Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Architectonische betonnen zitbanken versterken grootstedelijke uitstraling Baelskaai in Oostende
De zitbanken van Bleijko dragen bij tot de grootstedelijke uitstraling van de Baelskaai.

Architectonische betonnen zitbanken versterken grootstedelijke uitstraling Baelskaai in Oostende

Passanten die even willen verpozen op de Hendrik Baelskaai kunnen zich sinds kort neervlijen op een van de architectonische zitbanken van betonproducent Bleijko. De banken zijn op maat gemaakt en identiek aan de bestrating in betontegels met natuursteenuitzicht.

Ten oosten van het centrum van Oostende, in de historische vissershaven, wordt vandaag naarstig gewerkt aan het prestigieuze project Oosteroever. Op de Hendrik Baelskaai, het eerste gedeelte van de ontwikkeling, zijn de wegeniswerken al enige tijd afgerond. Gezien de vernieuwde kaai heel wat wandelaars en fietsers aantrekt, beslisten de agso-Oostende en Farys om zitbanken te plaatsen. Ze gingen daarvoor in zee met Bleijko, de firma uit Roeselare die ook alle betontegels en lineaire elementen leverde voor de bestrating van de Baelskaai. Daar kregen de betontegels natuursteengranulaten in de deklaag en werden ze enerzijds geslepen en anderzijds gestaalstraald. Diezelfde deklaag vormde ook het uitgangspunt voor de betonnen zitbanken.

De zitbanken kregen dezelfde slijtlaag met natuursteengranulaten als de betontegels, waardoor ze perfect bij de betrating passen.

Op maat gemaakt

“We hebben dezelfde slijtlaag toegepast op de zitbanken, waardoor ze identiek zijn aan de betontegels. De banken zijn ook gestaalstraald”, legt Frank Mortier, accountmanager bij Bleijko, uit. “Een identiek uitzicht bekomen, was een behoorlijke technische uitdaging. Bij de betontegels zit het natuursteenuitzicht in de slijtlaag vervat die bovenop de tegel wordt aangebracht. Hier is de slijtlaag in de massa van het beton verwerkt. De banken zijn dan ook volledig op maat van dit project geproduceerd.

In totaal gaat het om ruim 120 meter aan betonnen zitbanken. Ze zijn bekleed met een tropische houtsoort. Frank Mortier: “We hebben meerdere mallen geproduceerd met diverse lengtes en dieptes, afhankelijk van de plek waar de zitbank zou komen te staan. In het initiële ontwerp waren de zitbanken niet voorzien, waardoor we dienden rekening te houden met de hellingsgraad van het terrein, die ook weer kon variëren naargelang de locatie. Doorgaans produceren wij onze betonproducten mechanisch, maar hier is alles handmatig gebeurd, tot het staalstralen toe.” 

De zitbanken zijn stuk voor stuk op maat gemaakt voor dit project.

Grootstedelijke uitstraling

Passanten kunnen sinds februari verpozen op een van de architectonische zitbanken van Bleijko. De firma is dan ook terecht fier op de realisatie. “Onze zitbanken dragen bij tot de grootstedelijke uitstraling van de Baelskaai. Het contrast met de vroegere vissershaven kan niet groter zijn”, aldus Frank Mortier. Bleijko is nog lang niet weg aan Oosteroever. Ook de komende jaren hoopt de firma tal van betonproducten te leveren voor andere zones van het omvangrijke project.      


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details