Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BE-CERT breekt lans voor certificaat voor ‘groener’ stortklaar beton
In beton met gerecycleerde granulaten wordt een deel van het natuurlijk granulaat vervangen door hoogwaardige granulaten van gerecycleerd beton.

BE-CERT breekt lans voor certificaat voor ‘groener’ stortklaar beton

Gerecycleerde granulaten op basis van gebroken beton- en baksteenpuin zijn al goed geïntroduceerd in tal van (laagwaardige) toepassingen. In de meest recente uitgave van het toepassingsreglement TRA 550 – gepubliceerd eind 2018 – werden dan ook twee nieuwe betoncategorieën opgenomen: RS (standaard) en RD (duurzaam), voor stortklaar beton geproduceerd met betongranulaat A+ of menggranulaat B+. Toch trekt certificeringsorgaan BE-CERT aan de alarmbel, want vandaag zijn nog altijd maar een handvol producenten in het bezit van een certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten. Bovendien is het voor producenten van cement vandaag niet mogelijk om nieuwe, meer ecologische producten onder de cementnorm onder te brengen.

Hoogwaardig gebruik van alternatieve grondstoffen is zeker mogelijk voor vele toepassingen.

Het was op vraag van de sector dat BE-CERT enkele jaren geleden intensief aan de slag ging met het realiseren van een certificaat voor beton met gerecycleerde granulaten. Maar de respons blijft voorlopig beperkt tot enkele koplopers, en dat terwijl de lijst van producenten met een certificaat voor stortklaar beton toch behoorlijk lang is. Het probleem werd door BE-CERT al meermaals aangekaart. Ook bij Groen Beton Vert, de federatie die de belangen behartigt van bedrijven die beton produceren op ecologisch verantwoorde wijze. “Zelf spraken we al geregeld met producenten en de wil is er zeker”, vertelt Caroline Ladang, directeur van BE-CERT. “Ik denk dat de magere respons te maken heeft met de beschikbaarheid van hoogwaardige granulaten. Het materiaal en zijn afkomst moeten heel goed gekend zijn. En het moet gescheiden gestockeerd worden zodat hoogwaardige en minder hoogwaardige granulaten niet worden gemengd. Naar mijn gevoel is dat nog steeds een struikelblok voor veel producenten.”

Met de huidige stilstand in de ontwikkeling van geharmoniseerde normen is het voor producenten van cement niet mogelijk om nieuwe, meer ecologische producten onder de geharmoniseerde cementnorm onder te brengen.

Ecologisch voordeel

In beton met gerecycleerde granulaten wordt een deel van het natuurlijk granulaat vervangen door hoogwaardige granulaten van gerecycleerd beton. De betongranulaten moeten aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen en kunnen niet overal toegepast worden. De sterkte en vooral ook de duurzaamheid van het stortklaar beton moet immers gegarandeerd kunnen worden. Het grote voordeel is dat er minder natuurlijke granulaten aangeboord moeten worden. 

Vanuit ecologisch standpunt is het echter wel belangrijk de inzet van deze grondstoffen op een hoger kwalitatief en kwantitatief niveau te brengen. “Door een materiaal te gebruiken in overeenstemming met zijn eigenschappen wordt dit optimaal benut”, verduidelijkt Caroline Ladang. “Daarom is het aangewezen om de beschikbare alternatieve grondstoffen te gebruiken in toepassingen waar hun mechanische en chemische eigenschappen het best tot hun recht komen. Gerecycleerde granulaten kunnen uiteraard gebruikt worden als ophoogmateriaal, maar hiervoor zijn ook veel minder technisch hoogwaardige materialen beschikbaar. Het gebruik van betonpuin in nieuw beton is dan ook een veel efficiëntere toepassing. BE-CERT werkt hierin actief mee op vlak van normalisatie, evolutie van het BENOR-schema, en projecten op regionaal niveau (end-of waste, Circulair betonakkoord Vlaanderen).”

Het grote voordeel is dat er minder natuurlijke granulaten aangeboord moeten worden.

Meer ecologische cementen

Niet alleen voor stortklaar beton met gerecycleerde granulaten, ook voor ‘groener’ cement levert BE CERT de nodige inspanningen. Maar met de huidige stilstand in de publicatie van geharmoniseerde normen is het voor producenten van cement niet mogelijk om nieuwe, meer ecologische producten onder de geharmoniseerde cementnorm onder te brengen. “Om hetzelfde kwaliteitsniveau te garanderen als voor de CE-gemarkeerde cementen, werkt BE-CERT voor deze producten een schema uit onder het BENOR-merk”, aldus Caroline Ladang. “In de sector van cement werd in de commissie TC51 beslist om een niet-geharmoniseerde norm EN 197-5 op te stellen, om de producenten toe te laten producten te ontwikkelen die kaderen in de ‘groene’ evolutie. Hierdoor is het aanbrengen van de CE markering op deze nieuwe producten niet mogelijk.”

Ook voor de cementen die wel een CE-markering dragen, maar waarmee weinig ervaring is op de Belgische markt (puzzolaancementen …) werkt BE-CERT actief mee aan het creëren van een kader voor het gebruik van deze cementen in beton voor structurele toepassingen, zowel op niveau van de technische goedkeuring ATG als het BENOR-merk. Vele restproducten, al dan niet specifiek behandeld, vertonen hydraulische of puzzolane eigenschappen die hen geschikt maken voor cementvervanging (natuurlijke of kunstmatige puzzolanen, slakken, behandeld slib …). Via BUtgb werkt BE-CERT actief mee aan het opstellen van goedkeuringsleidraden om het gebruik van dergelijke producten als toevoegsel in beton en mortel mogelijk te maken. “We leveren momenteel dus zeer veel inspanningen om groenere producten gecertificeerd in de markt te krijgen en ondanks de vele struikelblokken zullen we dit ook blijven doen”,      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details