Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
BE-CERT reikt haar eerste BENOR-certificaten voor wegenbeton uit

BE-CERT reikt haar eerste BENOR-certificaten voor wegenbeton uit

De certificatie-instelling BE-CERT heeft de eerste BENOR-certificaten voor Wegenbeton uitgereikt aan de productie-eenheden van B-MIX BETON NV, met name Tessenderlo Centrale 1 en Tessenderlo Centrale 2. De certificaten werden afgeleverd op basis van de bepalingen van het Toepassingsreglement voor de BENOR-certificatie van Wegenbeton, TRA 50, en in overeenstemming met PTV 850, die in de schoot van de sectorale operator COPRO werden opgesteld.

B-MIX BETON NV is een speler binnen de wereld van beton en recyclage in Belgisch Limburg. In Tessenderlo bevinden zich twee moderne betoncentrales die instaan voor de productie van onder andere BENOR-gecertificeerd stortklaar beton, magere betonproducten en nu dus ook wegenbeton. “B-MIX kreeg van ons het certificaat omdat het volledig voldoet aan alle reglementaire eisen die gesteld worden binnen het certificatiereglement van wegenbeton”, vertelt Pascale De Kesel, certification expert & auditor bij BE-CERT.

Belanghebbenden
Het BENOR-label zag zo’n veertig jaar geleden het levenslicht en is intussen stevig ingeburgerd. Toch duurde het tot 2016 voordat COPRO en BE-CERT de handen in elkaar sloegen voor het uitwerken van een certificatie voor betonsamenstellingen specifiek geschikt voor wegen, wat in de loop van 2017 resulteerde in de publicatie van het reglement Wegenbeton. Pascale De Kesel: “Een reglement komt pas tot stand wanneer de belanghebbenden de koppen bij elkaar steken. Enerzijds bedrijven die graag een certificaat willen halen en anderzijds publieke en private gebruikers die vragende partij zijn. In dit geval was het zo’n publieke partij, Administratie Wegen en Verkeer, die voor de aanleg van wegenbeton graag gebruik wilde maken van een gecertificeerd product. Want een gecertificeerd product betekent meer garantie op kwaliteit met bijgevolg een reductie van een aantal controles in het kader van het werftoezicht.”

Vertrouwen in product
Wanneer alle betrokkenen het eens zijn over de meerwaarde van een certificaat, dan komt de hele machine op gang. “En dan werken we gezamenlijk een schema uit”, aldus Pascale De Kesel, die het nut van het certificaat benadrukt. “Het BENOR-merk geeft aan dat de gebruiker vertrouwen mag hebben in de kwaliteit van het gebruikte product. Bedrijven doen ook interne controles, opgelegd binnen het schema, om het product te beheren. De certificatie voor wegenbeton is nog vrij nieuw en het duurt altijd even voordat een kritisch aantal producenten een certificaat behalen. Op dit moment zijn in totaal een vijftal bedrijven in het bezit van een certificaat, uitgereikt door COPRO of BE-CERT. Er zijn nog een flink aantal lopende dossiers, maar daar wordt vanzelfsprekend niet over gecommuniceerd.”

Specifieke eisen
Wegenbeton wordt specifiek toegepast in wegeniswerken en vraagt reglementair een aantal bijkomende aandachtspunten ten opzichte van stortklaar beton voor gebouwen. “Zo worden grote (snel)wegen bijvoorbeeld zeer regelmatig blootgesteld aan strooizouten en dat zorgt voor strengere eisen op het vlak van duurzaamheid. Bedrijven die bij BE-CERT al een certificaat voor stortklaar beton behaalden, kennen de methodiek en kennen de weg naar ons om de bijkomende certificaten aan te vragen. De drempel voor fabrikanten in de betonsector is dus niet zo groot”, besluit Pascale De Kesel.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details