MOBIX-groep
01:51
05-11-2018

Alle spoorwegtechnieken bij één bedrijvengroep

Wat we samen doen, doen we beter. Daar is de MOBIX-groep, onderdeel van CFE Contracting, vast van overtuigd. Vijf specialisten in de spoorwegtechniek hebben sinds vorig jaar de krachten gebundeld binnen deze groep: Remacom, Coghe, Engema, Engetec en Louis Stevens & Co. Vandaag kan de MOBIX-groep het volledige gamma aan spoorwegactiviteiten aanbieden in vestigingen over heel België.

De MOBIX-groep maakt deel uit van CFE Contracting, een deelgroep van CFE die actief is in de bouw, multitechnieken en de rail- en infrasector. MOBIX legt zich binnen deze structuur toe op spoorwegtechnieken – spoorbouw, signalisatie en bovenleidingen – evenals op utiliteitswerken – hoogspanningsleidingen, verlichtingsnetwerken en nutsvoorzieningen.  “Om de samenwerking vorm te geven, is gekozen om verder te gaan onder de gemeenschappelijke naam: MOBIX”, vertelt Laurent Eeraerts, de nieuwe CEO van de MOBIX-groep. “Het gaat natuurlijk verder dan alleen een naamsverandering. Het is de bedoeling om de kennis en ervaring van de verschillende bedrijven te combineren alsook om de aanwezigheid over gans België te verzekeren met als doel een nog betere en snellere dienstverlening aan de klant.”

Verandering van de interne organisatie
In dit kader heeft de MOBIX-groep het voorbije jaar hard gewerkt om de activiteiten intern optimaal te stroomlijnen. De groep opereert vandaag dan ook vanuit zes businessunits die zich elk focussen op hun specialiteit en desgewenst gecombineerd kunnen worden voor totaalprojecten op maat van de klant. “Het bijkomend feit dat de activiteiten nu gekoppeld zijn aan de businessunits en los staan van de bedrijven c.q. vestigingen, stelt de MOBIX-groep (met sites in Hooglede, Mechelen, Lochristi, Halen, Manage en Lavacherie) in staat om een volledige dekking van België te realiseren met snelle interventietijden tot gevolg” aldus Laurent Eeraerts. 

MOBIX-groep
MOBIX is in staat een volledige dekking van België te realiseren met snelle interventietijden tot gevolg.  (Beeld: Eric Herchaft)

Volledige gamma spoorwegtechnieken
Het unieke aan MOBIX is dat de groep het volledige gamma van spoorwegactiviteiten kan aanbieden. “Als een van de enige bedrijven in België”, benadrukt Laurent Eeraerts. “We kunnen zowel de sporen leggen, als de signalisatie en de bovenleiding plaatsen. De sleutel hiervoor is een uitgebreid machinepark dat ter beschikking staat van onze eigen medewerkers.” MOBIX beschikt over een eigen tracklayer-machine, onderstoppers en een 30-tal spoorwegkranen. Ook speciale treinen om bovenleidingswerken uit te voeren en een betontrein behoren tot het machinepark. “Al deze middelen worden ingezet door onze eigen medewerkers die door hun ervaring, inzet en specialisatie dagdagelijks het verschil maken op de werven”, stelt Laurent Eeraerts. 

MOBIX-groep
MOBIX legt zich toe op spoorwegtechnieken en utiliteitswerken. 

Activiteit uitbouwen
MOBIX is vandaag op heel wat spoorwerven actief. Op meerdere locaties realiseert MOBIX wisselvernieuwingen met zijn tracklayer-machine. Het bedrijf is ook volop bezig met de uitrol van het ECTS 2- netwerk, het laatste nieuwe veiligheidssysteem dat wordt toegepast op de Belgische spoorwegen. De signalisatiewerken beperken zich daarenboven niet tot de spoorwegen. Vorig jaar heeft MOBIX meegewerkt aan de vernieuwing van de runways op Brussels Airport. Onder zeer moeilijke omstandigheden en in een zeer korte termijn heeft MOBIX de runways opnieuw bekabeld en van signalisatie voorzien. Een echt huzarenstukje.

In de nabije toekomst wil MOBIX zijn activiteiten als gespecialiseerde toeleverancier in de spoorweg- en utiliteitssector verder uitbouwen door enerzijds te diversifiëren naar het segment metro en tram. Anderzijds kijkt MOBIX ook buiten de landsgrenzen naar M&A-opportuniteiten om met de huidige activiteiten een geografische spreiding te realiseren.      

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | MOBIX

GROND/WEG/WATERBOUW partners

HerentalsebaanUASW