Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Belangrijke tips voor duurzame waterdichting met vloeibare membranen
De veelzijdigheid van vloeibare membranen maakt hun toepassing mogelijk voor het waterdicht maken van alle soorten constructies.

Belangrijke tips voor duurzame waterdichting met vloeibare membranen

De veelzijdigheid van vloeibare membranen maakt hun toepassing mogelijk voor het waterdicht maken van alle soorten constructies. Van daken tot kelders, inclusief parkeergarages, en van industriële installaties tot infrastructuren zoals bruggen, dammen of waterzuiveringsinstallaties.

Vloeibare membranen vormen een volledig gehechte, naadloze waterdichtingslaag die lasnaden en naden vermijdt die typisch de zwakkere plekken zijn in elk waterdichtingssysteem. De kracht van de technologie van vloeibare membranen laat zijn echte voordelen pas zien nadat een professionele plaatsing is voltooid. Hier zijn enkele belangrijke tips van waterdichtingsexperts om maximale prestaties te verkrijgen, kosten te beperken en klanttevredenheid te garanderen.

De kracht van de technologie van vloeibare membranen laat zijn echte voordelen pas zien nadat een professionele plaatsing is voltooid.

Goede ondergrondvoorbereiding

Vloeibare membranen vereisen volledige hechting op de ondergrond waarop ze worden aangebracht. Hun prestaties zijn afhankelijk van de kwaliteit van de hechting, aangezien ze niet ontworpen zijn voor niet hechtende systemen of applicaties. Het voordeel van deze volledige hechting is dat deze systemen de watercirculatie tussen de lagen voorkomen, zelfs als het membraan beschadigd is, wat helpt bij het opsporen, lokaliseren en repareren van mogelijke lekkages. Dit vereist maximale aandacht voor de voorbereiding van de ondergrond waarop het membraan wordt geplaatst. Het reinigen en verwijderen van alle elementen die de hechting kunnen bemoeilijken of, erger nog, een ‘nep’ hechting kunnen genereren. Ook belangrijk is dat elk product specifieke eisen stelt ten aanzien van restvocht op betonnen ondergronden. 

Gebruik altijd een primer

Een primer is bedoeld om een betere hechting te verkrijgen. Hoewel de meeste vloeibare membranen geen primer nodig hebben om een goede hechting op beton te bereiken raden wij toch aan om een primer te gebruiken. Primers hebben ook andere belangrijke functies zoals het verminderen van het risico dat luchtbellen uit de ondergrond in het membraan komen. Ze bieden tevens een uniform oppervlak voor de applicatie van het membraan, verwijderen het resterende stof op een betonnen ondergrond en spelen een beslissende rol bij het beperken van het risico op onthechting en blaasvorming. Op hars gebaseerde membranen vereisen vaak producten die speciaal zijn geformuleerd voor gebruik als primer. 

Voorkeur voor scheuroverbruggende membranen

De reden is eenvoudig: vloeibare membranen zijn volledig gehecht op de ondergrond. Dit betekent dat elke beweging in de ondergrond een impact heeft op het membraan. Een rigied waterdichtingssysteem zal elke scheur in de ondergrond weergeven, terwijl een elastisch, scheuroverbruggend membraan zijn continuïteit behoudt, zelfs wanneer er onverwacht scheuren optreden. Een bijkomend voordeel is de bescherming: de scheuroverbruggende capaciteiten van coatings en membranen aangebracht op betonoppervlakken bieden bescherming tegen het binnendringen van water of agressieve chemicaliën.

Waterdichtingsmembranen dragen ook bij aan duurzaamheid door de milieu-impact en economische kosten van constructies te beperken.

Knoei niet met het verbruik

Er zijn verschillende redenen waarom de door de producent aanbevolen applicatiedikte van het membraan moet gerespecteerd worden. Ten eerste overbruggen elastische membranen onverwachte scheuren door zichzelf te vervormen en door rek te ondergaan die de dikte vermindert. Daarom zal een onvoldoende dikte de continuïteit van het membraan in gevaar brengen. Ten tweede is een ondergrond zoals beton altijd onregelmatig, dus tenzij een uitgebreide ondergrondvoorbereiding wordt gedaan, is het mogelijk dat een onvoldoende dikte van het membraan niet alle onregelmatigheden van de ondergrond bedekt. En ten derde vormt een beschermend membraan een barrière tegen water, agressieve chemicaliën en gassen.

De duivel zit in de details

Voegen, scheuren, bevestigingen, verbindingen en nog veel meer zijn punten waar het grootste risico op falen van de waterdichting geconcentreerd is. Hoewel vloeibare membranen een eenvoudige oplossing is voor detaillering, in tegenstelling tot prefabplaten, betekent dit niet dat deze detaillering geen speciale aandacht behoeft. Verankeringsbases, mechanische bevestigingen, opbouwinstallaties … kunnen verschillende configuraties hebben, maar ze kunnen allemaal worden bedekt door een doorlopende laag van het vloeibaar aangebrachte waterdichtingssysteem. En tot slot moeten hoeken met scherpe randen of binnenhoeken van vloer tot vloer of van muur tot muur) worden gladgemaakt en afgerond om concentratie van spanning te voorkomen in het geval van bewegingen van verschillende elementen.

De basisfunctie van een waterdichtingsmembraan is om een barrière te vormen tegen vloeibaar water om te voorkomen dat het van de ene kant naar de andere kant van de constructie gaat.

Behandel alle bewegende voegen

Voegen zijn om verschillende redenen noodzakelijk voor betonconstructies. Kleine bewegingen in het beton die tot scheurvorming leiden, kunnen worden opgevangen met elastische of scheuroverbruggende membranen. Bewegingen van constructies kunnen echter variëren: afhankelijk van dagelijkse en seizoensgebonden variaties in temperatuur of zonlicht of functionele of structurele variaties van verschillende elementen van een betonconstructie, zijn scheuroverbruggende membranen mogelijk niet voldoende en moeten bewegingsvoegen worden behandeld met een goede afdichting zoals een elastische mastiek of tape.

Overweeg de extra voordelen

De basisfunctie van een waterdichtingsmembraan is om een barrière te vormen tegen vloeibaar water om te voorkomen dat het van de ene kant naar de andere kant van de constructie gaat. Zolang alle voorgaande punten zorgvuldig zijn overwogen, zullen alle membranen dit doen. Er is geen membraan dat minder dan 100 % ondoordringbaar is. Afhankelijk van de toepassing van het membraan, kunnen er voor de waterdichtingstoepassing bijkomende eisen worden gesteld. Last but not least dragen waterdichtingsmembranen ook bij aan duurzaamheid door de milieu-impact en economische kosten van constructies te beperken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details