Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Agentschap wegen en verkeer grote winnaar in categorie smart city op de agoria digital society awards

Agentschap wegen en verkeer grote winnaar in categorie smart city op de agoria digital society awards

Met de uitrol van intelligente verkeerslichten en het virtueel samen bouwen met BIM, maakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de omslag naar digitaal wegbeheer. Gisterenavond wonnen we met dit project als beste Smart Cities-project én in de categorie Innovatie op de Digital Society Awards for eGov & Smart Cities.

Intelligente verkeerslichten (iVRI’s) spelen in op het verkeer. Weggebruikers connecteren via navigatieapps en boordcomputers met de lichten. Door te berekenen wanneer en hoe lang elke weggebruiker groen nodig heeft, verbetert de verkeersstroom. De groentijden hangen af van het type weggebruiker, de locatie en de actuele verkeerssituatie. Tijdens een drukke ochtendspits kan op hetzelfde kruispunt de lichtenregeling anders zijn dan op een rustige zondagochtend. Nood- en hulpdiensten krijgen steeds prioriteit: als zij komen aanrijden met zwaailichten en sirene, krijgt hun rijrichting automatisch groen.

iVRI’s zijn een belangrijk deel van het Mobilidata-programma, een publiek-private samenwerking van AWV met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, imec en Vlaio. “We zetten met dit project concrete stappen in een digitaal wegbeheer waarbij we realtime-informatie over het verkeer delen met weggebruikers, die op hun beurt connecteren met onze weginfrastructuur. Verplaatsingen worden zo vlotter, veiliger, duurzamer én meer comfortabel, ” zegt Erika Decorte, projectverantwoordelijke Mobilidata bij AWV.

Met het Bouwwerk Informatie Management – kortweg BIM – bouwen alle partners virtueel samen aan een digitale tweeling van een bouwproject. Dit maakt het samenwerken op het terrein een pak efficiënter. Ook voor de plaatsing van de iVRI’s, wordt via BIM gewerkt. “We moedigen het werken met BIM aan – ook bij elektromechanische projecten,” zegt Natasha Blommaert, Portfolio Manager Innovatie & Informatie- en Datamanagement bij AWV. Dat ook bij deze projecten BIM wordt opgenomen, werd als verdienste opgemerkt door de vakjury. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details