Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Belgische gieterij denkt mee over klimaatvraagstuk
Fondatel-Lecomte biedt een breed gamma aan van hoogwaardige producten die een referentie zijn in onder andere België en Frankrijk.

Belgische gieterij denkt mee over klimaatvraagstuk

Fondatel-Lecomte, onderdeel van de BSI-groep, profileert zich sinds 1875 als specialist in wegenisgietijzer. De Belgische gieterij biedt een breed gamma aan van hoogwaardige producten die een referentie zijn in onder andere België en Frankrijk. “De producten van onze gieterij genieten van BENOR en/of COPRO-certificatie en zijn conform de geldende bestekvoorschriften”, klinkt het bij Fondatel-Lecomte.

De wereld is enorm veranderd. Enerzijds heeft COVID19 onze bewegingsruimte aangepast en anderzijds moeten we steeds meer rekening houden met onze planeet. Het milieu maakt ons meer en meer duidelijk dat we snel moeten ingrijpen. Denk maar aan de intense waterbommen en steeds langere periodes van hitte ne droogte. 

Scharnierend deksel

Ook Fondatel-Lecomte probeert een antwoord te bieden op deze klimatologische problemen. Zo worden wegenisdeksels nu al ongeveer 20 jaar uitgerust met een scharnier. Bij hevige regenval of overstroming is de kans groot dat een niet-scharnierend deksel door de onderliggende waterdruk met de stroming mee verdwijnt. We hebben dergelijke zaken jammer genoeg gezien met de overstromingen Wallonië in juli 2021. Met als gevolg een zeer gevaarlijke situatie nadien: een put zonder deksel. Met een deksel met scharnier zal het water het deksel op kunnen lichten, maar het deksel blijft verankerd in zijn kader. En na de overstroming is de put weer gesloten.

Met een deksel met scharnier zal het water het deksel op kunnen lichten, maar het deksel blijft verankerd in zijn kader.

Een scharnierend deksel heeft ook een ergonomische meerwaarde. Bij het openen moet namelijk minder kracht uitgeoefend worden. De deksels zijn tevens uitgerust met een veiligheidsfunctie waardoor het deksel blokkeert op 90 graden. Fondatel-Lecomte: “Het oplichten van het deksel kan met onze speciale APERTAS-sleutel of een houweel in de voorziene opening.”

Straatkolken

Ook straatkolken spelen een belangrijk rol in het klimatologisch vraagstuk. Straatkolken hebben een bepaald debiet, hetgeen afhankelijk is van de uitgang, de capaciteit van de buis waarop de kolk aangesloten is en de regelmatige reiniging van de kolk. “Gezien de klimaatproblemen is het primordiaal om steeds voldoende straatkolken te voorzien bij het ontwerpen van een straat. En zorgen voor een regelmatige reiniging”, aldus Fondatel-Lecomte.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details