Brusselse Ring
01:47
29-03-2017

Basis voor nieuwe Brusselse Ring gelegd

Sweco Belgium en Arcadis hebben van de Vlaamse overheid een meerjarige opdracht gekregen om ondersteuning te bieden bij de herinrichting van de Ring rond Brussel (R0). Het gaat om het noordelijke deel van de Ring, meer bepaald het gedeelte tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe. De twee studiebureaus stomen samen een team klaar dat de komende twaalf jaar zal instaan voor verkeerskundige studies, technische ontwerpen (wegen, kunstwerken en andere infrastructuur), procesbegeleiding, advies bij aanbesteding en ondersteuning bij stakeholdermanagement en communicatie. 

In 2016 kwam de Vlaamse overheid op de proppen met een plan om de Ring opnieuw in te richten. Via een grondige transformatie van de R0 en de aanpalende infrastructuur wil ze zorgen voor vlotter en veiliger verkeer in de omgeving van onze hoofdstad. De belangrijkste ingreep is het splitsen van het doorgaand en het lokaal verkeer op de Ring, die strikt gescheiden rijstroken toebedeeld krijgen. Daarnaast wordt er ook ‘flankerende’ infrastructuur voorzien, zoals tramlijnen en fietsbruggen die de verbinding tussen de Brusselse rand en de hoofdstad zullen verbeteren.

Geïntegreerd projectteam
Sweco Belgium en Arcadis slaan de handen in elkaar onder de noemer ‘MoVeR0’ – de naam van de tijdelijke handelsvereniging (THV). Ze zullen de Vlaamse overheid integraal begeleiden bij dit ambitieuze project, vanaf het studiewerk tot en met de oplevering. Allereerst werken ze het bestaande voorontwerp verder uit. Dat houdt onder meer in dat het wordt geactualiseerd op basis van de meest actuele verkeerscijfers, dat technische ontwerpen in detail worden uitgetekend en dat er overleg gepleegd wordt met lokale stakeholders. Nadien zal het uiteindelijke ontwerp in fases worden uitgevoerd. Erwin Malcorps, Managing Director bij Sweco Belgium: “Sweco en Arcadis nemen door hun ruime knowhow een cruciale positie in bij de ontwikkeling van de belangrijkste verkeersassen in België. Zo zijn we momenteel nauw betrokken bij onder meer de volledige sluiting van de Ring van Antwerpen, de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal, de nieuwe A11-snelweg en Metro Noord in Brussel. Ons geïntegreerd projectteam zal er mee voor zorgen dat de R0, als hart van het Belgisch wegennetwerk, onze welvaart blijft ondersteunen. Net zoals bij onze andere omvangrijke mobiliteitsprojecten willen we de R0 bij de hedendaagse maatschappelijke eisen laten aansluiten.”

erwin-malcorps
Erwin Malcorps, Managing Director Sweco Belgium.

Expertise en capaciteit
Ook Luc Hellemans, CEO van Arcadis Europe South (België, Frankrijk, Italië, Spanje), ziet het prestigieuze infrastructuurproject en de intensieve samenwerking met Sweco Belgium met enthousiasme tegemoet. “De combinatie van expertise en capaciteit gaven de doorslag bij de beslissing om met ons in zee te gaan. De aanpak van Arcadis en Sweco garandeert de Vlaamse overheid ondersteuning en kwaliteit gedurende het volledige traject. Wat wij bieden, is de continue beschikbaarheid van een multidisciplinair team dat nauw zal samenwerken met de opdrachtgever. Dat is ook nodig voor een dergelijk project, dat staat of valt met een zorgvuldige afstemming op andere mobiliteitsmaatregelen, bestaande projecten, de omgeving en de bezorgheden van stakeholders. Gezien de schaal vergt dit extra mankracht en kennis van zaken.”

luc-hellemans
Luc Hellemans, CEO van Arcadis Europe South.

De andere partners in het project zijn Stibbe (juridische expertise), Deloitte (fiscaliteit en financiering), MINT (verkeer) en de bureaus Zwarts & Jansma Architects, CLUSTER landschap+stedenbouw en Frank Van Hulle (landschap en architectuur).

Tekst en beeld: Sweco Belgium en Arcadis

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

KooikerVan der Flier