Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Awardwinnende FreeFalcon tilt veiligheid naar hoger niveau

Awardwinnende FreeFalcon tilt veiligheid naar hoger niveau

Ook al daalt het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector sinds een aantal jaren, toch blijft veiligheid een torenhoge prioriteit. Dat Doka stevig inzet op veiligheid is geen publiek geheim, maar met de lancering van FreeFalcon schakelt de bekistingsspecialist nog een versnelling hoger. Het mobiele valbeveiligingssysteem sleepte zelfs de Matexpo Safety Award in de wacht.

De bewustwording rond veiligheid op de werf is een blijvend actueel thema. “Daarom bieden we voor al onze producten ook geïntegreerde veiligheidssystemen aan, zodat er veilig gewerkt kan worden op de werven”, vertelt ir. Koen Lamers, managing director bij Doka. “Wij voorzien alles, maar het is uiteindelijk de keuze van de klant hoever hij gaat in veiligheid. Met FreeFalcon vullen we in ieder geval een leemte in. Vaak wordt er experimenteel gehandeld wanneer er beveiligd moet worden tijdens werken op vrije hoogte, waar een collectieve leuning­beveiliging nog ontbreekt omdat ze nog niet geplaatst kan worden. Dankzij FreeFalcon stelt dit probleem zich niet meer.” FreeFalcon overbrugt de kloof op het gebied van flexibele bovengrondse ankerpunten op bouwplaatsen en is de perfecte synthese van veiligheid en bewegingsvrijheid. Het systeem bestaat uit twee types: de FreeFalcon (450 kg) en FreeFalcon PCC (595 kg), speciaal ontwikkeld voor beveiliging tijdens het monteren van prefabelementen. Koen Lamers: “Wanneer een valbeweging wordt ingezet, grijpt de FreeFalcon meteen in door te blokkeren. Dat gebeurt in twee stappen: het blokkeren van de katrol en de telescopische arm die zich terugtrekt.”

Doka is door de jaren heen uitgegroeid tot markleider in de bekistingswereld.

 

Mobiliteit

Grote extra troef van de FreeFalcon is de mobiliteit die het systeem biedt. De beveiligingskabel bevindt zich in de hoogte en de werkzaamheden worden op geen enkele manier gehinderd. “Door het zware gewicht is de FreeFalcon ook meteen klaar voor gebruikt zodra hij staat. Voor het systeem zelf is geen extra bevestiging nodig”, verduidelijkt Koen Lamers.

Tijdens Matexpo werd FreeFalcon bekroond met de Safety Award. Koen Lamers: “Het winnen van de Safety Award is zeer motiverend voor ons Doka-team omdat het bewijst dat we goede producten hebben en dat onze klanten ons vertrouwen. Dankzij dit mobiele val­beveiligingssysteem zijn mensen veilig wanneer het risico op een val het grootst is. Het verhoogt de veiligheid van de gebruiker aanzienlijk zonder dat dit ten koste gaat van de mobiliteit, waardoor het risico op vallen van hoogte wordt geminimaliseerd.”

Voor de bouw van de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster werd een beroep gedaan op de bekisting van Doka.

 

DokaXact ook op het podium

Veiligheid is niet de enige categorie waarin een van de producten van Doka schitterde. Dankzij het DokaXact-systeem mocht Doka ook op het podium van de Innovation Award. Dit eerste interactieve systeem op basis van sensoren maakt de nauwkeurige positionering van wandbekistingselementen in verticale bouwprojecten mogelijk, met name voor de betonnen kernen van hoogbouwprojecten. Het helpt land­meters en teams op bouwplaatsen om de wandbekistingen van auto­klimsystemen snel aan te passen en te positioneren. De belangrijkste componenten van DokaXact zijn de vele sensoren die op gedefinieerde meetpunten worden geplaatst en draadloos communiceren met een centrale computer. Koen Lamers: “Via een gelinkte applicatie op de smartphone kunnen de mensen op de werf de panelen afzonderlijk en uiterst nauwkeurig bijregelen. Het bouwproces wordt zo nog verder geoptimaliseerd.”

“De 2 nominaties en het winnen van de Safety Award tonen aan waarvoor Doka staat en bestaat. Onze bekistingsproducten worden continu geoptimaliseerd, en dat in combinatie met veiligheid in alle fases van het bouwproces. En uiteraard met steeds een blik op de toekomst, met alle digitale ontwikkelingen die op ons afkomen.”

Marktleider

Doka is door de jaren heen uitgegroeid tot markleider in de bekistingswereld. Een status die ze ook in 2019 wisten te handhaven. “We zetten momenteel sterk in op de grote infraprojecten die nu stilaan vorm­krijgen, met de Oosterweelverbinding als exponent. We zijn verheugd dat we voor uitvoering van het gedeelte aan Linkeroever zijn aangewezen voor de bekistingswerkzaamheden. Verder kijken we ook zeker uit naar de bouw van de nieuwe zeesluis in Terneuzen. Dit is een mooi voorbeeld van een grensoverschrijdend project met een Belgisch-­Nederlandse THV en een mooie synergie tussen Doka België en Doka Nederland”, besluit Koen Lamers.    


Doka

Handelsstraat 3, 1740 TERNAT

T +32 2 582 02 70

E belgium@doka.com

www.doka.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details