plaatse gebroken met een betonschaar. Nadien werd het puin afgevoerd voor recuperatie.

Efficiënt werken

In een eerste fase werden gaten door de toren geboord om de gezaagde stukken te kunnen hijsen. “Die voorbereidende werken duurden enkele dagen en nog eens zes dagen later was de volledige toren gezaagd. Omwille van de veiligheid werden de bovenste stukken kleiner gezaagd en hoe meer we de grond naderden, hoe groter we de stukken genomen hebben. De schouw had een diameter van 3 m. Je zou deze werken ook kunnen uitvoeren met een wandzaagmachine in plaats van een kabelzaagmachine, maar dat zou logistiek toch een moeilijkere opstelling betekenen en heel wat meer tijd in beslag nemen. De werkruimte was hier nogal beperkt, dus de kabelzaagtechniek was de beste optie. Geen enkele zaag- of boortechniek heeft geheimen voor Zabo en het is zeker één van onze sterktes dat we ook voor dergelijke complexe projecten steeds een efficiënte, werkbare oplossing vinden”, besluit Geert Vanderyse.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details