Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Asbest veilig uit je woning verwijderen 

Asbest veilig uit je woning verwijderen 

Meer dan 800.000 ton ervan bevindt zich in particuliere woningen. Om die grote hap uit het totaal te kunnen halen, biedt de OVAM lokale besturen subsidies voor de organisaties van asbestafbouwende projecten. Reeds in 82 % van de Vlaamse steden en gemeenten kunnen burgers nu al terecht voor een gratis kit om asbest veilig in te verpakken die dan via huis-aan-huis inzameling wordt opgehaald.

Golfplaten, isolatiematerialen, afvoerbuizen …. het zijn maar enkele voorbeelden van zaken waarin zich asbest kan bevinden.

Wie een woning heeft die dateert van voor 2001, heeft 90 % kans dat er zich asbesthoudende materialen in bevinden. “Golfplaten, isolatiematerialen, vloer- wandafwerkingsmiddelen, afvoerbuizen … het zijn maar enkele voorbeelden van zaken waarin zich asbest kan bevinden in een particuliere woning. We hoeven niemand meer te wijzen op de gevaren van asbest voor de gezondheid. Maar het is wel belangrijk om werk te maken van de verwijdering. Hoe sneller je er vanaf bent, hoe beter. Want onder invloed van tijd, weer en klimatologische omstandigheden, zal het materiaal dat de asbestvezels vasthoudt verouderen en verslijten. Met alle risico’s van dien”, verduidelijkt Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM.

Onder invloed van tijd en weer zal het materiaal dat de asbestvezels vasthoudt verouderen en verslijten.verwijderen, kan genieten van de gesubsidieerde inzameling.

Gesubsidieerde huis-aan-huis inzameling

Om particulieren een extra stimulans te geven, stelt de Vlaamse regering de nodige subsidies ter beschikking. In 82 % van de Vlaamse steden en gemeenten kan men een beroep doen op de gesubsidieerde huis-aan-huis inzameling van asbest. “Wie zich aanmeldt krijgt dan een kit ter beschikking om het hechtgebonden asbest veilig te verwijderen. Die bestaat uit zakken en persoonlijke beschermingsmiddelen. De test door de Factcheckers van Eén wees uit dat wanneer de instructies nauwgezet opgevolgd worden, de veiligheid weldegelijk gegarandeerd is. Maar ook wie zijn asbest door een professional laat verwijderen, kan genieten van de gesubsidieerde inzameling.” Dat het voor de burger niet evident is om asbest te herkennen, beseft ook Verheyen. “Op de website asbestinfo.eu verzamelen we daarom alle mogelijke informatie om asbest te identificeren. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten ook een specialist ter plaatse te komen. Veiligheid is echt cruciaal in dit verhaal. Daarom mogen asbesthoudende materialen ook niet meer onverpakt aangeleverd worden in recyclageparken.”

Wie zijn asbest door een professional laat verwijderen, kan genieten van de gesubsidieerde inzameling.

865.000 ton asbest minder

De echte evaluatie met het nodige cijfermateriaal ter ondersteuning moet nog gebeuren, maar uit de eerste reacties bleken zowel steden en gemeenten als burgers dit aanbod te appreciëren. “Door de burger volledig te ontzorgen willen we een flinke hap uit het totaal van 2,3 miljoen te verwijderen asbest nemen. De particuliere markt is immers goed voor bijna een derde ervan (865.000 ton). Vandaag kan dat nog gesubsidieerd, ook in combinatie met een energierenovatie, een goed moment om in te stappen dus.” Een van de pijlers binnen het asbestafbouwplan is immers ook het asbestcertificaat dat vanaf 2022 verplicht zal zijn. Wanneer men zijn woning wil verkopen of overdragen, zal er een onafhankelijke controle gebeuren op de aanwezigheid van asbest. “Het zal in de toekomst alleen maar meer lonen om een asbestvrij huis te hebben.”

Wanneer de instructies nauwgezet opgevolgd worden, is de veiligheid weldegelijk gegarandeerd.

Versnelde sanering

Ook de overheid zit intussen niet stil om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te krijgen. Er wordt werk gemaakt van een versnelde verwijdering van risicovolle toepassingen. Daartoe werd een sectorprotocol afgesproken met de scholen. “Zij konden een inventaris laten opmaken van het aanwezige asbest in en op de gebouwen en genieten van tegemoetkomingen voor de verwijdering van het asbest. Intussen worden dergelijke sectorprotocollen ook op het getouw gezet voor een snelle sanering in de landbouw, de zorg en de sociale woningmarkt.”     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details